Zoeken

Roofs 2020-05-56 Nieuwslijn Special daklicht

Uitreiking Dutch Daylight Award 2020 uitgesteld

Vanwege de coronacrisis heeft de Stichting Living Daylights besloten om de uitreiking van de Dutch Daylight Award 2020 een half jaar uit te stellen. Deze tweejaarlijkse kwaliteitsprijs is in 2008 in het leven is geroepen met als doel bijzondere daglicht-architectuur te belonen en onder de aandacht te brengen, zodat dit een inspiratie kan vormen voor toekomstige bouwprojecten. Vanaf 1 maart 2020 zijn de inschrijvingen van de huidige editie geopend. De uiterlijke inschrijfdatum is verplaatst van 1 mei naar 1 september 2020. In oktober worden de genomineerde inschrijvingen bekendgemaakt en eind januari 2021 wordt de prijs uitgereikt op een inspirerende daglichtlocatie in Nederland.

Net als in de afgelopen edities wordt de Dutch Daylight Award ook dit jaar weer in twee categorieën uitgereikt: gebouwen kleiner dan 1000 m² en gebouwen groter dan 1000 m². De jury bestaat deze editie wederom uit daglichtexperts uit verschillende disciplines, gelieerd aan daglicht en de bouwwereld.

Juryvoorzitster is Sylvia Pont, Professor Light Design aan de TU Delft; zij zal met al haar wetenschappelijke kennis over (dag)licht de projecten beoordelen. Ze zal worden bijgestaan door Paul van Bergen (bouwfysicus en directeur DGMR). Van Bergen is inmiddels een vaste kracht in de jury en zal ook deze editie zijn kennis en kunde werpen over de ingezonden projecten. De jury wordt ondersteund door Siegrid Siderius met haar twintig jaar ervaring in architecturale lichtontwerp (SISI lichtontwerp). Ook nemen architecten van de winnende projecten van de Daylight Award 2018 plaats in de jury: architect en partner Dirk Jan Postel (Kraaijvanger Architects) won in 2018 met Museum Voorlinden in Wassenaar de award in de categorie >1000 m². Paul Ketelaars (Vakwerk architecten) won in 2018 de Daylight Award met zijn woonhuis in Delft in de categorie <1000 m². De jury wordt gecomplementeerd door Michiel van Raaij (hoofdredacteur van Architectenweb) en een vertegenwoordiger van Lamilux, producent van innovatieve daglichtsystemen.

Lichtkoepels, een vaak onderschat gevaar

Natuurlijk licht heeft een bewezen positief effect op mensen. Dit is dan ook de reden dat veel huizen, scholen en werkplekken lichtkoepels hebben geïntegreerd in hun daken. Maar lichtkoepels vormen een groot risico dat vaak over het hoofd wordt gezien door degenen die het dak betreden.

De Nederlandse wetgeving ziet lichtkoepels als gaten in de ondergrond, aangezien veel van deze koepels niet bedoeld zijn om belasting te dragen, anders dan sneeuw. Als iemand dus op een lichtkoepel leunt, of erop gaat staan, bestaat de kans dat deze breekt en de persoon naar beneden valt. Dit doorvalgevaar heeft vaak dodelijke gevolgen. Helaas zien veel mensen lichtkoepels, of lichtstraten, niet als gevaarlijk en nemen daarom niet de juiste veiligheidsmaatregelen.

Om werknemers te beschermen tegen doorvalgevaar kunnen schermen of afdekkingen worden geïnstalleerd over de lichtkoepel. Een andere oplossing is om hekwerken of leuningwerken rondom de lichtkoepels of lichtstraten te plaatsen. Een andere optie is het gebruik van valbeveiliging voor werkpositionering of een persoonlijk valbeveiligingssysteem. Welke methode van valbeveiliging het meest geschikt is voor de betreffende situatie kan worden bepaald met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).

Earth Simulation Laboratorium Utrecht uitgerust met daglichtvoorzieningen

Het dak van Earth Simulation Laboratorium Utrecht bevat 8 halve Noorderlicht BIK bollen van JET BIK. In dit ‘actieve’ gebouw wordt op een slimme manier gebruik maakt van daglicht, zonnewarmte en luchtverversing om het binnenklimaat te beheersen.

Serie Lightway Crystal Daglichtbuizen uitgebreid

De serie Lightway Crystal Daglichtbuizen bestaat uit een koepel van Boheems kristal, een vaste spiegelbuis (met opgedampt ziver en silicium) en een lichtdiffuser van natrium-kaliumglass. De serie bestaat uit drie modellen:

200 HP
Geschikt voor het verlichten van kleine ruimtes, zoals een toilet of waar men gewoonlijk doorheen loopt, een corridor, kleine entree en kastruimte. Zelfs tijdens de bewolkte wintermaanden brengt de 200HP voldoende licht binnen voor ruimtelijke oriëntatie onder halfbewolkte omstandigheden.

300 HP
Geschikt voor het verlichten van halruimtes, badkamers, toiletten en bergruimtes. In de keuken kan de HP300 uitstekend worden toegepast om het aanrecht of werkblad te verlichten met daglicht. Ze voorzien in voldoende daglicht, ook tijdens bewolkte winterdagen.

400 HP
Geschikt voor het verlichten van een donkere hoek in de woonkamer of een uitbouw, grotere halruimtes of traphallen en toiletten en badkamers. Ook is dit model goed voor het brengen van voldoende daglicht voor werk- en leesplekken, boven bureaus, de eettafel of de bank.

De serie is onlangs uitgebreid met een nog grotere versie, de Lightway Crystal 600HP Ø 52cm.

198 dakkoepels op Antwerps museum

De dakwerkzaamheden aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zijn voltooid. Ongeveer 1.665 m² witte RENOLIT ALKORBRIGHT dakbaan werd op maat gesneden en aangebracht op en rond 198 indrukwekkende, driehoekige dakkoepels. Een complexe opdracht met een fraai resultaat. Het dak is een echt kunstwerk dat bovendien zorgt voor extra indirect daglicht in de museumzalen.

VELUX Commercial lanceert Step-oplossing voor grote glazen oppervlaktes

VELUX Commercial introduceert de Step-oplossing, een variant op de modulaire lichtstraten. Het nieuwe product heeft een trapsgewijze structuur, bestaande uit meerdere onderling verbonden lichtstraatmodules, speciaal ontworpen voor grote glazen oppervlaktes zoals atria. Het nieuwe product verhoogt de esthetiek en kwaliteit van een gebouw en zorgt voor maximaal daglichttoetreding. Het is geschikt voor utiliteitsgebouwen zoals scholen, gezondheidscentra en kantoorgebouwen zowel voor nieuwbouw- als renovatiesprojecten.