Roofs 2020-11-100 Nieuwslijn
Personalia
Soprema
Wilbert Elissen is per 1 oktober 2020 benoemd tot Managing Director Soprema Nederland. Hij heeft de leiding gekregen over zowel Soprema BV (met een vestiging in IJlst) als over Royal Roofing Materials (hoofdvestiging in Wijchen plus vijftien regionale Royal Dak & Bouw vestigingen). Met de benoeming van Elissen wil de Soprema Group haar leidende positie als ontwikkelaar, producent en distributeur van dakbedekkings- en bouwmaterialen in Nederland verder uitbouwen. Hij is sinds begin 2017 actief binnen Soprema als Managing Director voor Royal Roofing Materials en bekleedde daarvoor managementposities bij Philips en Terberg Control Systems.
Sunbeam
Ook op 1 oktober 2020 trad Peter Deege aan als CEO bij Sunbeam BV, de in Zeist gevestigde ontwikkelaar en leverancier van montagemateriaal voor zonnepanelen. Deege heeft decennialange ervaring in de solar industrie zowel in nationale als internationale posities. Peter Deege zal in zijn rol als CEO verantwoordelijk worden voor de verdere uitbouw van Sunbeam BV.
Strakke gevels zonder dakrand
Een gevelisolatiesysteem met sierpleister als decoratieve afwerking leent zich uitstekend voor een strakke architectuur. De dakrand kon voorheen nog wel een storend element zijn, of lokale vervuiling in de vorm van afloopstrepen. Dit kan worden voorkomen met het ProAttika® dakrandsysteem van Alsecco. Bij dit systeem wordt de gevel afgewerkt tot aan de bovenrand van het gevelvlak zonder zichtbaar dakrandprofiel. Dit concept garandeert een perfect naadloze en waterdichte overgang van gevel naar dak. De kern van het systeem is een speciaal gevormd isolatieblok van EPS en het ProAttika® profiel, dat een perfecte uitlijning en een 100% waterdicht geheel mogelijk maakt. Met ProAttika® sluit de dakisolatie van het plat dak perfect aan op de buitengevelisolatie.
November Iconic Houses Maand
Op vijf zondagen in november wordt in Nederland voor het eerst de Iconic Houses maand gehouden. Tien moderne museumwoningen en particuliere droomhuizen, aangesloten bij het internationale Iconic Houses netwerk, staan dan in de schijnwerpers. Juweeltjes als Museum Het Schip, het Van Doesburg Rinsemahuis, Museumwoning De Kiefhoek, Huis Van Ravesteyn, Museumhuis Polman, het Van Schijndelhuis en Wall House (foto) zijn dan met 50% korting (passe-partout) te bezoeken. Een uitgelezen kans om de beroemde werken en verborgen pareltjes in het echt te bekijken.
Voor informatie en kaartverkoop zie www. Iconichouses.org
Nieuwe opleiding Urban green development
In augustus zijn de eerste studenten gestart aan de opleiding Urban Green Development, die verzorgd wordt door opleider Curio in Breda. Ze leren op deze MBO 4-opleiding om toekomstige vraagstukken die verstedelijking met zich meebrengt op te lossen. Denk daarbij aan adviseren over alternatieve energie, hittestress, beplanting, wateroverlast, stadslandbouw, verminderen van stikstof en fijnstof. Maar ook hoe je van je balkon op vijf hoog of op een dak toch een groene omgeving kunt maken. Ze gaan daarvoor zoveel mogelijk met echte bedrijfsopdrachten werken. De gemeente Breda is bezig de stad te vergroenen. Dat is duidelijk zichtbaar aan de plannen voor de Nieuwe Mark, maar ook voor het stadskantoor. Daarmee is Breda voor Curio een belangrijke partner als praktijkopleider.
Daglichtfactoren voor gezond binnenklimaat
Daglicht is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel daglicht in een ruimte binnen komt. Daar zit binnen één ruimte veel verschil in. Eigenlijk wil je weten hoeveel daglicht er op elke plek in de ruimte is. Met daglichtfactoren kan dat. Daarom ontwikkelt NEN een praktijkrichtlijn over daglichtfactoren. Met daglichtfactoren kan een betere afstemming worden gemaakt met kunstlicht, waardoor energie bespaard kan worden. Ook geeft dit een beter/gelijkmatiger lichtbeeld wat zorgt voor meer welbevinden, hogere productiviteit en gezondheidsvoordelen. Verschillende architecten en lichtontwerpers werken al met daglichtfactoren. Daarmee krijgen ze inzicht in het lichtbeeld van de ruimte. In het Bouwbesluit 2012 wordt een daglichteis gesteld op basis van de raamoppervlakte. De vorm van de ruimte achter het raam maakt dan niets uit. In de praktijk is dat beslist anders. Op een werkplek die 2,5 meter uit de gevel ligt, is de daglicht dosis maar nauwelijks 25% van een werkplek die direct aan het raam is gelegen. Met daglichtfactoren is dat snel duidelijk. Daarom adviseert NEN het ministerie om daglichtfactoren in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) op te nemen, als moderne opvolger van NEN 2057.
Duurzaamheidstraject Steel Blue
Steel Blue, wereldwijde fabrikant van veiligheidsschoenen, legt de lat hoog met haar maatregelen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid met de lancering van In Our Stride® Duurzaamheidstraject 2020-2025. De inzet van Steel Blue om voortdurend te verbeteren, ethisch te handelen en bij te dragen aan de samenleving als geheel, wordt nu meer dan ooit concreet met het In Our Stride®-initiatief en de Big Five Goals (mensenrechten, klimaat, milieu, diversiteit en inclusiviteit en gemeenschap) gebaseerd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN. Daartoe doneert Steel Blue de komende vijf jaar ruim 3 miljoen Australische dollars aan goede doelen.