Zoeken

Roofs 2020-05-42 De schoorsteen als lichtopvang

Special daglicht

TechComLight en Exclusieve Schoorstenen hebben in samenwerking een prefab schoorsteen ontwikkeld met een voorgemonteerde Solatube daglichtvoorziening.

Zoals bekend is een Solatube daglichtbuis een (doorgaans) relatief kleine lichtkoepel, die via spiegels het ­opgevangen daglicht nagenoeg zonder verlies van licht naar elke gewenste ruimte kan transporteren. De geprefabriceerde schoorsteen van Exclusieve Schoorstenen wordt tijdens de productie al voorzien van een daglichtbuis.

De schoorsteen van het huis is misschien niet het eerste onderdeel waar men aan denkt bij het opknappen van een woning. Toch zijn er verschillende redenen om deze eens onder handen te nemen. Wellicht is de schoorsteen simpelweg verouderd, is de huidige niet meer veilig, wenst de opdrachtgever een schoorsteen van lichter ­materiaal of wil men überhaupt geen schoorsteen meer. Wat te doen in bijvoorbeeld het laatste geval? De mogelijkheid bestaat om de schoorsteen om te bouwen van rookkanaal naar een invalspunt voor daglicht.

De Solatube in de schoorsteen zal in de meeste gevallen in beeld komen op het moment dat een woning gasloos wordt: er is dan immers geen rookgas meer af te voeren. Of als de rookgassen van de cv-ketel niet via de bestaande schoorsteen worden afgevoerd.

Prefab schoorsteen is werk op maat

Het opvangen en transporteren van daglicht via de schoorsteen is een slimme manier om meer licht in huis te creëren, zonder dat dit ten koste gaat van de ruimte op het dak of het aanzicht van het huis. Wanneer het om een nieuwe schoorsteen gaat, in het geval van renovatie of nieuwbouw, leveren de samenwerkende partijen een prefab schoorsteen met compleet voorgemonteerde daglichtvoorziening. De schoorsteen wordt tijdens de productie al voorzien van een daglichtbuis en kan daarom geheel prefab geleverd worden. De schoorstenen zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar zoals ‘nok’, ‘tentdak’, ‘plat dak’ en ‘hellend dak’.

De prefab schoorsteen met daglichtvoorziening is verkrijgbaar in verschillende maat- en uitvoeringen. De meest voorkomende variant is de prefab schoorsteen met een daglichtbuis van Ø 25 cm of Ø 35 cm, maar ook alle andere diameters zijn uitvoerbaar, omdat een prefab schoorsteen altijd werk op maat betreft. Ook is het mogelijk om naast de sparing voor de daglichtbuis een sparing voor andere toepassingen, zoals een rookkanaal voor schoorsteenfunctie toe te voegen. Dan wordt er van de doorvoer een multifunctionele doorvoer gemaakt en blijft de schoorsteen zijn functie behouden.