Zoeken

Roofs 2020-10-25 Nico Hendriks onderscheiden met Roofs Oeuvreprijs

Roofs Oeuvreprijs 2019

Naast het Dak van het Jaar en de Dakenman van het Jaar is onlangs ook de Roofs Oeuvreprijs uitgereikt. De jury bekroonde dit jaar met Nico Hendriks een monumentaal oeuvre. Vanwege de coronacrisis werd de prijs uitgereikt op de loca­tie van Kiwa BDA in Gorinchem. Hieronder het juryrapport.

Binnen de jury was er geen enkele discussie over de vraag wie in aanmerking zou moeten komen voor de Roofs Oeuvreprijs. Er is in de dakenbranche geen tweede persoon te vinden met een staat van dienst zoals Nico Hendriks die heeft. Nog altijd geldt hij als de enige echte ‘Dakprofessor’. Samen met Hans van Berk richtte hij in 1977 Buro Dakadvies op, BDA, dat onder leiding van Nico Hendriks en Albert van den Hout zou uitgroeien tot een toonaangevend dakadviesbureau. De BDA, later de BDA Groep en nog weer later Kiwa BDA, werd al snel een begrip in de markt en is dat nog steeds, o.a. op het gebied van dak­advies, dakinspecties en testen van materialen en systemen. Daarnaast heeft het bureau altijd een belangrijke en dikwijls doorslaggevende rol gespeeld in de totstandkoming van regelgeving en normeringen.

Niet onvermeld mag blijven dat Nico Hendriks al die jaren bijzonder actief is geweest in het delen van zijn kennis. De Nationale Dakendag was jarenlang een begrip in de markt, waarin steeds de actuele stand der techniek werd besproken en het was hét podium waar discussies over tal van onderwerpen werden gevoerd. Nico Hendriks trad steevast op als dagvoorzitter, waarmee hij op een heel natuurlijke manier een centrale rol speelde in het gesprek over het dak. Daarnaast is zijn lijst publicaties meer dan indrukwekkend. Niet alleen was hij vast auteur in de Dakenraad, maar ook leverde hij een enorme hoeveelheid artikelen over o.a. mechanica, bouwfysica en bouwtechniek voor o.a. Detail in Architectuur en Bouwwereld.

Van 1992 tot 2005 was hij hoogleraar Materiaalkunde en Duurzaam Bouwen aan de Technische Universiteit Eindhoven, maar ook na zijn emeritaat in 2005 bleef hij colleges verzorgen over daken en gevels. En ook nadat hij en Albert van den Hout zich in 2012 terugtrokken als directie van BDA, bleef hij actief. Met het Kiwa BDA Expert Centre Building Envelope expor­teerde hij zijn kennis en stond hij aan de wieg van het internationale keurmerk BDA Agrément.

Zelden kwam een jury zo snel en zo unaniem tot een besluit als bij de toekenning van de Roofs Oeuvreprijs. De enorme bijdrage die Nico Hendriks decennialang heeft geleverd aan de ontwikkeling van het vak, maakte de besluitvorming bijzonder eenvoudig. Zeker sinds het overlijden van Albert van den Hout is er geen andere persoon in de dakenbranche te bedenken met zo’n schat aan kennis en zo’n monumentaal oeuvre als Nico Hendriks. Het zou dan ook een understatement zijn om te zeggen dat het een verdiende onderscheiding is: het is volkomen vanzelfsprekend dat Nico Hendriks onderscheiden wordt met de oeuvreprijs voor de dakenbranche.