Roofs 2021-01-16 Toneeltoren veilig voorzien van nieuwe dakbedekking
Projectbeschrijving
De PVC dakbedekking van het Winterwijkse theater De Storm was aan vernieuwing toe. Normaal gesproken niet zo’n spannende klus, maar in dit geval had het toch wel wat voeten in aarde. De dakbedekking van de toneeltoren moest namelijk ook worden vernieuwd, en dat is bijna een gevel. Hoe was deze dakbedekking op een kwalitatief hoogwaardige en veilige manier aan te brengen?
Edwin Fagel
Het totale dakoppervlak van theater de Storm in Winterswijk is ongeveer 3.200 m². De waterdichte laag, bestaande uit een PVC dakbedekking, was aan het einde van de levensduur en moest worden vervangen. Kwerreveld Dakbedekkingen bv uit Winterswijk was verantwoordelijk voor de klus. Vanwege de bewerkelijkheid, en de uitvoerperiode in de winter, was het een werk waar men zo’n drie maanden mee bezig is geweest.
Bereikbaarheid
Bij een eerdere dakrenovatie is al eens een bitumineuze dakbedekking vervangen. Bij die gelegenheid is het theaterdak direct voorzien van een dampremmende laag en een PUR-isolatie. Deze konden bij de meest recente renovatie blijven zitten: enkel de dakbedekking hoefde te worden vervangen. De keuze voor een witte PVC is om esthetische redenen gemaakt. De dakbedekking is aangebracht met behulp van hete lucht. Naast de handföhn is gebruik gemaakt van een semi-automatische lasautomaat van Leister. De lager gelegen, vlakke gedeelten zijn uitgevoerd met een automatische lasautomaat.
Technisch was de klus niet zo ingewikkeld, maar hoe is een dergelijk dak op een goede manier uit te voeren? Het hele gebouw in de steigers te zetten zou een buitenproportioneel kostbare aangelegenheid worden en met de toepassing van een lijnsysteem zouden de dakdekkers moeten gaan ‘abseilen’, wat weer heel andere problemen met zich meebrengt. In samenwerking met Pelgrim Safety uit Netterden is voor deze specifieke situatie een oplossing ontwikkeld die de dakdekkers in staat stelde de dakbedekking op een veilige en technisch zekere manier aan te brengen.
Een steigersysteem op ankerpunten
In samenwerking met de veiligheidsspecialist is een systeem ontwikkeld, waarbij een steigersysteem kon worden bevestigd aan ankerpunten. De ankerpunten vormden de basis voor een stabiele ondergrond voor het steiger. Het systeem werd in eigen huis ontwikkeld en getest, totdat uiteindelijk alle relevante partijen ervan overtuigd waren dat dit een efficiënte en veilige manier van werken opleverde. Het platform voor het steiger werd telkens op diverse punten geborgd aan het dakbeschot. Vanaf de steiger was het hele te bedekken dakvlak te bereiken, de dakbedekking werd naar boven toe uitgerold en telkens direct bevestigd. Gedurende de werkzaamheden werd het steigersysteem rond de toneeltoren vanzelfsprekend steeds verplaatst, zodat uiteindelijk de hele toneeltoren zou zijn voorzien van een nieuwe dakbedekking.
De ankerpunten zijn na afronding van de werkzaamheden weer verwijderd en het dak is ter plaatse weer waterdicht ingewerkt. Overwogen wordt in een later stadium zonnepanelen op het dak te plaatsen. Het dakdekkersbedrijf verzorgt ook het onderhoud van het dak. De verwachting is, dat eventueel reinigend of correctief onderhoud met de toepassing van een lijnsysteem op een goede en veilige manier kan worden uitgevoerd. Desgevraagd vertelt algemeen directeur van Kwerreveld, Dave van Zantvoort, dat hij trots is op het resultaat. “We zijn van het begin af aan op een goede manier opgetrokken met huisaannemer WAM & Van Duren Bouwgroep. Ook de samenwerking met Pelgrim Safety is bijzonder goed verlopen. We hebben hiermee een dak afgeleverd dat er weer netjes en strak bij ligt.”