Zoeken

Roofs 2020-05-72 Parasite house: wonen op een dak aan de evenaar

Tiny houses

Tiny houses worden steeds populairder. In Quito, de hoofdstad van Ecuador, werd een miniwoning bovenop een bestaand gebouw gerealiseerd. Wonen en werken op 12 vierkante meter onder een stalen dak. De bedenkers anticiperen hiermee op de vraag naar betaalbare, milieuvriendelijke woningen in de stad.

Tekst: Martijn van den Bouwhuijsen

“Arm is niet degene die weinig bezit, maar die veel nodig heeft.” Met deze uitspraak van voormalig president Jose Mujica in het achterhoofd, werd Parasite House ontworpen. El Sindicato Arquitectura was verantwoordelijk voor zowel de vormgeving als de bouw. Het huisje biedt de basis woonvoorzieningen voor één persoon of een jong stel. De woning heeft een badkamer, keuken, slaapkamer en woon/werkkamer.

De woning bestaat in doorsnede uit een A-frame. Er is hiervoor gekozen vanwege de goede constructieve eigenschappen. Een transparante gevel met deur aan de noordzijde zorgt ervoor dat er veel daglicht kan binnenkomen en biedt uitzicht op de hoofdstad Quito en de vulkanen in de omgeving. De façade aan de zuidzijde van de woning is voorzien van gezandstraald glas (frosted glass), dat de privacy borgt en toch licht inlaat. De oost- en west kant van het gebouw zijn volledig gesloten, om oververhitting te voorkomen. Ecuador ligt vlakbij de evenaar.

De draagconstructie is van hout. De buitenmuren en daken zijn bekleed met 12 cm isolatie van kokosnoten en geribde staalplaten van 0,4 mm dik van Rooftec. Het architecten­bureau koos voor deze dakbedekking onder meer vanwege de snelheid van bouwen.

Het huis staat op een stalen fundering die op het dak van het bestaande gebouw is verankerd. De miniwoning is aangesloten op de nutsvoorzieningen van dat gebouw (water, riolering en elektra) en bedoeld voor een gebruik van minstens 10 jaar.