Roofs 2020-03-34 NDA betrekt nieuw onderkomen
Erik eN De Anderen
De Nederlandse Dakdekkers Associatie (NDA) is verhuisd van Nieuwegein naar een bijzondere locatie in Amersfoort. Een interview met directeur Erik Steegman.
In de Trouw van 23 januari 2008 schreef Jeroen den Blijker: “De reorganisatie van supermarktconcern Schuitema is afgeblazen nu Ahold af wil van zijn aandelen. De toekomst van de Schuitema-dochter C1000 ziet er nu opeens heel anders uit.” Jaren later (in 2012) gaat C1000 over in Jumbo-handen en alles verandert geleidelijk van C1000-rood naar Jumbo-geel. Jumbo groeit van 128 naar 579 vestigingen. Het hoofdkantoor in Amersfoort wordt nog een tijdje gebruikt als servicecenter en uiteindelijk (in 2016) gesloten. Onder leiding van de familie Van Eerd heeft Jumbo, uiteraard samen met Albert Heijn, vanuit Amersfoort en Zaandam een duidelijke stempel gedrukt op de geschiedenis van de Nederlandse foodretailmarkt.
Daar waar geschiedenis is geschreven in de kruideniersbranche, is nu een compleet nieuwe beweging gaande op dezelfde plek, onder de naam ‘Data Club Office’. Na enige jaren leegstand is enig aandeelhouder M&G European Property Holding Company uit Luxemburg druk onderweg om het gehele pand weer vol te krijgen met verhuurders, zoals BMC (onderdeel van Yacht Group), Heijmans Woningbouw en Bosveld incasso en gerechtsdeurwaarders. De bedrijvigheid is inmiddels volledig terug.
Begane grond voor NDA en Dakbehoud
De NDA, met onderdelen DIAC en Dakbehoud, hebben samen met Coninko 5 jaar lang hun huisvesting gehad in een bedrijvenverzamelgebouw in Nieuwegein (aan de A12, ter hoogte van afslag IJsselstein). Door de mogelijkheid om grote huurders aan te trekken voor de lege verdiepingen, heeft de verhuurder besloten om het bedrijvencentrum volledig te sluiten voor de overgebleven 16 bedrijven. Dat was dan ook de reden voor NDA om een nieuwe locatie te gaan zoeken in die omgeving. De eisen van goede en voldoende parkeergelegenheid, horeca voor lunches en tegelijkertijd voldoende vergaderruimte, waren moeilijk in te vullen in Utrecht en omgeving. De parkeergelegenheid voor de leden die op de ledenvergadering afkwamen, gaf bij verschillende locaties een probleem. En directeuren van dakdekkersbedrijven die met het openbaar vervoer komen, is nog steeds een utopie!
Uiteindelijk bleek de oude locatie van Schuitema/Jumbo op de Databankweg een prachtige uitkomst. Een wat groter kantoor met parkeergarage, een prachtige entree en horecamogelijkheden bleek nog leeg te staan op de begane grond van het pand. “Toeval bestaat niet,” aldus directeur Erik Steegman. “Vanwege de huuropzegging in Nieuwegein ben ik ruim vier maanden druk doende geweest om een nieuwe locatie te vinden. Hierdoor kon ik heel duidelijk vergelijken en uiteindelijk de beste keuze maken. Even hebben wij nog overwogen om goed- of kwaadschiks te blijven, maar met de komst van deze locatie was de keuze snel gemaakt. Uiteindelijk zijn de afspraken om te vertrekken ook met Caransa goed afgerond.”
