Zoeken

Roofs 2020-06-72 Aabo Trading distributeur van vloeibare witte dakbedekking Enduris 3500

Productnieuws

Enduris 3500 is een witte, siloxaan dakbedekking voor het naadloos overlagen van verouderde dakbedekkingen. Het betreft een alternatief voor de traditionele dakrenovatie waarmee de meest voorkomende daken kunnen worden voorzien van een nieuwe toplaag.

Het product van GE silicones wordt sinds 2016 geproduceerd in Bergen op Zoom en is voorzien van CE en FM keurmerken. Aabo Trading is distributeur voor de Nederlandse daken­branche. Het product is met name bedoeld als nieuwe ­waterdichte toplaag: overlaging van bestaande dak­bedekking, die het einde van de levensduur heeft bereikt of lekkages vertoont. Afhankelijk van de aan te brengen laagdikte, kan hiermee de levensduur van een dak met meer dan 25 jaar worden verlengd. Daarna kan het dak eventueel opnieuw worden overlaagd met hetzelfde product.

Alle typen dakbedekking

Het resultaat is een lichtgewicht, dampopen, ­brandwerend (B-Roof t1) en helderwit dak. De witte kleur reflecteert ­zonne­warmte, is daardoor ongevoelig voor temperatuur­schomme­lingen en het is UV stabiel, waardoor de coating niet gevoelig is voor schade door UV-licht. Dit zorgt bovendien voor een koeler binnenklimaat en het verhoogt de productiviteit van eventueel aanwezige zonnepanelen. In de zomer kan daardoor bovendien bespaard worden op aircokosten.

Het product is geschikt voor toepassing op nagenoeg alle typen dakbedekking. Elk type ondergrond heeft wel weer zijn eigen aandachtspunten, waardoor er vooraf altijd een hechtproef wordt uitgevoerd, volgens voorwaarden van de fabrikant. Zo wordt het product bijvoorbeeld op verouderde PVC dakbedekking toegepast, deze daken dienen doorgaans gesloopt te worden na einde levensduur.

Bij een bitumineuze dakbedekking is het van belang te voorkomen dat het product ‘doorbloed’ raakt met de afzonderlijke, olieachtige stoffen die een bitumineuze dakbedekking kan afscheiden. In deze gevallen wordt eerst een laag ‘bleedblocker’ toegepast, dit voorkomt de doorbloeding en daarmee eventuele oppervlakteverkleuring van de vloeibare dakbedekking. Verticale delen worden uitgevoerd middels liquid flashing pasta of een dubbele laag van het product.

Bij toepassing op verouderde EPDM is de elasticiteit en hechting op een meestal zeer glad oppervlak een belangrijk aandachtspunt. Toepassing op EPDM is echter bijna altijd mogelijk door voorbehandeling met Enduris EPDM wash voor het reinigen en activeren van de oude EPDM bovenzijde.

Begeleiding en Qualified Applicateur

Hoewel de verwerking relatief eenvoudig is, besteedt Aabo Trading als distributeur serieus aandacht aan de begeleiding van nieuwe verwerkers. Dit houdt kort gezegd in dat geïnteresseerde dakdekkersbedrijven worden gead­vi­seerd in het voortraject. Tevens zijn er verwerkingsrichtlijnen beschik­baar en indien men voor het eerst met het product gaat werken, volgt er een training en worden verwerkers daarmee Enduris 3500 Qualified applicateur. Dit is een ­belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van een productgarantie, die kan oplopen tot 20 jaar. Er wordt een overzicht met deze Qualified Applicateurs bijgehouden, dat kan ­worden geraadpleegd door opdrachtgevers.

Het product is onder ­normale werkomstandig­heden te gebruiken, ­echter niet bij vochtig weer of temperaturen onder -10 °C. Ondergrond dient droog en zeer goed schoon te zijn. Daarnaast dient er voldoende laagdikte te worden opgezet.

Praktische voordelen

Het product wordt met een trekker, vachtroller en blokkwast aangebracht, ook bij details. Grotere dakoppervlakken kunnen met een drukpomp worden uitgevoerd. Middels een diktemeter wordt de laagdikte bepaald, zodat een fraai, egaal resultaat wordt bereikt. Bij scheuren wordt een wapeningslaag toegepast. Het product is na aanbrengen direct bestand tegen regen. De grootste winst van dit product zit hem in de snelheid van werken. Daarnaast is slopen, afvoeren en storten van het oude dak niet meer nodig. Horizontaal en verticaal materiaaltransport wordt zo tot een minimum beperkt. Met een emmer van 21,6 kg kan een oppervlakte van zo’n 20 m² worden bedekt.

Het product is bijvoorbeeld toegepast op een (ca. 1700 m²) dak van de Bossche vakschool in ‘s-Hertogenbosch. Deze daken zaten aan het eind van hun levensduur, met vele lekkages tot gevolg. Vanwege toekomstige (ver)bouwplannen was levensduurverlenging de meest gunstige oplossing. Daarbij moest er zo min mogelijk overlast van de werkzaamheden zijn, zodat de gebouwen op de gangbare manier konden worden gebruikt. Hier bood Enduris een geschikte oplossing. Men verwacht dat voor een dergelijk product een grote markt zal zijn en is ervan overtuigd dat dit voor de klanten een mooie uitbreiding van het assortiment is.