Zoeken

Roofs 2020-09-28 Uitgebreid virtueel dakenprogramma brengt dakgebruik onder de aandacht

Rotterdamse Dakendingen

De Rotterdamse Dakendagen zijn afgelopen voorjaar vanwege de uitbraak van het coronavirus niet op de gebruikelijke manier doorgegaan. Maar als de Rotterdamse Dakendingen wordt er alsnog een programma verzorgd, waarmee het gebruik van daken in stedelijk gebied onder de aandacht wordt gebracht. Het betreft een grotendeels virtueel programma.

De organisatie heeft in samenwerking met de meest uiteenlopende instellingen en organisaties een gevarieerd programma samengesteld, met video’s en livestreams van dans, spoken word, muziek en verdieping. Hiermee blijft men vertellen hoeveel méér er mogelijk is op de daken. Ook draaide de organisatie de rollen om en ging men op bezoek bij bewoners om het dak te bekijken en te fotograferen.

Verdieping

Op de website is een 360 graden video gepubliceerd van een vlucht over de binnenstedelijke daken van Rotterdam. De video is gemaakt door Paul Martens. Men vliegt mee en bepaalt tijdens deze vlucht zelf welke richting men op kijkt, en welke daken men zo (be)zoekt. Tijdens de vlucht ontdekt men welke daken er in het afgelopen jaar allemaal te bezoeken waren, maar vooral is te zien hoeveel platte daken er nog ‘braak’ liggen en wachten op een zinvolle, duurzame invulling. Rotterdam heeft 18,5 km² aan platte daken, dus er is nog veel werk aan de winkel.

De Rotterdamse Dakendagen heeft inmiddels een rijke historie op het gebied van onderzoek naar wonen op daken. Omdat dit jaar geen mensen kunnen worden ontvangen, zet de organisatie het onderzoek samen met Dakdorpen virtueel voort. Minecrafters worden uitgedaagd om, met realistische randvoorwaarden, varianten van dakdorpen te bouwen op Rotterdamse gebouwen.

Onder de titel ‘Rooftopics’ wordt een serie interviews met dakexperts op de website van Rotterdamse Dakendagen gepubliceerd. De eerste ‘Rooftopic’, een gesprek van directeur Léon van Geest met architect Winy Maas, staat online.

Cultureel programma

Het dak wordt dit jaar onder de aandacht gebracht als plek waar muziek kan worden gemaakt. Als onderdeel van het Dakendingenprogramma organiseerde men dit voorjaar de Uit-je-dak-muziekprijs. Muzikanten werden uitgenodigd een dakconcert-video in te sturen. De act met de mooiste video werd bekroond met de prijs: naast een geldprijs en een aantal speelplekken in Rotterdam, konden de muzikanten zich via deze prijsvraag in de kijker spelen bij muziekprofessionals. Muzikanten konden tot 15 juni 2020 hun video insturen.
De winnaars zijn:

• Beste Dakvideo (winnaar €1000):
Sammie Sedano met ‘Parels’

• Creatiefste Dakvideo (winnaar €250):
Troy Dominiq met ‘Road’

• Best Bekeken Dakvideo (winnaar €250):
Darren Gardner met ‘Rat Race’

De clips zijn te bekijken op de website van de Rotterdamse Dakendagen.

Iedere zaterdag speelt stadsbeiaardier Richard de Waardt tussen 13:00 en 14:00 uur verzoeknummers op het carillon van de Laurenstoren. De concerten worden live op Facebook uitgezonden op de pagina van Stadsmuziek Rotterdam. In samenwerking met de Operadagen zijn bovendien opnames gemaakt van muzikale performances op de Rotterdamse daken. Ook deze clips zijn gepubliceerd op de website. Zo vindt men er bijvoorbeeld een interpretatie van David Bowies ‘Heroes’ door Claron McFadden, op het dak van het Rotterdams Centraal station.

Naast muzikale optredens zijn er ook andere performances uitgevoerd en opgenomen, zoals dansvoorstellingen (solovoorstellingen van Conny Janssen en een voorproefje van de voorstelling ‘Grip’ van SKVR Dansmakers). Dit jaar werken de Dakendagen en ISH Dance Collective voor het eerst samen.

Spoken word is al sinds het begin van de Dakendagen een geliefd onderdeel van het programma. In het Dakendingen programma wordt daarom wekelijks een video gepubliceerd van diverse ‘spoken word’-artiesten die ons van grote hoogte hun gevoel over de stand van zaken van de stad toedichten.

Een bijzondere circusvoorstelling van Tall tales, met circusacts, beeldende kunst en poëzie vervolmaakt het programma.