Roofs 2020-03-06 Grasduinen op het groendak
Een duinhotel vormt de nieuwste uitbreiding van vakantiepark Breezand. De dakbegroeiing reageert op het landschap van Vrouwenpolder. Het luxe gastenverblijf werd ruim voor de deadline opgeleverd.
Martijn van den Bouwhuijsen
Breezand is één van de oudste vakantieparken van Nederland. De eerste huisjes stonden hier al in de jaren ‘30 van de vorige eeuw. In de loop der jaren onderging het park diverse uitbreidingen en moderniseringen. Recentelijk vond een herontwikkeling plaats van het gebied rond het vakantiepark. De verbinding van de dorpskern van Vrouwenpolder met het recreatiegebied is nu verbeterd. Het gebouw heeft een bruto vloeroppervlakte van ongeveer 3500 m². Op de begane grond bevinden zich de nieuwe receptie van het vakantiepark, een brasserie, een fietsenwinkel en een wellnesscentrum met zwembad. Op de bovenverdiepingen vinden we 40 hotelkamers en suites.
Esthetiek
Het hotel ligt aan het duin bij Vrouwenpolder. De zee en het zandstrand bevinden zich op een steenworp afstand. Bij het ontwerp van het hotel was alles erop gericht, het landschap met de binnenruimtes van het Duinhotel te verbinden. Om dit te bereiken, zijn op iedere verdieping grote groendaken uitgevoerd. Het duinlandschap zet zich als het ware voort op het gebouw. Grote glazen puien halen de natuur de hotelkamers in. Elke kamer beschikt bovendien over een ruim terras met uitzicht.
Langs de rand van de daken ligt een strook met lange grashalmen. Door de betrokkenen worden deze zones veelbetekenend ‘duinen’ genoemd. De halmen zijn vanaf het straatniveau te zien. Zo hebben ook de voorbijgangers de indruk, dat zich de duinvegetatie op het gebouw voortzet. Sedummixmatten bedekken de rest van de terrassen. Op het dak van de bovenste bouwlaag is plaats voor de installaties. Naast het dakgroen bepalen de horizontale lijnen van de dakranden het beeld. Opvallend zijn ook de afgeronde hoeken van de terrassen. Deze spiegelen de vloeiende lijnen van het landschap. Er zijn veel natuurlijke bouwstoffen gebruikt. Zo zijn de gevels voorzien van een houten bekleding en de beloopbare terrassen van houten vlonders.
Techniek
De dakafdichting bestaat uit Hertalan EPDM-banen van 1,2 mm dikte. Onder de afdichting bevindt zich tweelaagse afschotisolatie. Het afschot leidt het regenwater naar een goot aan de buitenzijden van de dakvlakken. Om de dikte van het dakpakket te beperken, viel de keuze op Enertherm PIR-isolatie met een aluminium cacheerlaag van 0,20 mm. Dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor een gemiddelde dikte van 14 cm volstond. De Rc-waarde van de daken is ongeveer 7 m²K/W. De duindaken bestaan uit drainage, substraat en sedummixmatten met mineralen en voedingsstoffen en zijn beplant met vier verschillende grassoorten: Stipa ponytails, Carex ever gold, Luzula en Pennisetum hameln. Er is door de opdrachtgever uiteindelijk niet gekozen voor duingras/helmgras, mede vanwege de vlijmscherpe pluimen die gemakkelijk door de dakbedekking zouden kunnen dringen na verloop van tijd. Ook was de meer jaarronde groenere kleur van de planten belangrijk bij de keuze. De groendaken behoeven nauwelijks onderhoud: één keer per jaar mesten en onkruid verwijderen volstaat. De constructie heeft bovendien, mede dankzij de begroeiing, een uitstekende geluidisolatie.
Duurzaamheid
De ecologische kwaliteit van begroeide daken is inmiddels welbekend. Het groendak ontlast door waterretentie de riolering en vergroot de biodiversiteit. Bovendien draagt de begroeiing bij aan een aangenaam microklimaat rond het gebouw en op de dakterrassen. Vooral in de zomermaanden, bij warm en droog weer, zal het verkoelende effect van de groendaken goed merkbaar zijn.
Om de duurzaamheid van het gebouw te waarborgen, is een GPR-analyse uitgevoerd. Op de gebieden energiezuinigheid, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde is een score van ten minste acht punten bereikt. Het hotel kwam dan ook in aanmerking voor een subsidie van het Rijk.
De bouwers gebruikten, waar mogelijk, duurzame bouwstoffen. Bij de dakafdichting viel de keuze op EPDM dat na afloop van de levensduur gerecycled kan worden. Sandra Allaart van Daktechniek Allaart – de Kraker zegt over de dakbedekkingskeuze: “EPDM is naar onze mening de duurzaamste en ecologisch meest verantwoorde dakbedekking, die er op de markt te vinden is. In combinatie met een groendak is met een levensduur van 50 jaar te rekenen.”
Zonnepanelen bedekken een groot deel van het bovenste dakvlak. Daarmee voorziet het hotel deels in zijn eigen energiebehoefte. Energiebesparende warmtepompen verzorgen de verwarming. Ook bij andere delen van het dak is gekozen voor duurzame bouwmaterialen. Zo zijn de vlonders van de terrassen uitgevoerd met FSC-gecertificeerd hout.
Veiligheid
Tijdens de ruwbouw is er gebruik gemaakt van een demontabele borstwering. Omdat dit systeem bij de afwerking in de weg zou staan, werkten de dakdekkers na de montage van dakankers met aangelijnde harnassen. Vanwege de bijzondere vorm van het hotel, met de vele terugspringende niveaus, was er een flexibel opstelbare kraan nodig. Een autokraan met een mast van 34 meter bleek de juiste oplossing. Hiermee konden de bouwstoffen veilig op de verschillende dakvlakken gehesen worden. Enkele keren is ook een mobiele telescoopkraan ingezet.
Samenwerking
Het hotel is met behulp van een 3D bouwinformatiemodel (BIM) ontwikkeld. Vooral tijdens het ontwerpproces kon geprofiteerd worden van deze techniek. Tijdens de bouw zelf speelde BIM een minder grote rol. Een aannemingsovereenkomst op basis van de UAV 2012 vormde de contractuele basis van de samenwerking. De betrokkenen zijn zeer te spreken over het laagdrempelige contact tussen de verschillende partijen. Dit resulteerde in een prettige werksfeer, mede waardoor het dak zelfs vervroegd kon worden opgeleverd. ?
- Opdrachtgever: Duinhotel Breezand, Vrouwenpolder
- Architect: RoosRos Architecten, Oud-Beijerland
- Aannemer: Bouwgroep Peters BV, Middelburg
- Dakdekkers: Daktechniek Allaart de Kraker, Arnemuiden
- Dakbedekking: Carlisle Construction Materials BV, Kampen
- Groendak: Sempergreen, Odijk
- Dakbegroeiing: Quist, Nieuwdorp
- Advies energie: M3E Subsidie Advies, Capelle aan den IJssel
- W-Installaties: H&R Installaties, Koudekerke
- E-Installaties: Walcheren Electrotechniek, Vlissingen
- HSB, Stelkozijnen, schermen en gevels: VKP BV, Kapelle
- Verticaal transport: Kraanverhuur Melis BV, Middelburg en Gabriëlse Transport, Westkapelle