Zoeken

Roofs 2020-03-76 Zaken doen op basis van vertrouwen

Pieter Roos verlaat de dakenbranche

Na 16 jaar neemt Pieter Roos, commercieel directeur van SOPREMA BV, afscheid van de dakenbranche. Op vrijdag 14 februari was er een drukbezochte receptie, Roofs sprak hem voor een interview.

Het afscheid zal voor velen onverwacht zijn gekomen. Na 16 jaar in de dakenbranche was hij toe aan een nieuwe uitdaging. Diverse persoonlijke omstandigheden gaven hem uiteindelijk het laatste zetje. Roos gaat als commercieel bedrijfsleider aan de slag bij een producent van veevoer in Kesteren. “Een heel andere tak van sport, maar daar ligt dan ook de uitdaging. Kennis van het vak kun je leren, management en sales moet een beetje in je genen zitten. De bedrijfscultuur van mijn nieuwe werkgever (ook een familiebedrijf) is voor een deel vergelijkbaar met wat ik gewend was bij SOPREMA. Persoonlijk doe ik graag zaken op basis van vertrouwen. Het hebben en onderhouden van goede relaties hoort daar bij. Dat is een werkwijze die mij aanspreekt en iets wat ik in mijn nieuwe functie opnieuw ga tegenkomen. Mensen doen zaken met mensen is een veel gehoorde uitspraak, maar is nog steeds actueel.”

In 2002 begon Roos zijn carrière in de dakenbranche bij Falnim, door een gewaardeerde Friese relatie (Meijer Dakbedekking) werd hij eind 2003 geïnformeerd over de ontstane vacature in IJlst en zo is het allemaal begonnen. In 2004 ging Roos als commercieel technisch adviseur aan de slag bij Troelstra & de Vries. In relatief korte tijd klom hij op binnen de organisatie: in 2012 werd hij sales manager platte daken, vervolgens in 2014 sales manager dak & bouw en tenslotte, in 2016, werd hij commercieel directeur. Hij heeft het bedrijf in al die jaren, met name sinds de overname door SOPREMA, enorm zien groeien. Het marktaandeel werd groter (momenteel is de fabrikant in Nederland marktleider) en daarmee groeide ook het personeelsbestand. Maar ook het assortiment werd uitgebreid: Met de tijd ontwikkelde het bedrijf zich tot expert van de hele gebouwschil

“Destijds namen wij het als de jonge garde over van de vorige generatie,” herinnert Roos zich. “Wij deden de dingen op onze manier en dat was in het begin best spannend: hoe zou het gaan? In 2007 werd het bedrijf onderdeel van de Franse SOPREMA Group en zeker vanaf toen zijn de ontwikkelingen snel gegaan. Alles op basis van, naast natuurlijk een sterk assortiment en kennis van zaken, het persoonlijk contact met de klant. Door de jaren heen hebben wij verschillende events georganiseerd, waaronder bijvoorbeeld de vaardagen, maar ook de verschillende Bouwbeurs-edities waar wij ons presenteerden, dit waren hoogtepunten waar ik met veel plezier aan terugdenk . Door onze goede reputatie hebben we in de loop der jaren een team van enthousiaste en betrokken collega’s gekregen, dat naar mijn mening het vertrouwen meer dan waard is. Als ik terugkijk, is dat misschien wel waar ik het meest trots op ben: het team. In de loop der jaren heb ik diverse collega’s zien komen en gaan, maar het mooiste is als je collega’s door de jaren heen positief ziet ontwikkelen.”

De afscheidsreceptie op 14 februari was druk bezocht. “Ik vond het mooi dat zoveel relaties de moeite namen om naar Sneek te komen,” vertelt Roos hierover. “Een mooie herinnering is bijgeschreven, het was met recht een mooi afscheidsfeest! Met verschillende zakenrelaties zijn door de jaren heen vriendschappen ontstaan, met diverse van hen zal ik zeker ook contact blijven houden in de toekomst. Ik ben dankbaar dat ik leiding heb mogen geven aan het salesteam en heb mogen bijdragen aan de ontwikkeling van het bedrijf. Vanaf 1 maart gaat Henri Spijkerboer aan de slag als manager sales NL bij SOPREMA, ik wens hem heel veel succes toe bij deze mooie en uitdagende baan.”