Zoeken

Roofs 2020-03-72 Een rondleiding langs de innovaties van Dach + Holz

Dach + Holz International 2020

Van 28-31 maart 2020 vond in het beursgebouw vn Stuttgart een nieuwe editie van de internationale vakbeurs Dach + Holz International plaats. Op de openingsdag van de beurs werd de pers rondgeleid langs enkele opvallende innovaties.

Dach + Holz International is de grootste vakbeurs van Europa die zich specifiek richt op het dak. De vele exposanten toonden er hun nieuwste producten en er werden tal van activiteiten georganiseerd om kennis uit te wisselen. Om de pers te helpen wegwijs te worden in de veelheid van het aanbod, werd op de eerste beursdag een rondleiding georganiseerd. De aanwezige journalisten werden in het Duits en in het Engels over de beursvloer langs de meest opvallende ontwikkelingen geleid. Een verslag.

Digitalisering

Het accent van de innovaties lag op verduurzaming en digitalisering. Zo was er in één van de hallen een gedeelte ingericht waar men ‘duurzame’ voertuigen mocht uitproberen. Naast een rondje op de elektrische scooter werd hier een kraan van Klaas gedemonstreerd die op aardgas rijdt. De innovatie is nog in ontwikkeling, waarbij het voornaamste aandachtspunt het bereik van met name de zware kranen is. Maar met de Iveco S-Way NP werd al wel een oplossing getoond. Het ebtreft een vrachtwagen met een vermogen van 460 pk en een rijbereik tot 1.600 km, speciaal ontwikkeld voor langeafstandstransport.

Ook was er aandacht voor de meest uiteenlopende materialen en hun toepassingen. Op de stand van het Duitse Raumprobe waren diverse toepassingen voor het dak te bezichtigen, waarbij de diverse houtsoorten en metaallegeringen zorgen voor fraaie esthetische effecten.

Wat betreft de digitalisering was er een interessante ontwikkeling van het Franse timmerbedrijf Epur SAS. Het bedrijf ontwikkelde een volledig automatische, draagbare zaag- en schuurmachine, die het hout volautomatisch bewerkt. Het apparaat is eenvoudig te vervoeren en te bedienen. Timmerlieden houden niet van het werken met de computer en daarom is de invoer van gegevens zo eenvoudig mogelijk gehouden.

Digitalisering was een belangrijk zwaartepunt tijdens de beurs. Interessant was, naast de diverse BIM-toepassingen die werden getoond, met name de app ‘Craftnote’, die is opgebouwd volgens Whatsapp. Hiermee wordt alle relevante informatie en communicatie over een project snel en eenvoudig opgeborgen. Doordat Whatsapp als voorbeeld is gekozen, is de innovatie voor iedereen overzichtelijk en eenvoudig te gebruiken. Vooralsnog is de app enkel nog in het Duits beschikbaar, maar men werkt al aan de Engelstalige versie.

Een ander voorbeeld van hoe de digitale wereld nuttig kan zijn in de bouw, betreft de ontwikkeling van BG Bau (Berufsgenossenschaft der Bauwirtschaft). Via virtual reality kan men op de bouwplaats rondlopen en maatregelen nemen om veilig te werken. Het is een training die feitelijk werkt als een computerspelletje: als de benodigde maat­regelen niet zijn genomen (dus als men bijvoorbeeld geen helm opzet), kan het werk niet worden uitgevoerd (de lift komt bijvoorbeeld niet naar beneden). Op deze manier wordt het bewustzijn en de routine rond veilig werken bevorderd.

Inmiddels heeft de organisatie laten weten dat deze editie van Dach + Holz International zeer succesvol is geweest (zie elders in dit nummer). Met een extra hal is ook een duidelijk zichtbare groei gerealiseerd. De vakbeurs gaf zo een goede staalkaart van de internationale dakenbranche en de vooruitstrevende oplossingen die er werden getoond.

De volgende editie van Dach + Holz International vindt plaats in Keulen van 15 tot 18 februari 2022.