Zoeken

Roofs 2020-05-77 Eerste Havenlofts geplaatst in Nassauhaven

algemeen nieuws

Op 15 april zijn de eerste drijvende woningen van Havenloft in de Rotterdamse Nassauhaven te water gelaten. De woningen van Public Domain Architecten en Team Havenloft zijn vrijwel volledig gebouwd op de voormalige scheepswerf van Verolme in IJsselmonde door aannemer BIK bouw. Per kraanschip zijn ze overgebracht naar het havenbekken.

De Nassauhaven is met de plaatsing van de Havenlofts ­veranderd in een wijk met waterwoningen en een natuurvriendelijke oever. Het door Team Havenloft ontwikkelde bouwplan is hiermee werkelijkheid geworden. De woningen zijn op de werfkade prefab gerealiseerd, waarmee de overlast voor de omwonenden in de Nassauhaven tot een minimum is beperkt.

De dag van de verscheping is een bijzondere mijlpaal voor het project. Al vroeg in de ochtend werden de eerste twee woningen op het transport-/kraanschip de Missing Link gehesen om vervolgens over de Nieuwe Maas af te varen naar de Nassauhaven. Voor de Nassaubrug zijn de woningen, voor de allereerste keer, te water gelaten en met sleepboten naar hun uiteindelijke waterkavel gebracht.

In de komende weken worden de zes woningen in de Nassauhaven verder afgebouwd om daarna te worden opgeleverd en overgedragen aan de kopers. In de tussentijd wordt er op de productielocatie alweer gewerkt aan de volgende zes Havenlofts, die naar verwachting in de zomer hun weg naar de Nassauhaven zullen vinden.

Dit project, bestaande uit 18 Havenlofts die allemaal zijn verkocht, is de eerste kleinschalige drijvende woonwijk van Rotterdam. De woningen liggen afgemeerd aan twee meerpalen en bewegen mee met eb en vloed. De woningen bundelen duurzaamheid en woonkwaliteit. Elke Havenloft is gebouwd met milieu- en mensvriendelijke materialen, heeft een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie, wekt warmte op via een biomassa-warmte-installatie en is voorzien van PV-panelen.

Het project is genomineerd voor de titel Dak van het Jaar 2020 (zie Roofs februari 2020).