Zoeken

Roofs 2020-05-03 Dag licht

column

Voor u ligt weer een nieuwe uitgave van Roofs. Ook in deze, voor iedereen vreemde, tijd van afstand houden, handen wassen en thuiswerken heeft de redactie weer een mooie editie samengesteld. Wees niet bang, ik ben niet ­voornemens deze column te wijden aan de coronacrisis waarin we ­momenteel verkeren. Ik ben eerlijk gezegd een beetje ­corona-moe.

Waar ik in het begin al het nieuws wilde volgen en elke avond voor de buis trouw naar Jinek zat te kijken, laat ik nu de nieuwsstroom bewust een beetje langs me heen gaan. Dat is niet om mijn kop in het zand te steken, maar al die verschillende experts die soms ook wisselende informatie geven en de berichtgeving over de faillissementen die eraan zitten te komen, dat is mij even te veel. Ik beperk mij nu tot gezette tijden waarop aangekondigd wordt dat er nieuwe informatie over de maatregelen gegeven gaat worden en dan sla ik mijn toetje ervoor over en nestel ik mij om 19 uur voor de buis om de persconferentie te kijken.
En verder word ik terloops door gezinsleden wel af en toe op de hoogte gehouden, want tja, als thuiswerkende ben ik de godganse dag met vijf personen in huis, zoekende naar een plekje om te kunnen werken, omdat de kinderen gelukkig zo gedisciplineerd zijn om trouw hun lessen te volgen en de opdrachten voor school te maken. Ik sluit het corona-onderwerp af door te zeggen dat ik voor u als lezer van de Roofs hoop dat u en uw familie nog in goede gezondheid verkeren en dat uw bedrijf deze crisis goed kan doorstaan.

Het thema van deze Roofs is daglicht. Licht is belangrijk, maar daglicht helemaal. Mensen klaren in deze tijd van het jaar helemaal op van hun winterdepressie. Het is ook niet voor niets dat het Bouwbesluit eisen stelt aan de hoeveelheid oppervlak daglichttoetreding voor gebouwen met een woon- of kantoorfunctie. Ik heb persoonlijk niet veel last van zo’n winterdepressie, maar ik ken mensen in mijn ­omgeving die er wel degelijk door beïnvloed worden.
Dat is voor degenen die er last van hebben geen pretje, maar ook niet voor de mensen in zijn of haar omgeving. Gelukkig maar dat sinds de ‘intelligente lockdown’ er vrijwel onafgebroken ­zonnige dagen te tellen zijn, anders had het thuiswerken voor vele mensen onder ons er nog een ­moeilijkheid bij gekregen. Maar de hoeveelheid zonuren van de afgelopen weken schijnt opvallend te zijn, zo erg zelfs dat men hier theorieën voor aan het bedenken is.

Eén van die theorieën is de ‘Cirrus Homogenitus’, oftewel ‘door de mens gemaakte sluierbewolking’. Doordat er vandaag de dag slechts nog 10% van het normale vliegverkeer in de lucht is, ontstaan er ook 90% minder condensstrepen die vliegtuigen doorgaans achterlaten. Bij bepaalde klimatologische omstandigheden en een normale hoeveelheid vliegverkeer kunnen die condensstrepen zich ontwikkelen tot een aaneengesloten sluierbewolking (Cirrus Homogenitus) die het zonlicht blokkeert en zelfs de zon onzichtbaar kan maken. Nu dit fenomeen niet meer plaatsvindt, is de lucht tegenwoordig stralend blauw, zonder wolkje aan de lucht, wat op zich al een prachtig gezicht is, maar de mensen met zonnepanelen op hun dak scoren dag na dag record­opbrengsten; dat is dan tenminste nog iets positiefs.

Dit themanummer zal ­ongetwijfeld vele mooie ­voorbeelden geven van ­mogelijke daglichttoetredingen en dan toegespitst op het dak: lichtkoepels, lichtstraten, ­zogenaamde lichttubes en dakramen. Die zorgen voor fijne daglichttoetreding, voorkomen dat de verwarming al aan moet in deze tijd van het jaar en een positief welbevinden van de bewoners of gebruikers. De ontwikkeling van deze producten heeft de afgelopen decennia niet stil gestaan. Keer op keer moesten producenten hun producten weer aanpassen aan (of doorontwikkelen voor) nieuwe eisen en regelgeving. Denk hierbij aan de sterk verbeterde slagvast­heid i.v.m. de doorvalveiligheid of de steeds strenger wordende isolatie-eisen en de aangescherpte brandveilig­heidseisen. De producenten hebben hier goed op ingespeeld, zonder daarbij het esthetische aspect uit het oog te verliezen. De uitstraling van de meeste van dit type producten is er eveneens op vooruit gegaan, wat vaak resulteert in een fraaie en waardevolle aanvulling op het gebouw, wat ongetwijfeld de waarde zal verhogen. Maar dat voordeel zal helaas door de coronacrisis in een ander daglicht komen te staan. En nu houd ik erover op.

Marco de Kok