Zoeken

Roofs 2020-06-44 Duurzaamheid centraal bij realisatie Kindcentrum Zanddonk

Special multifunctionele daken

Kindcentrum Zanddonk huisvest twee basisscholen, een gymzaal, peuteropvang en buitenschoolse opvang. Het gebouw is modern, duurzaam en ingericht met het belang van de kinderen in het achterhoofd. Het gebouw is ontworpen als ‘galerijschool’, waardoor de ruimte optimaal wordt benut. Daarnaast is het speelplein voorzien van speciale speel-groenzones en ligt er 1.100 m² aan sedummatten op het groendak.

Het nieuwe ‘kindcentrum’ kan worden beschouwd als een groene blikvanger van Waalwijk. Het pand is begin dit jaar opgeleverd en vanaf heden kunnen de kinderen terecht in het nieuwe gebouw. De duurzame uitstraling van het nieuwbouwpand komt mede door de toepassing van groene daken. Naar ontwerp van DMV architecten zijn drie dakdelen door BTL Realisatie voorzien van 1.100 m² Sempergreen Sedummixmatten. Eén van de groene daken is daarnaast ook voorzien van zonnepanelen. De toepassing van sedum tussen de trappen geeft de school bovendien een uitnodigende entree.

De Sedummixmat wordt beplant met acht tot twaalf verschillende soorten Sedum. De plantjes groeien op een biologisch afbreekbare kokosvezelmat en een speciaal ontwikkeld substraat. De vegetatiematten worden geproduceerd conform FLL richtlijnen. De drainagelaag (type 2D) is vervaardigd met noppen van HDpE, met aan de bovenzijde een polipropyleen filtervlies (110 gr/m2) met een overlap van 10 cm aan één zijde.

De meerwaarde van groene daken

Het pand straalt aan alle kanten duurzaamheid uit. De toepassing van houten gevelbekleding en groene daken is hierin een bewuste keuze geweest. Op de verschillende dakvlakken zijn, afhankelijk van de gewenste beloopbaarheid, verschillende typen isolatie toegepast, waarmee steeds minimaal een Rc-waarde van 6,0 gehaald moest worden. De voornaamste redenen om de daken te voorzien van sedum waren het bufferen van regenwater, het reguleren van de temperatuur in het gebouw en het verlengen van de levensduur van de onderliggende dakbedekking.

Daarnaast heeft een groendak ook een esthetische meerwaarde en draagt het bij aan biodiversiteit. Voor kinderen is een gezonde, groene buitenruimte goed. Groen heeft een rustgevend effect en zorgt voor betere con­centratie. Daarbij is het bewezen dat een natuurlijke omgeving kan bijdragen aan een optimale ontwikkeling van kinderen. De leerlingen hebben bij het betreden van de school een ­prachtig uitzicht op het hellende groendak.

Het nieuwbouwpand staat op de plek waar eind 2018 een oud schoolgebouw tegen de vlakte ging. Het ontwerp van de zogeheten ‘galerijschool’ is iets dat DMV architecten vaker toepast. Op deze manier gaat er geen ruimte verloren.

Kindcentrum Zanddonk, Waalwijk

  • Architect: DMV architecten, Kerkrade
  • Hoofdaannemer: Moeskops’ Bouwbedrijf, Bergeijk
  • Aannemer: Oranjedak Zuid, Best
  • Leverancier groendak: Sempergreen, Odijk
  • Leverancier dakbedekking: Wédéflex Duurzame Daksystemen, ‘s-Hertogenbosch
  • Hovenier: T&G Groep, Schijndel
  • Installateur: BTL Realisatie, Haaren
  • Luchtbehandelingssystemen: Airpro, Waalwijk