Zoeken

Roofs 2020-02-68 Nieuwslijn special dakbedekkingen

RECTIFICATIE

In het artikel ‘Derbitumen: bijdrage aan de circulaire economie’ (Roofs januari 2020) is een storende fout geslopen. In het artikel wordt gesteld dat Derbigum momenteel zo’n 4.000 ton bitumen per jaar recyclet en dat de verwachting is dat dit het komende jaar zal worden uitgebreid naar 50.000 ton. Dit laatste getal moet 5.000 ton zijn.

Praktijkrichtlijn ‘Brandgedrag van bouwproducten - Geldigheid van beproevingsresultaten’ ter commentaar

Onlangs is de herziening van Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 6051 ‘Brandgedrag van bouwproducten - Geldigheid van beproevingsresultaten’ ter commentaar gepubliceerd. Deze NPR geeft richtlijnen bij het toepassen van bouwproducten op basis van hun brandgedrag. Met name betreft het de variaties van producteigenschappen en producttoepassingen waarbinnen producten veilig kunnen worden geklasseerd en gebruikt op basis van een of enkele beproevingsresultaten.

De herziening van NPR 6051 is noodzakelijk, omdat verwijzingen naar Nationale en Europese wet- en regelgeving, DtS- en CWFT-producten en geharmoniseerde productnormen niet meer actueel waren. Deze zijn waar mogelijk vervangen door verwijzingen naar (Europese) websites waar een actuele status wordt bijgehouden. Daarnaast zijn de door het Bouwbesluit 2012 gestelde eisen niet langer in detail opgenomen. De voornaamste wijzigingen ten opzichte van de vorige editie zijn:

  • De (inmiddels ingetrokken) CPD is vervangen door de CPR.
  • De overzichten met DtS- en CWFT-producten waren niet meer actueel en zijn vervangen door een verwijzing naar de Europese website waar een actueel overzicht van die producten te vinden is.
  • Sinds het verschijnen van de vorige editie van de NPR zijn veel nieuwe geharmoniseerde Europese productnormen gepubliceerd. In verband daarmee zijn ook de in de vorige editie genoemde productnormen vervangen door een verwijzing naar een Europese website.
  • In het toepassingsgebied zijn enkele kleine aanpassingen doorgevoerd.
  • De door het Bouwbesluit 2012 gestelde eisen zijn niet langer in detail opgenomen.

Belanghebbenden kunnen tot 1 maart 2020 de NPR inzien en reageren via normontwerpen.nen.nl.

Van Doorn Dakspecialist overgenomen door MSQ Groep

Per 1 januari 2019 heeft MSQ Groep (Msquared Groep) Van Doorn Dakspecialist overgenomen. Van Doorn is een gerenommeerd bedrijf met vestigingen in Rilland en Veldhoven. Recent vierde het bedrijf nog haar 150-jarig bestaan en daarmee is het één van de oudste dakbedekkingsbedrijven in Nederland. Als kroon op het werk heeft het bedrijf het predicaat hofleverancier mogen ontvangen.

Met het oog op de continuïteit voor de lange termijn hebben Ward Schröder en Geert-Jan Vogels besloten dat nu het juiste moment is om het stokje over te dragen aan een nieuwe aandeelhouder. Met de verkoop van zijn belang heeft Geert-Jan Vogels besloten zich geheel terug te trekken uit het bedrijf. Ward Schröder zal zijn werkzaamheden binnen Van Doorn in zijn huidige functie voortzetten.

Jorien Ter Mors verlengt contract bij Team IKO

Team IKO heeft het contract van Jorien Ter Mors opengebroken en verlengd tot en met 2022. Daarmee blijft de regerend Olympisch kampioen op de 1000 meter tot en met de Olympische Spelen van 2022 verbonden aan de ploeg van de gebroeders Erwin en Martin ten Hove. De contractverlenging is mede mogelijk gemaakt door Friesland Lease, die zich ook tot en met de Olympische Spelen heeft verbonden aan Team IKO.

VERHUIZING

De Nederlandse Dakdekkers Associatie (NDA) heeft Nieuwegein ingeruild voor Amersfoort. Ook de inkooporganisatie, Coninko, is mee verhuisd. Met eigen voorzieningen zal dit mooie kantoor de komende jaren verdere groei bewerkstelligen voor DIAC, onafhankelijk dakadvies, Dakbehoud, beheer en onderhoud en Coninko en NDA. Op 26 februari a.s. zal de officiële opening plaatsvinden.

Climalife dakpannen dragen bij tegen stikstofprobleem

Om de schadelijke uitstoot van uitlaatgassen door verkeer, verwarming en industrie terug te dringen, vooral in dichtbevolkte steden en gemeenten, levert de ClimaLife van Nelskamp een belangrijke bijdrage. Het is de enige dakpan die N, NO en NO2 (resp. stikstof, stikstofoxide en stikstof­dioxide) van uitlaatgassen door verkeer, industrie en verwarmingstoestellen zuivert en omzet in niet-schadelijke stoffen zoals NO3-(nitraatmoleculen).

Het instituut voor Technische Chemie in Hannover heeft onlangs, na nieuwe tests, vastgesteld dat bij 2.000 zonuren per jaar en een dakoppervlak ingedekt met slechts 100 m² ClimaLife dakpannen, maar liefst 950 gram stikstofoxide wordt geneutraliseerd. Een vergelijking: 200 m² dakoppervlak reinigt jaarlijks de schadelijke uitstoot van 45.000 gereden autokilometers.

Ook in 2020 bijna 10% fiscale korting op Icopal Universal

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verlaagt ook in 2020 de kosten van aanschaf en aanleg van de eenlaagse dakbedekking Icopal Universal met bijna 10%, via de fiscale regelingen Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de ‘willekeurige afschrijving van milieu-investeringen’ (Vamil). Bij de MIA heeft men, uitgaande van 25% Vennootschapsbelasting (VpB), onder voorwaarden recht op 6,75% korting op de investering in Icopal Universal (27% MIA aftrek * 25% VpB). Men krijgt dat voordeel achteraf, doordat men als BV minder vennootschaps-, of als maatschap, VOF of eenmanszaak, en minder inkomstenbelasting betaalt. De Vamil regeling levert een liquiditeit- en rentevoordeel op, omdat u de investering voor 75% kunt afschrijven wanneer dat het beste uitkomt. Volgens opgave van RVO levert dit een netto voordeel van 3% op waardoor het totale voordeel uitkomt op 9,75% (6,75% + 3%), ofwel bijna 10%.

Nieuw en verbeterd design voor RESITRIX® en ALUTRIX® Dampremmer

De productgroep RESITRIX® EPDM dakbedekking en de ALUTRIX® dampremmer zijn in een nieuw jasje gestoken! Al bijna 40 jaar biedt het assortiment betrouwbare systemen voor het afdichten van platte daken, geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Gebruiksgemak, kwaliteit en eenvoud staan hierbij centraal. Deze kenmerken komen in het nieuwe design duidelijk terug.