Zoeken

Roofs 2020-03-85 Fit in de bedrijfskantine

Vitaliteitsmanagement

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagementprogramma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)

Onze kantine is de ruimte waar al onze medewerkers elke ochtend en avond weer bij elkaar komen en waar een groot gedeelte van hen tussen de middag van de lunch geniet. Het is de plek waar de koffieautomaat staat en daardoor de centrale ontmoetingsplaats is in het bedrijf. Een plek om tot rust te komen in de alledaagse hectiek. Lekker bijkletsen met collega’s over alledaagse koetjes en kalfjes, small talk over het weekend, het voetbal en de Formule 1. Maar natuurlijk ook een beetje zaniken en zagen over de baas, het hoort er allemaal bij. Heerlijk afschakelen om daarna weer te vlammen. Een soort powernap voor de geest. Dit moet ieder bedrijf koesteren.

Dat is ook de reden dat wij onze kantine een fikse opknapbeurt hebben gegeven. De oude inrichting mocht gerust gedateerd genoemd worden: veel grijs, met een wat kille uitstraling en niet al te uitnodigend meubilair. Met hulp van een stylist is de restyling en upgrading in gang gezet.

Een korte impressie van de transformatie: Het geel-zwart van onze bedrijfskleuren komt nu ook in de kantine terug. Er is een gele wand, en verder zien we geel als rand boven de lambrisering. De onderzijde is statig matzwart. Het plafond is ‘strakker’ gemaakt en oogt een stuk rustiger boven de geelgekleurde, industriële lampen, die hun licht schijnen op de warme, houten tafelbladen. Een fraai keuken­blok toont ons logo onder het baliegedeelte: ‘Kwaliteit en vakmanschap sinds 1886’. Er is een apart meubel voor de apparaten voor koffie, thee en soepen. Er was ook een facelift voor de centrale plek met het mededelingenbord, de postvakjes en de ruimte voor schrijf- en notitiepapier en de blocnotes. In dit nieuwe geheel is de relatie tussen welzijn en vormgeving voelbaar!

Wij stimuleren het dat iedereen zelf zijn of haar koffie haalt. Even het lijf laten bewegen om niet vast te roesten. Op weg naar de plek waar in een ontspannen sfeer interessante ideeën ontstaan. Dus vooral niet de boterham opeten aan het kantoorbureau om daarna om vijf uur ingekakt en zo stijf als een plank te voorschijn te komen. Een goede bedrijfskantine zorgt ervoor dat mensen fit worden en fit blijven, en dat je na een heerlijk bakje koffie weer met plezier aan het werk gaat en je daarbij ook nog productiever bent. Daar kan uiteraard geen werkgever tegen protesteren.