Zoeken

Roofs 2020-03-42 Krappe netcapaciteit bedreigt groei zonne-energie

Special energiebesparing en energie-opwekking

Van 17-19 maart staat de Expo Haarlemmermeer in het teken van alles omtrent zonne-energie. Exposanten van binnen en buiten de Benelux zullen zich tijdens een nieuwe editie van Solar Solutions International presenteren.

De markt voor zonne-energie maakt momenteel een ongekende groei door. Meer en meer consumenten, bedrijven en instellingen hebben intussen zonnepanelen geïnstalleerd of zijn dit van plan. De schaal is er nu, maar wat is de volgende stap? Tijdens Solar Solutions International wordt gekeken naar de diverse mogelijkheden, van opslag tot bijvoorbeeld slimmere huizen.

Vakbeurs

Solar Solutions International is de grootste vakbeurs voor zonne-energie in Noordwest-Europa en daarmee een goede manier om op de hoogte gesteld te worden over de huidige ontwikkelingen en de toekomst van deze sector. Met meer dan 200 exposanten en zo’n 100 seminars is er geen aspect van zonne-energie dat niet aan bod komt. Tijdens de vakbeurs zal ook de diepte ingegaan worden, met een nieuwe focus op energieopslag, smart homes en esthetisch aantrekkelijke producten.

Met de limitaties van de netcapaciteit, wordt eigen energieopslag bovendien meer een vereiste dan een luxe. Daarnaast is het van belang eind­gebruikers te wijzen op de toepassingen van zonne-energie; denk aan elektrische auto’s, ­warmtepompen en meer. Want alle opgewekte energie die direct gebruikt kan worden, is winst.

Met al deze ontwikkelingen moeten installateurs meer dan ooit ook adviseren naast installeren. Denk hierbij aan thema’s als het aanleggen van zonnepanelen, combipakketten van energieproviders en bij wie de verantwoordelijkheid ligt als het aankomt op de netcapaciteit. Dankzij het enorme aanbod aan stands en seminars bij Solar Solutions International is de kennis m.b.t. technologie en innovaties eenvoudig weer up-to-date te maken.

Solar Trendrapport

Naast beursorganisator is Solar Solutions ook partner van het jaarlijkse Solar Trendrapport van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. Onlangs publiceerde men de meest recente editie, waarin de cijfers van 2019 bekend werden gemaakt. In 2019 werden er maar liefst 8,1 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland, waardoor het totaal opgestelde vermogen met 53% steeg tot bijna 7 gigawatt. Om deze groei niet in gevaar te brengen, is een forse upgrade van het Nederlandse stroomnet echter noodzakelijk.

“Nederland is bezig aan een serieuze inhaalrace,” zegt Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research, hierover. “In vergelijking met de rest van Europa halen we nog steeds maar een klein deel van onze energie uit duurzame bronnen. We horen nu echter wel tot de wereldwijde top wat betreft het aantal zonnepanelen dat we jaarlijks installeren.”

Dankzij de 8,1 miljoen nieuwe panelen is de zon inmiddels goed voor ruim 5% van de totale Nederlandse elektriciteitsproductie. De overheid heeft al subsidies toegekend voor genoeg projecten om dit aandeel in de komende jaren te verdubbelen. Maar deze sterke groei zorgt wel voor capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet.

Rolf Heynen: “Vooral in de noordelijke provincies lopen de netbeheerders tegen hun grenzen aan. Hierdoor staat er nu voor 750 MWp aan projecten stil: net zo veel als nodig is om alle huishoudens in een stad als Breda van stroom te voorzien. Om de Nederlandse klimaatdoelen te halen is het dan ook van essentieel belang om de netcapaciteit tijdig te vergroten.”

Onderzoeksbureau Dutch New Energy Research voerde in samenwerking met Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, en Solar Solutions International het onderzoek uit voor het Nationaal Solar Trendrapport 2020. Het volledige rapport en de gratis samenvatting zijn te downloaden op de website van Solar Solutions.