Zoeken

Roofs 2020-09-03 'The best is yet to come'

Historische beelden, eind augustus, vanaf de Republikeinse conventie die in de Verenigde Staten werd georganiseerd in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november. De schoondochter van president Trump hield op de toppen van haar longen een op Noord-Koreaanse leest geschoeide propagandaspeech. Ze sloot af met theatraal gespreide armen en de uitroep ‘The Best!! Is Yet!! To Come!!’

Het beste moet nog komen. Dat impliceert dat we al heel veel goeds hebben gehad en dat het allemaal nóg beter gaat worden. Verschillende commentatoren hebben erop gewezen hoe wrang die stelling is: de Verenigde Staten is nog volop in de greep van het coronavirus, dat daar nog dagelijks vele honderden doden eist en als gevolg daarvan maakt het land op economisch gebied een historische krimp mee. En het einde van de ellende is nog lang niet in zicht. Trumps Democratische opponent Joe Biden was er als de kippen bij om de uitspraak te karakteriseren als een dreigement.

Het fragment deed me ook sterk denken aan die Iraakse persvoorlichter, die tijdens de Irakoorlog voor de camera’s bleef volhouden dat de troepen van Saddam Hoessein aan de winnende hand waren, terwijl hij door de inslagen van de Amerikaanse bommen bijna niet meer was te verstaan. Het gebrek aan realiteitszin is in beide gevallen verbijsterend.

Intussen is het voor de dakenbranche wel te hopen dat het beste inderdaad nog moet komen, en dat we het, met de paar jaar economische opleving die volgden op een lange periode van Kredietcrisis, niet alweer hebben gehad. De meeste bedrijven begonnen net weer een beetje vet op de botten te krijgen. Maar ook in maatschappelijk opzicht is het belangrijk om de opwaartse spiraal vast te houden. Dit is de periode waarin de beslissende stappen moeten worden gezet om de gevolgen van de klimaatverandering nog enigszins hanteerbaar te houden. Om maar iets te noemen. De dakenbranche is hier, samen met aanverwante branches, mee aan de slag gegaan en er zijn her en der grote ambities: alle daken moeten worden voorzien van zonnepanelen, dan wel groendaken, dan wel groen-blauwe daken, dan wel moeten de daken op een andere manier worden gebruikt en milieuvriendelijk worden gemaakt. We staan in dat opzicht echt nog aan het begin van de ont­wikkelingen en het zou doodzonde zijn als de coronacrisis ervoor zorgt dat de nood­zakelijke investeringen nu niet worden gedaan.

De praktische problemen die de RIVM-richtlijnen opleveren worden moedig het hoofd geboden. We lazen in het augustusnummer van Roofs over de coronaveilige ledenvergadering van VEBIDAK en in dit nummer vindt u een verslag over de opleidingen en cursussen die TECTUM, ondanks alle beperkingen, blijft verzorgen. Het is allemaal behelpen, maar het gaat.

Dit, helaas, in tegenstelling tot de dakenbeurs DAKEN & ZAKEN. Een vakbeurs waarop bij uitstek de noodzakelijke ontwikke­lingen en innovaties kunnen worden getoond en besproken. In het vorige nummer meldden wij nog vol goede moed dat de beurs op 1 oktober a.s. door zou gaan. Na de in augustus opnieuw aangescherpte maatregelen bleek dat echter geen haalbare kaart meer en heeft de organisatie moeten besluiten de eerste editie van onze eigen dakenvakbeurs uit te stellen naar volgend jaar. Je kunt je ogen wel blijven sluiten voor de realiteit, maar we willen in geen geval bijdragen aan een verdere verspreiding van het virus.

Noteert u dus vast de nieuwe datum: DAKEN & ZAKEN staat nu op 30 september 2021 in de planning. Het was natuurlijk al de bedoeling om er een geweldig, enerverend en bruisend evenement van te maken, maar door dit uitstel zijn we er alleen maar méér op gebrand om er een groot succes voor de dakenbranche van te maken. Het is dan wel zo, dat het met de dakenbranche onder deze omstandigheden vooralsnog niet eens zo heel erg slecht gaat, maar, zeker in dit geval, geldt letterlijk: ‘the best is yet to come’.

Edwin Fagel