Zoeken

Roofs 2020-06-58 Recticel Insulation breidt assortiment uit met vacuümisolatie

Productnieuws

Recticel heeft het assortiment uitgebreid met de Deck-VQ®, een vacuümisolatie, die met name geschikt is voor toepassing op plaatsen waar ruimte beperkt is. Roofs interviewde commercial director Nederland Benedikt van Roosmalen.

Met de aangescherpte eisen voor isolatie wordt de toe­passing van isolatiematerialen steeds kritischer. Welk isolatie­materiaal is het meest geschikt voor welke toepassing? En hoe is de benodigde luchtdichtheid te bewerkstelligen? Met Deck-VQ® vacuümisolatie van Recticel Insulation wordt een warmtegeleidingscoëfficiënt (lambda) van 0,006 W/mK in de kern (VIP) behaald. Het product is standaard in drie diktes te verkrijgen: 40, 45 en 60 mm, waarmee respectievelijk een Rd-waarde van 4,5 en 7,5 m²K/W, 5,0 is te bereiken. De panelen zijn standaard leverbaar in vier formaten.

“Dit zijn waardes die met geen enkel ander product in de markt zijn te vergelijken,” aldus Van Roosmalen. “Er kunnen wel hele dakvlakken met dit materiaal worden uitgevoerd, maar dat zal in de meeste situaties geen economische keuze zijn. Maar er zijn heel veel situaties te bedenken, waarin de vereiste isolatiewaarde niet te behalen valt zonder de dakhoogte aan te passen en dat kan nu eenmaal niet overal. Denk aan renovatiesituaties en balkongalerijen. Hier is deze vacuümisolatie technisch én economisch een goede keuze.”

Een pak koffie

“Een vacuümisolatie bestaat uit materiaal van de silica familie, voor de vormvastheid, die vacuüm wordt gezogen en luchtdicht verpakt in een, laten we het simpel zeggen, geavanceerde luchtdichte aluminium zak. Het effect is dat het een ongekend goede isolatiewaarde realiseert. Een dergelijke kern is echter gevoelig voor beschadigingen. Vergelijk het met een pak koffie: dat pak is met een speldenprik lek te krijgen. Daarom is dit product aan alle zijden voorzien van een harde persing (hoge densiteit) PIR-plaat van 10mm. Hiermee kan de dikte beperkt blijven en de isolatiewaarde hoog. Het product is met name bedoeld om een optimaal resultaat te bereiken op locaties waar maar weinig ruimte is om te isoleren, i.v.m. de opstanden, aansluitingen, e.d.”

Van Roosmalen: “Deze opbouw zorgt ervoor dat het product enerzijds goed te vervoeren en te verwerken is, en anderzijds dat het ook na verwerking stevig en intensief beloopbaar is. Vanzelfsprekend wordt het product niet mechanisch bevestigd aangebracht, omdat het zoals gezegd niet doorboord mag worden. Het wordt dan ook verkleefd aangebracht met behulp van een PU-kleefschuim of voorzien van ballast. Op de Deck-VQ® panelen kunnen de meeste dakdichtingen (kunststof, rubber of bitumenbaan) worden toegepast. Door de ‘omlijsting’ is de kern van de vacuümisolatie goed beschermd en is schade tijdens de verwerking bij normale werkwijze uitgesloten.”

Ervaringen

Met name in België, maar inmiddels ook in Nederland, is er al veel ervaring met dit product opgedaan en de reacties zijn zeer positief. De producent begeleidt de klant met een gedetailleerd legplan en de verwerking wijst zich verder feitelijk vanzelf: de Deck-VQ® panelen zijn te verwerken zoals een standaard PIR-isolatiepaneel.

Van Roosmalen: “Onze vacuümisolatie levert hoge prestaties, is zeer betrouwbaar en biedt een oplossing waar traditionele isolatieoplossingen tekortschieten. De zeer dunne panelen zijn een snelle en kostenefficiënte oplossing, omdat er geen constructieve aanpassingen nodig zijn bij de renovatie van terrassen en platte daken. Het resultaat is een isolatie die met name voordelen biedt bij de uitvoering van diverse dakdetails, zoals bij de toegangsdeur tot het terras.”

De harde persing PIR plaat is overigens ook los verkrijgbaar. Hij wordt onder de naam Topcover op de markt gezet en is verkrijgbaar in diverse maatvoeringen en standaard in de dikten 10 en 15mm. Dit maakt het geschikt voor meerdere toepassingen, waaronder ook bijvoorbeeld intensief beloopbare daken. Een fraaie uitbreiding van het PIR assortiment, wat geen enkele Europese producent produceert. ?

Eigenschappen

Thermische prestaties van de VIP-kern: 0,006 W/mK
Druksterkte: ? 150 kPa
Treksterkte: ? 80 kPa
Brandgedrag: Euroclass E
Certificaties: ETA 18/0846
Standaardafmetingen: 600 × 1200 mm, 300 × 1200 mm, 600 × 600 mm, 300 × 600 mm
Thermische prestaties van Deck-VQ®:
Dikte RD-waarde
45 mm 5,00 m²K/W
60 mm 7,50 m²K/W