Zoeken

Roofs 2020-12-41 Kerstballen

Theo Talks

In deze rubriek geeft Theo Wiekeraad zijn mening over de dakenbranche en aanverwante onderwerpen.

Het is dit jaar wat vroeger dan normaal, maar in dit vreemde jaar schijnt het te mogen: de kerstboom staat er weer. In de kantine, op kantoor of gewoon thuis, opgetuigd met ballen en lichtjes. Kaarten komen misschien wat minder talrijk dan vorig jaar, 2020 was nu eenmaal niet de ster aan de hemel waar we op hoopten. En wat zijn de vooruitzichten voor 2021?

Het zijn bijzondere tijden voor de bedrijfsleiders en directeuren. De variabelen waarmee de prognoses voor 2021 moeten worden gemaakt zijn met bijzonder veel onzekerheid omgeven. Dat hebben deze generatie en de twee daarvoor nog niet eerder meegemaakt in de dakenbranche. Dit keer blijft het niet bij een of twee prognoses maar worden het er misschien vier of meer. Het verleden is op dit moment geen goede basis voor een voorspelling van 2021.

Maar ze moeten wat, want er moet gestuurd worden op cijfers en beslist worden wanneer ingrijpen in de bedrijfsorganisatie noodzakelijk is. In deze tijden is het niet eenvoudig een trend te bepalen en die weer te vergelijken met de progno­ses van de hele economie en de voorspellingen van het CPB. Wie kan nu een betrouwbare voorspelling doen met zoveel variabelen dat ze niet meer op een A4-tje passen? Aan de andere kant vertrouwen alle werknemers en alle families die leven van het bedrijf erop dat de bedrijfsleiders ook in onzekere tijden op tijd de juiste beslissingen nemen.

Natuurlijk zullen er zijn die wat slechter slapen. Maar ervan wakker liggen is niet goed voor de persoon en voor de beslissingen die hij of zij neemt. Daarvoor moet je uitgerust en helder van geest zijn. Want het is niet een zaak van tegenstanders uitputten om een onderhandelingsoverwinning te behalen. Nee, het gaat om het runnen van een bedrijf, over geld verdienen en rekeningen betalen. Voor wat het waard is: ik las laatst dat een beslisser met wallen onder de ogen niet te vertrouwen is.

Verder heeft niemand wat aan een chagrijn die negatieve taal uitslaat in het bijzijn van de medewerkers. Dat verhoogt hun gemoedsrust niet en de productiviteit is er ook niet bij gebaat. Het resultaat is hoogstens dat de medewerkers gaan twijfelen aan hun baas, aan de zaak en aan zichzelf. Ook zij weten dat dit extreme tijden zijn, dus straal vertrouwen uit in een gezamenlijke toekomst. Je moet ze het gevoel geven dat er om hen wordt gegeven.

Tenslotte dit: het is gemakkelijker om als pessimist door het leven te gaan dan als optimist. Gaat het mis of valt het resultaat tegen, dan kan de pessimist zeggen “dat viel weer mee” en met een goed gevoel zijn plannen positief bijstellen.

Voor de komende maand: geniet van de boom, van de kerstballen, van het diner in kleine kring, daarna de oliebollen, appelflappen en champagne bij een hopelijk rustig jaar­wisseling. En dan: op naar een knallend jaar met honderdduizenden vierkante meters dak die mede door uw vaardige handen gemaakt gaan worden. Blijf gezond!