Met de mogelijkheden om ook een eigen vergaderruimte voor maximaal 25 personen in te richten en een eigen inbreng met duurzame inrichting in te vullen, is het nieuwe kantoor een combinatie van hergebruik en gebruik van duurzame materialen. Had het volledige kantoor al Energielabel A, en gaat binnenkort het label met de komst van warmtepomp en WKO-installatie zelfs naar energielabel A+, ook binnen het eigen kantoor bestaat de nieuwe verwarming uit energiezuinige luchtverwarming via de nieuw aangebrachte plafonds. Met de keuze van de inrichting met de vloerbedekking Carbon Neutral Floors van Interface uit Scherpenzeel is door NDA ook aan CO2-vermindering gedaan. De besparing heeft geleid tot evenveel minder CO2 als de uitstoot van een autorit van krap 4000 km op de 130 m² vloeroppervlak (gebaseerd op de US EPA Greenhouse Gas Equivalencies Calculator).
Interface heeft indertijd in de Community of Practice (CoP) Bedrijven en Biodiversiteit deelgenomen, een initiatief vanuit het ministerie van EZ, met toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma. Zij was later ook verantwoordelijk voor de ondersteuning van de Green Deal Groene Daken (tegenwoordig het platform Nationaal Daken Plan). Erik Steegman heeft vanuit vorige organisaties (zoals Leven op Daken) ook aan deze groep van bedrijven deelgenomen om groen ondernemerschap verder te promoten. De biodiversiteit is inmiddels middels begroeide daken ook op de daken van het nieuwe kantoorgebouw ingericht, ook zijn er bijenkorven geplaatst op het dak van het restaurant. De vloerbedekking van het eigen kantoor hebben de dakenthema’s in zich: beton, grind en begroeide accenten. Eind februari is het kantoor volledig operationeel en ingericht met mooie wanddetails in de vergaderzaal en de naastgelegen groene kantoorunit.
Steegman: “Hiervandaan zal een verdere stap worden gemaakt om de inkooporganisatie Coninko verder te professionaliseren en NDA met als onderdeel Dakbehoud Nederland (het beheer en onderhoud van alle vastgoeddaken). Kernpunten van het NDA zijn de inrichting van de certificering voor haar leden middels ISO 9002, milieucertificaat ISO 14001, VCA* en Procescertificaat BRL 4702 en ondersteuning op ieder gebied.”
DIAC, onafhankelijk dakadvies
“Ook DIAC heeft in Amersfoort een plek gekregen, waardoor ook specifieke opdrachtgevers of eigenaren van bedrijfsgebouwen met aanvullende vragen over hun eigen platte dak een beroep kunnen doen op de jarenlange expertise van de inspecteurs. Producenten en dakdekkersbedrijven maken inmiddels veelvuldig gebruik van deze expertise, onder leiding van Dick van Dreven. Het verduurzamen van zogenaamde traditionele daken middels het Duurzaam Dak Concept valt standaard onder het advieswerk, waardoor ook de integratie van multifunctioneel dakgebruik tegelijk wordt meegenomen binnen onderhoudsplannen van woningbouwverenigingen, gemeenten en het bedrijfsleven.”
“Wat wij in ons kantoor middels CO2-besparing hebben gedaan, is absoluut noodzakelijk om ook op het dak voort te zetten. CO2-certificaten voor opdrachtgevers, die duurzaam geproduceerde dakbedekking kiezen, is de komende jaren een taak voor dakdekkersbedrijven in samenwerking met producenten,” aldus Steegman. “Het moet sneller en bewuster vanuit alle geledingen, anders komen we er niet. Als je je bewust bent van de schade die nietsdoen bewerkstelligt in onze gehele bouwbranche, dan pas kunnen wij samen een oplossing bieden tegen het veranderende milieu.”
“In een traditionele branche moet er nog heel wat water door de Rijn stromen, maar ‘samen sterk en in beweging’ blijkt al jaren tot mooie resultaten te leiden. Het milieu-aspect blijft belangrijk om ook vanuit het nieuwe hoofdkantoor in Amersfoort verder uit te dragen en met iedereen (van opdrachtgever, adviesbureau, leverancier, producent tot uitvoerend dakbedekkersbedrijf) binnen al onze maximale mogelijkheden voort te zetten.”