Roofs 2020-02-78 'Hippe' daktuin op Amsterdamse Danzigerkade
Projectbeschrijving
Sinds de herinrichting van de voormalige Houthavens in Amsterdam staat op deze locatie tussen de kantoorgebouwen op en rond een parkeergarage een enorme daktuin (8500 m²). De daktuin heeft geen afschot, dus hier moest een oplossing voor worden bedacht.
De daktuin bevindt zich aan de Danzigerkade, op de kop van de voormalige Houthavens. Er verrijzen hier twee hotels, sportscholen en diverse ‘creatieve’ bedrijven. Dat is de reden dat bijzondere zorg is besteed aan de bijzondere, ‘hippe’ uitstraling van het gebied, dat voorheen een beetje een verloren gebied was. Ook het hoofdkantoor van de ontwikkelaar van het gebied, Heren2, is hier gerealiseerd. De daktuin is aangebracht op de parkeergarage, dus op het maaiveld, centraal op het terrein, en maakt deel uit van een gebied dat zo’n 15.000 m² openbare ruimte beslaat.
Het ontwerp van Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur is geïnspireerd op ‘de willekeur van uiteenspattend water’: de beplantingsvakken onderbreken de bestrating, wat een gevarieerd beeld oplevert. De bomen zijn direct op de pilaren van de parkeergarage geplant. De bestrating bestaat uit tegels (20x40 cm) in vier kleuren, die per drie stuks in keperverband zijn gelegd. Het keperverband geeft meer stevigheid, zodat ze berijdbaar zijn. Uitdaging hierbij was om rond de gebouwen uit te komen met het patroon. Verspreid door het gebied staan ronde plantvakken, waar het substraat bolvormig oplopend in is aangebracht. Hier zijn vaste planten (2160 m²) en in totaal meer dan 50 meerstammige heesters en bomen in geplant.
Geen afschot
Naast de aantrekkelijkheid van het gebied, was het ook belangrijk dat het systeem probleemloos zou functioneren. Het ontbreken van afschot op de parkeergarage maakte het project complex. De kans op waterstuwing bij hevige regenval wordt hierdoor te groot: de afwateringslengtes zijn tot wel 50 meter. Waterstuwing kan ervoor zorgen dat dat het bovenliggende pakket ‘vernat’: de substraatlaag kan verzakken of opvriezen. Ook is deze situatie nadelig voor de beplanting.
Aan de hand van de afwateringslengtes en afvoercoëfficiënten van de verschillende opbouwen is een afwateringsplan opgesteld. Toepassing van het drainagesysteem Stabilodrain SD30 van leverancier ZinCo Benelux bleek het probleem voor een deel op te lossen. Het betreft een robuust systeem (berijdbaar met een shovel) met een grotere capaciteit dan de meeste vergelijkbare systemen. Naast de drainagelaag is op enkele kritische punten ook een interne hemelwaterafvoer aangebracht. Deze zijn plaatselijk door het kelderdek geboord.
Karakteristiek
Het kelderdek is waterdicht gemaakt met een tweelaags, volledig verkleefd bitumineus dakbedekkingssysteem. Behoudens koudebrugisolatie ter plaatse van de gevels van de omliggende gebouwen, is er geen isolatielaag aangebracht. Bovenop de waterdichte laag is een spiltlaag van ongeveer 15 cm aangebracht en hier bovenop is de karakteristieke bestrating aangebracht. Het betreft een tegellaag met een dikte van 10-12 cm. Vermeldenswaard is bovendien dat er vanwege de geringe opbouwhoogte en zware belasting plaatselijk is gekozen voor (flexibele) PE afvoerbuizen. Op deze manier is een robuust systeem aangebracht, passend bij de kwalitatieve en opvallende uitstraling van deze bijzondere daktuin. ?
Daktuin Danzigerkade, Amsterdam
- Ontwikkelaar: Heren2, Amsterdam
- Ontwerp-/uitvoeringsbegeleiding: Dames2, Amsterdam
- Ontwerp: Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur, Den Haag
- Hoofdaannemer: Herenbouw, Amsterdam
- Daktuin: Van der Tol, Amsterdam
- Leverancier daktuin: ZinCo Benelux, Amsterdam