Zoeken

Roofs 2020-12-03 Laat 2021 maar komen

column

Het is misschien wat vroeg om in de eerste week van december al vooruit te blikken naar het volgende jaar, maar alles lijkt anders. Kom je half november bij je vaste tuincentrum, staan de kerstbomen al hoog opgetast voor de verkoop. “Is dat niet wat vroeg”, vroeg ik aan een medewerker. “Meneer, de helft is al verkocht en ik schat dat ik eind volgende week voor dit jaar al weer uitverkocht ben.” Zo sterk hunkert men naar gezelligheid dat die al ver voor de normale tijd in huis wordt gehaald.

En zo gebeurt het dat Roofs al rond Sinterklaas uitpakt met vooruitzichten. Die vooruitzichten zijn verrassend positief. De corona-dip is voor een belangrijk deel voorbij gegaan aan de bouw dat zou volgend jaar zomaar door kunnen zetten naar weer een jaar met goed gevulde orderportefeuilles. Wat onze vaste medewerkers en redactieraadleden het meest in hun glazen bol aantreffen is de wet Kwaliteitsborging voor de bouw, die weliswaar is uitgesteld tot 1 januari 2022, maar toch al zijn schaduw vooruit zal werpen in de komende tijd. Dat is voor Roofs ook aanleiding de Wkb in 2021 niet in een special te belichten maar dit onderwerp regelmatig in onze kolommen onder de aandacht te brengen, telkens vanuit een ander perspectief. Veilig en gezond werken is een ander onderwerp waaraan je met een special alleen geen recht doet. Daarvoor is het te belangrijk en daarom zult u het ook – waar mogelijk – maandelijks aantreffen.

In de vooruitzichten 2021 kwam ook multifunctionaliteit vaker naar boven. Groene, blauwe en gele daken, waar mogelijk
gecombineerd, zijn belangrijk in het kader van het meervoudig gebruik van (schaarse) ruimte in vooral binnensteden, het draagt bij aan biodiversiteit, aan de energievoorziening en aan de water­berging. Hierover zal Roofs uiteraard weer uitgebreid berichten, met mooie projecten, technische innovaties en veel goede tips. Dat je daarbij niet de primaire functie van het dak – waterdichtheid – goed moet borgen, kunt u in deze editie lezen. Vast ook niet voor de laatste keer. Wat betreft de gele daken: binnenkort komen we vast nog terug op de brandveiligheid van PV-installaties en wat dat verzekeringstechnisch betekent.

Het is nog wat vroeg, maar het schijnt in corona-tijd te mogen: wij wensen de lezer vast een voorspoedig en gezond 2021 toe. Voor nu: veel leesplezier met artikelen over onder (veel) meer een bijzonder dak (of is het een brug?) in Chengdu, een bewonerscollectief dat zonnedaken van de grond kreeg, een tafelgesprek met Otto Kettlitz en een dakrenovatie in Limburg.

Tjerk van Duinen