Zoeken

Roofs 2020-10-87 Werken op kantoor

Vitaliteitsmanagement

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagementprogramma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Peter van Houtum, directeur Gebr. Janssen bv, Beugen

Begin van het jaar 2020 werd de wereld getroffen door een pandemie. Vanuit het werelddeel China kreeg het corona­virus helaas steeds meer voet aan de grond. In eerste instantie werd er door velen gedacht aan een ver-van-mijn-bed-show, maar dit veranderde snel. Na de eerste persconferentie en de sluiting van de horeca begon het besef er te komen. Vele aanpassingen werden er door gedaan, door evenzovele bedrijven. Wat is goed, wat is beter, wat werkt wel en wat absoluut niet, maar moet toch gebeuren? Het is moeilijk om de juiste weg te vinden en deze ook vol te houden.

Eén van de maatregelen die wij ingevoerd hebben, is het zoveel mogelijk thuis werken door diegenen die hier de mogelijkheid toe hadden. Het leken wel volksverhuizingen. Computers, beeldschermen, stoelen en nog meer werden in de auto geladen naar het thuisfront. Het IT-systeem moest snel zodanig aangepast worden, dat thuiswerken en vergaderen mogelijk was. Op deze wijze werd het besmettingsgevaar gereduceerd.

Na het verstrijken van de tijd komen de geluiden dat er thuis rustig gewerkt kan worden, en dat je zo veel meer gedaan krijgt. Er zijn echter ook geluiden dat dit absoluut niet kan, omdat de thuissituatie dit niet toelaat. Daarnaast heeft niet iedereen de discipline om netjes thuis te werken. Sommigen worden zelfs eenzaam. Er zijn voor- en nadelen aan thuis werken. De voorstanders zullen de voordelen omhelzen en de nadelen ontkennen, terwijl de tegenstanders dit net andersom doen.

Wat ons bedrijf echt gemist heeft in deze periode, is het elkaar in de ogen kunnen kijken. Goed en efficiënt communi­ceren staat zeker op een lager pitje, en dat is zo jammer in de bouwbranche, waar toch al de nodige uitdagingen zijn. Humor op afstand werkt niet en een spontaan praatje over alledaagse dingen met elkaar wordt gemist. Ze zeggen wel eens dat de beste ideeën bij de koffieautomaat ontstaan. Deze ideeën zijn er nu ook niet meer. En erger nog: het van elkaar leren, elkaar motiveren, een keertje huilen en lachen, ontsnappen aan de thuissleur. Mooi om te ervaren is de opleving van mensen nu ze weer terug op kantoor zijn. Wij staan zeker achter thuiswerken, maar wel in deeltijd! Van werken op kantoor worden mensen echt gemotiveerder en vitaler.