Zoeken

Roofs 2020-05-38 Geïntegreerd systeem van dakramen en indak zonnepanelen

Special daglicht

Viridian Solar heeft in samenwerking met de productontwikkelaars van de VELUX Groep een gootstukkenpakket ontwikkeld, dat naadloos aansluit op de VELUX Solar Integrator. Hierdoor is het mogelijk geworden om de dakramen en het indak zonnepanelensysteem van de respectievelijke fabrikanten op esthetische wijze te integreren.

Een dakraam in de maat MK08 (780 x1400mm) past precies in het midden van een grid van 3x3 portretgeoriënteerde indakzonnepanelen. Hierdoor vormt het één esthetisch geheel op het dak. Het ontwerp biedt een zijdelingse flexibiliteit tot 20 mm, zodat de meest optimale positie van de zonnepanelen en het dakraam wordt gewaarborgd. De naadloze aansluiting is succesvol getoetst in de grootste windtunnel van Europa, waarmee de windbestendigheid en waterdichtheid is aangetoond.

Wooncomfort en duurzaamheid

Jolanda de Gooijer, Product Group Manager bij VELUX Nederland, vertelt: “Woningen worden steeds duurzamer. De meerderheid van de nieuwbouwwoningen wordt nu al standaard voorzien van zonnepanelensystemen. Deze ontwikkeling neemt naar verwachting door de aanstaande BENG-eisen verder toe. Naast energie-efficiëntie is het daarom essentieel om ook rekening te blijven houden met het binnenklimaat van de waardevolle ruimte onder het dak.

“De samenwerking biedt een combinatie van zonnepanelen en dakramen. Dat zorgt voor een natuurlijke energie-­opbrengst en toegang tot daglicht en frisse lucht via het dak. Hierdoor blijven de waardevolle vierkante meters leefruimte onder het hellende dak comfortabel en te gebruiken als slaap-, kinder- of werkkamer.”

Stuart Elmes, CEO van Viridian Solar, voegt hieraan toe: “In Nederland zien we al woningen met daken die bijna geheel zijn gevuld met indakzonnepaneelsystemen. Het complete systeem is gezamenlijk ontwikkeld door ingenieurs van beide fabrikanten. Dit zorgt voor compati­biliteit, betrouwbaarheid en robuustheid. We zijn verheugd dat bouwers nu kunnen kiezen voor een hoogwaardige oplossing, waarbij naast de energie-opwekking ook een gezonde en fijne leefruimte voor de bewoners kan worden gegarandeerd.”

De VELUX Solar Integrator type ODL is verkrijgbaar bij VELUX dealers. Het Viridian ClearlineFusion gootstukken­pakket type F16-VC is sinds eind april 2020 verkrijgbaar bij dealers van het Viridian Solar indakzonnepanelensysteem.