Zoeken

Roofs 2020-09-52 IKO breidt conceptbenadering verder uit

Bedrijfsnieuws

In 2015 lanceerde IKO haar conceptbenadering (zie Roofs mei 2015). Nu, 5 jaar later, heeft de fabrikant het concept verder ontwikkeld en uitgebreid. Een gesprek met algemeen directeur Wouter Sikking en sales manager concepts Bastian Konings.

Destijds is begonnen met de conceptbenadering om de kwaliteit van de gehele dakopbouw te kunnen borgen. In de praktijk werden vaak de waterdichte laag, de isolatielaag en de dampremmende laag van verschillende fabrikanten gecombineerd. De afstemming van deze producten liet wel eens te wensen over en het werd dan de vraag of de gewenste prestaties konden worden behaald. Bij problemen werd er vaak naar elkaar gewezen en was de opdrachtgever de dupe.

IKO is een producent die voor de gehele dakopbouw de producten in het eigen assortiment heeft. Daarom biedt men voor diverse gebruiksdaken een systeem aan, bestaande uit op elkaar afgestemde materialen, dat is voorzien van het BDA Agrément en is ondersteund met een 10+5 jarige Premium garantie. Op deze manier is voor elke situatie voorzien in een optimale dakopbouw, die bewezen prestaties levert.

Concepten

De conceptgedachte is opgezet in 2015 en is afgestemd op de actuele vraag uit de markt. In de loop der jaren is deze benadering verder uitgewerkt en uitgebreid. Momenteel geven Wouter Sikking en Bastian Konings invulling aan de conceptbenadering. Sikking is sinds juni 2016 algemeen directeur van IKO Nederland, na jarenlang ruime ervaring te hebben opgedaan in de bouwwereld. Konings is sinds januari 2020 de hoofdverantwoordelijke voor de verdere uitwerking van de conceptbenadering.

De fabrikant biedt op dit moment zes concepten voor de verschillende daktypen: Eco Roof, Solar Roof, Graphite Roof, Compact Roof, Green Roof en het Hybritech Roof.
Hieronder een kort overzicht:

Eco Roof en Solar Roof

Dit betreft een concept dat op basis van zeer witte, reflecterende dakbedekking zorgt voor een minder snelle opwarming van het dakoppervlak. In combinatie met de IKO enertherm PIR-isolatie en de witte, bitumineuze dakbaan zorgt dit voor een stabieler binnenklimaat in het gebouw. Doordat het dakoppervlak minder opwarmt, is het dakpakket stabieler en dat is weer gunstig voor de levensduur van het dak (de verwachte levensduur is minimaal 35 jaar). Het draagt ook bij aan een vermindering van het urban heat island effect: als het dakoppervlak minder opwarmt, warmt de lucht daarboven ook minder op.

Naast energiezuinigheid (door minder gebruik van de airco) zorgt dit concept ook voor een betere luchtkwaliteit, vanwege de luchtzuiverende coating die op de dakbaan is toegepast (Air Care Technology). Tenslotte zorgt de witte bovenlaag ook voor een hoger rendement van eventueel op het dak toegepaste zonnepanelen.

Compact Roof en Green Roof

Er zijn situaties denkbaar waarbij extra belang wordt gehecht aan de waterdichtheid van het dak, zoals bij datacentra, ziekenhuizen of fabrieken in de voedingsmiddelenindustrie. Voor deze situaties is het IKO compact roof ontwikkeld. De zeer specifieke verwerking met gegoten bitumen zorgt ervoor dat het dakpakket één massief en waterdicht geheel is.

Dit concept leent zich bovendien als toepassing onder groendaken. De isolatieplaat wordt volledig lucht- en waterdicht ingegoten, waardoor het dak wordt gecompartimenteerd. Met het systeem kunnen ook intensieve daktuinen en retentiedaken worden uitgevoerd.

Graphite roof

Dit concept is ontwikkeld met het oog op een optimale brandveiligheid. De brandwerende toplagen IKO pantera en IKO carbon Hi-speed met ingebouwde grafiettechnologie hebben de testen van de Europese brandtestmethoden Broof (t1-t4) doorstaan. Het expandeerbaar grafiet op de toplaag werkt als brandvertrager door een endothermische verbrandingsreactie, maar vooral door de vorming van een hitte-isolerende laag na expansie. Het specifieke ‘zweleffect’ schermt de vlam af en dus ook de hitte, stopt het afdruppen van de coating en onderdrukt de rook. Het grafiet wordt tijdens het productieproces op de wapening aangebracht.

Hybritech roof

Dit concept bestaat uit een gebruikelijke dakopbouw als bij de andere concepten, maar vanaf de onderlaag wordt verder gegaan met een vloeibare waterdichting: IKO hybritech (twee lagen met daartussen een polyester wapening. Het concept is ontwikkeld voor complexe daken met veel doorvoeren en/of lastig bereikbare details.

Ambassadeurs

“Een compleet pakket dus, met innovatieve oplossingen en zorgvuldig op elkaar afgestemde onderdelen,” vertelt Wouter Sikking. “Er is een uitgebreid traject aan ontwikkelen, testen en certificeren aan voorafgegaan. We hebben enorm geïnvesteerd in de ontwikkeling van de conceptbenadering, omdat we geloven dat dit de manier is om kwalitatieve daken te realiseren. Wij werken volgens duidelijk omschreven ‘values’: IKO is van oorsprong een familiebedrijf en hoe groot de organisatie nu ook is, we houden deze waarden voortdurend voor ogen. Kennis, integriteit en bescheidenheid zijn bijvoorbeeld drie waarden, volgens welke wij opereren op de markt. Deze houding blijkt uit al onze activiteiten.”

Dit heeft gevolgen voor de manier waarop de concepten worden vermarkt. “Wij werken samen met zogeheten Premium Partners,” legt Konings uit. “De individuele producten zijn vrij verkrijgbaar, maar de Premium Partners zijn de ambassadeurs van onze systemen en krijgen dan ook een uitgebreide ondersteuning. Wij willen graag dat deze partners de concepten actief onder de aandacht brengen. In ruil daarvoor zorgen wij voor optimale ondersteuning. Als nodig, gaan we bijvoorbeeld mee naar projecten en adviseren we over de juiste werkwijze. Ook willen wij graag direct in contact staan met de eindklant: wat zijn precies de wensen en behoeften? Zo kunnen we onze Premium Partners optimaal ondersteunen en ervoor zorgen dat zij hún klanten op een juiste manier helpen. Wij fungeren bovendien als centraal aanspreekpunt. Zijn er uitdagingen met een bepaald project, dan lossen we dat met de dakdekker op, daar gaan we de opdrachtgever niet mee vermoeien.”

De concepten zijn nu volledig up-to-date en de heren hebben hoge verwachtingen. Sikking: ”De conceptbenadering is echt het antwoord op de vraag van de markt op dit moment. Het besef dat het dak een belangrijke rol kan spelen in tal van vraagstukken raakt steeds breder verspreid, maar de angst is dat het gebruik van het dak (op een andere manier dan traditioneel) risico’s met zich meebrengt. Die risico’s worden met de concepten teruggebracht tot nul: alle onderdelen zijn bewezen op elkaar afgestemd en zorgen voor een technisch optimaal, duurzaam en gegarandeerd resultaat.”