Zoeken

Roofs 2020-09-35 U kunt hier probleemloos een PV-systeem aanbrengen

Theo Talks

In deze rubriek geeft Theo Wiekeraad zijn mening over de dakenbranche en aanverwante onderwerpen.

Natuurlijk kom ik de laatste tijd niet meer op het dak. Dat is geen pré voor het volgende, maar aan de andere kant geeft ervaring toch ook enig recht van spreken. Of niet? Ik hoop dat u ‘ja’ hebt gezegd, want anders slaat u vast de pagina om en mis ik dit keer een deel van de Roofs achterban. Dat zou voor ons beiden jammer zijn.

Wat is het geval. Al vele jaren is er een discussie gaande tussen de diverse isolatieleveranciers, met als simpel ­uitgangspunt: ‘De mijne is de beste!’ Niets van: “Die zooi van jullie is best goed, maar mijn product is beter, want…’. Nee, als pubers gaan ze al decennia het land door en de vakbladen in om aan iedereen als het ware te vertellen: ‘Ik heb de langste! Kijk maar!’

Recent las ik een artikel op LinkedIn over de mogelijkheid de drukvastheid van steenwol te testen in een bestaande situatie. Omdat de steenwol onbrandbaar zou zijn, zou dit bestaande dak de ideale ondergrond bieden voor een PV-systeem. Onze vrienden van SGS Intron en VEBIDAK kunnen dit voor de klant bepalen. Nu zal het u niet verbazen dat een medewerker in enthousiaste bewoordingen zich helemaal kon vinden in deze strategie. Anderen, waaronder ikzelf, waren iets minder enthousiast.

Persoonlijk weet ik mij een groot werk in Den Haag te herinne­ren, waar in mijn tijd bij Gebr. Kooy op een betonnen dakvloer een steenwol en kunststof dakbedekking werden aangebracht. Op het halfhoge dak werden, goed zichtbaar voor de buurt en de gebruikers van het pand, zonnepanelen geplaatst. Bij de bouw en tijdens het aanbrengen van de panelen was er intensief loopverkeer op het dak. BDA, dat een opleverinspectie uitvoerde, kwam tot de conclusie dat wij ons niet aan het bestek en opdracht hadden gehouden. De aangebrachte steenwol was slechts 80 mm dik, terwijl 100 mm was overeengekomen. Leveringsbonnen toonden aan dat 100 mm was geleverd en verwerkt. Dit is helaas niet de enige keer dat ik steenwol isolatie door loopverkeer heb zien worden aangetast.

Nu zijn er dus bestaande, met minerale wol geïsoleerde daken die op voorhand worden gecontroleerd of vóór het aanbrengen van een PV-systeem de drukvastheid van de steenwol nog goed is. Met de resultaten in de hand kan dan worden gezegd dat het dak voldoet aan de eisen, gesteld door de minerale wol-producent. Met deze verklaring in de hand is de opdrachtgever ­verzekerd van een goede minerale wol-isolatie waarop een PV-systeem kan worden aangebracht.

Niets houdt de opdrachtgever dan tegen om een partij te zoeken die hierop een PV-systeem wil aanbrengen. Ik zeg ‘wil’, maar ik bedoel natuurlijk: ‘durft’. Want wie durft dit aan?
Wie is zo overtuigd dat zijn mensen de isolatie niet kapot­lopen? Dat zijn ploegen alle transporten zo regelen en ­positioneren dat de extra belasting geen negatieve invloeden heeft op de o zo breekbare minerale wol naalden?

Ik zal eerlijk zijn: ik vind dat een hele uitdaging.

Mijn ervaringen zijn helaas voor deze waaghalzen heel anders. Zware jukken met PV-panelen, vele pallets betontegels en vaste economische looproutes van het personeel belasten het dak en de isolatie. Dat geldt voor ieder dak, maar zeker voor een dak met minerale wol isolatie. Dat is niet erg, al gaat het wel ten koste van het isolerend vermogen, als de opdrachtgever zich dit bewust is.

Maar het kan ook een probleem worden. Want stel: de opdrachtgever twijfelt aan de kwaliteit van zijn isolatie na het aanbrengen van het PV-systeem. Hij heeft het bewijs dat voor het plaatsen zijn isolatie goed was. Stel: bij meerdere insnijdingen is de drukvastheid tot onder het aanvaarbare minimum gezakt, stel: er is lokaal een centimeter materiaal ‘verdwenen’. Wie neemt hiervoor de verantwoording? Wordt het dak afgekeurd? Zo ja, wie moet het herstellen?

Dames en heren minerale wol-leverancier: ik val uw product niet af, sterker nog: ik weet dat we er topdaken mee gemaakt hebben. Ieder materiaal heeft zijn sterke en zwakte punten. Topproducenten benadrukken hun kracht, maar ook behoeden ze hun klanten voor valkuilen.