Zoeken

Roofs 2020-05-50 Mondiale uitdagingen centraal tijdens glasstec 2020

Special daglicht

De internationale vakbeurs van de glasindustrie is glasstec, waar experts uit het bedrijfsleven, onderzoek en politiek elkaar ontmoeten. Als de coronacrisis geen roet in het eten ooit, vindt het evenement dit jaar plaats van 20-23 oktober in het beursgebouw van het Duitse Düsseldorf.

De vakbeurs heeft al jaren een grote bezetting aan inter­nationale exposanten en de beurs wordt bezocht een groot aantal besluitvormers. Het is het platform voor de meest uiteenlopende innovaties, van productie via verwerking en afwerking tot de uiteindelijke toepassingen. Door het hoge percentage nationale en internationale beslissers (79% van de 42.600 vakbezoekers) en de 1.276 exposanten uit 50 landen is glasstec de centrale vakbeurs voor de glasindustrie.

Diverse trends en thema’s worden behandeld in een uitgebreid begeleidend programma. Directeur Birgit Horn is enthousiast: “Hoe draagt de glasindustrie bij aan het beheersen van de acute en wereldwijde uitdagingen? De exposanten zullen samen met tal van lezingen op de glasstec-conferentie en de innovatie-showcase oplossingen presenteren. Inhoudelijk staat glasstec 2020 in het teken van de mondiale uitdagingen van klimaatverandering (klimaat), grondstoffenschaarste (hulpbronnen), verstedelijking, de vraag naar verdere toegevoegde waarde en de bijdrage die glas levert aan het welzijn van de mens.”

“Wat betreft producten en toepassingen zal het segment vlakglas vooral focussen op interactief glas en energie­zuinige gevels. In het segment glas voor containers wint dit materiaal snel aan belang als verpakkingsmateriaal in de voedings- en farmaceutische industrie, vanwege de huidige trend naar duurzaamheid en de inerte eigenschappen van glas. Aan de productiekant spelen energie-efficiëntie en verminderde uitstoot een doorslaggevende rol.”

Conferentie

Gedurende de gehele beurs zullen conferenties worden georganiseerd rond de vijf mondiale uitdagingen. Op elke conferentiedag zullen minstens twee van deze vijf uitdagingen worden behandeld.

Klimaat:

 • CO2-reducties in glasproductie en -verwerking;
 • Wettelijke bepalingen als innovatie-aanjagers door middel van nieuwe normen;
 • Minder uitstoot door nieuwe productieprocessen.

Verstedelijking:

 • Nieuwe woon- en werkconcepten voor een groeiende bevolking;
 • Connectiviteit geholpen door nieuwe glasontwikkelingen;
 • Welke glasproducten heeft de samenleving nodig voor de mobiliteit van morgen?

Middelen:

 • Geschoolde arbeidskrachten van morgen: beschikbaarheid, opleiding en permanente educatie, gezondheid en veiligheid op de werkplek
 • Alternatieve grondstoffen en circulaire economie
 • Koolstofarme en alternatieve energiebronnen

Toegevoegde waarde:

 • Heroverweging van toegevoegde waarde: ‘Van winst naar planeet naar mens’
 • Rentabiliteit van de investeringen
 • Toegevoegde waarde door nieuwe glasproducten

Welzijn:

 • Veiligheid, comfort, gezondheid met glas
 • Gebruik van nieuwe glasproducten op het werk en thuis, incl. functionaliteit en comfort

Start-up zone

Voor jonge, innovatieve bedrijven biedt de Start-up Zone een platform om nieuwe contacten te leggen in de glasindustrie en netwerken op te bouwen. Dot concept beleefde een succesvolle première op de editie van 2018. Vijftien jonge, internationale bedrijven profiteerden van de mogelijkheid om hun ideeën en producten aan een deskundig publiek te presenteren. Thomas Duchardt (Büro Thomas Duchardt GmbH) was één van de deelnemers. “De Start Up-Zone geeft me de mogelijkheid om met een klein budget op de belangrijkste beurs voor de glasindustrie te komen. Persoonlijke contacten zijn erg belangrijk, vooral voor het werven van nieuwe klanten. Ik kan bestaande klanten op een gerichte manier uitnodigen en ook de vier beursdagen gebruiken om in gesprek te gaan met andere interessante exposanten.”

Het aantal geregistreerde exposanten en dus de bezette ruimte ligt nu al op het niveau van het voorgaande jaar, negen maanden voor het evenement. Op glasstec 2018 bezetten 1.276 bedrijven zo’n 67.000 m² ruimte. 70% van hen reisde vanuit het buitenland naar Düsseldorf.