Zoeken

Roofs 2020-03-60 Nieuwslijn special energiebesparing en energie-opwekking

11 februari was Green Energy Day 2020

Op 11 februari was alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’ voor dit jaar, als we alles wat we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken. Die dag is het Green Energy Day. “We hoeven Green Energy Day elk jaar maar tien dagen op te schuiven, om in 2050 op 31 december uit te komen,” zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE. “Dan is al onze energie hernieuwbaar. Dat is goed te doen.”

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) lanceerde de website www.greenenergyday.nl . De NVDE introduceerde het begrip Green Energy Day vorig jaar om beter voorstelbaar te maken waar we nu staan en hoe we met jaarlijkse stappen uit kunnen komen op honderd procent hernieuwbare energie in 2050. “Het gaat in de klimaatdiscussie vaak over verre jaartallen als 2030 en 2050, en over abstract klinkende percentages en doelen. Met Green Energy Day halen we de doelen dichterbij en laten we zien dat het te doen is om ze te halen, als we nu in actie komen.”

Duurzaam Gebouwd-partners bundelen krachten voor industriële gevels en daken

Uit een renovatiefabriek van Dijkstra Draisma, RC Panels en Factory Zero komen vanaf 2025 goedkope gevels en daken rollen. Om het geheel te ontwikkelen, wordt € 30 miljoen geïnvesteerd, waarvan de helft wordt gesubsidieerd door de overheid.Per jaar moet de fabriek zo’n 25.000 gevels en daken gaan produceren, op industriële wijze.

De nieuwe fabriek is een sterk doorontwikkelde versie van hetgeen waar deze partijen dus nu al mee bezig zijn. Jan Willem van de Groep van Factory Zero noemt het een trendbreuk dat de overheid eindelijk is gaan inzien dat het actief stimuleren van de markt gaat bijdragen aan betere en goedkopere oplossingen voor de energietransitie. “De overheid onderkent het belang van innovatie en industrialisatie in de bouw. Het is gelukkig niet de bedoeling dat het hierbij blijft. Een nieuwe regeling staat te wachten op de volgende lichting koplopers.” De drie partijen denken dat er uiteindelijk kostprijsreducties van 40% mogelijk zijn.

Sven Kramer zichtbaar in nieuwe campagne Daikin

Onlangs heeft Sven Kramer zijn handtekening gezet onder een samenwerking met schaatssponsor Daikin, producent van warmtepompen en airconditioning. De topschaatser laat momenteel een nieuw huis bouwen, daarin worden ook de klimaatoplossingen van Daikin geïnstalleerd. Kramer is zichtbaar in een nieuwe online videocommercial van Daikin, waarin de topprestaties van beiden naar voren komen. Kramer is zich bewust van het klimaat om hem heen. “Volgens mij hebben we met zijn allen iets te verliezen op deze aarde, als we niet oppassen. Het klimaat raakt iedereen en we moeten het samen oppakken. Als ik kan bijdragen aan duurzamere manier van leven, dan doe ik dat.”

XPS-panelen met hogere energie-efficiency

Met een isolatiewaarde die 25% hoger is dan van XPS-panelen van dezelfde dikte, is JACKODUR® Plus een oplossing voor energie-efficiënte constructies. De eigenschappen maken het mogelijk om snel en eenvoudig vloeren, plafonds, wanden, dekvloeren, funderingen, omkeervloeren en platte daken te isoleren. Het lage lambda-waarde, van het product maakt efficiënte realisaties mogelijk, zelfs met een geringe dikte. De geleiding bedraagt slechts 0,027 W/(m K), dankzij het gebruik van een nieuw onbrandbaar isolerend gas (HFO-1234ze) met een GWP (Global Warming Potential) van vrijwel nul.

Warmtepompmarkt groeit met 32%

In 2019 steeg naar verwachting het aantal verkochte warmtepompen naar 40.204, een stijging van 32% ten opzichte van de 30.481 verkochte exemplaren in 2018. Dit jaar verwacht onderzoeksbureau Dutch New Energy Research dat de Nederlandse markt met 24% verder groeit naar bijna 50.000 verkochte warmtepompen, zo blijkt uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020.

Prijsstijging zonnepanelen door coronavirus

De prijs van zonnepanelen zal voor de zomer stijgen door het coronavirus in China, zo verwachten PV-leverancier Talesun en PV-groothandel ESTG. “Het coronavirus maakt het logistiek lastig om aan de vraag naar panelen te voldoen,” aldus Gerard Schepers van Talesun. “Het lijkt erop dat deze situatie langer gaat duren dan eerst was verwacht. Doordat de ruwe materialen voor PV-modules slechter zijn te krijgen zal de prijs stijgen.”

Amvest zet uitrol van zonnepanelen op huurwoningen voort

Vanaf 31 januari voorzien investment manager en ontwikkelaar Amvest en haar leverancier Sungevity opnieuw 1.000 huurwoningen van zonnepanelen. Sinds juni 2018 zijn door beide partijen 2.365 eengezinswoningen in Nederland voorzien van zonnepanelen. Met deze reeds geplaatste zonnepanelen wordt jaarlijks zo’n 4.65 GWh stroom opgewekt en ongeveer 2.600 ton CO2 bespaard.

Het verduurzamen van de woningen in het Amvest Residential Core Fund en van Aegon Levensverzekering NV is een belangrijk speerpunt voor Amvest. Samenwerken met huurders is hierbij essentieel. Om beter inzicht te krijgen in het effect van verduurzamingsmaatregelen monitort Amvest de opbrengsten en het verbruik van energie. Dat geeft waardevolle informatie over het effect van maatregelen. Huurders zien direct wat ze met de zonnepanelen opwekken en verbruiken en dat zorgt voor de échte verandering. Huurders gaan bewuster om met energie. Amvest vraagt geen huurverhoging voor de plaatsing van de zonnepanelen, maar huurders profiteren wel direct van een lagere energierekening. Investeringen in duurzaamheid betalen zich op termijn terug in de waarde van het vastgoed.