Zoeken

Roofs 2021-02-49 Serieus recyclen, goed voor de portemonnaie

Special recycling en circulariteit: theo talks

In deze rubriek geeft Theo Wiekeraad zijn mening over de dakenbranche en aanverwante onderwerpen.

Als ik rond ga op mijn fiets gaat dat voor mij snel genoeg. Ik rij door de woonwijk, langs de Oude Maas, een paar scholen, voorbij wat bouwplaatsen en kijk om mij heen. De oranje kliko’s voor het restafval puilen iedere even week uit en menig buurman probeert zijn extra afval in de iets legere bak van de buren te proppen. Langs het recreatie­gebied van de Oude Maas is ook vaak raak. Plastic tassen, petflessen, glas, blik, lege en halfvolle zakken versnapering, alles wordt achtergelaten. Rondom scholen was het, voor die wegens Corona moesten sluiten, vaak niet beter. De weg er naar toe lijkt bezaaid met snack- en drankverpakkingen.

Bij de bouwplaatsen waar ik nog steeds langs ga is het een drukte van jewelste. Veel verschillende disciplines zijn aan de slag. Meerdere containers binnen de bouwhekken duiden op gescheiden afvalstromen. De straat om de bouwplaats is schoon en vrij van zwerfvuil. De bouw heeft het over het algemeen goed voor elkaar als het om afval(verwerking) gaat.

Eerlijk gezegd kijk ik er werkelijk van op dat wij de afgelopen jaren ook op het dak het produceren van afval behoorlijk hebben kunnen verminderen. Recycling, gescheiden afval inzamelen en milieuverantwoorde keuzes maken stond twee decennia achteraan in de te-doen-lijst. Het was een appendix. In die tijd werd het voornamelijk met de mond beleden en waren het voor tachtig procent verkooppraatjes. Als het werk snel en efficiënt ging, dan was het goed. Een beetje materiaalverspilling en alle rotzooi in één container gooien was goedkoper. Zo ging het al jaren en een beetje meer afval was gewoon “sneu voor het milieu”.

Vandaag de dag is het big business en ben je echt een dief van je portemonnee als je niet op tijd inspringt op de afval- en recyclingtrein. Bedrijven instrueren het personeel hoe om te gaan met materialen en om verspilling tegen te gaan. Die worden tot vervelens toe gecontroleerd en uitvoerenden worden aan afspraken gehouden. Dat doen we niet voor niets, want verschillende bedrijfscertificaten hangen af van het afvalbeleid en de handhaving daarvan. Verantwoord materiaalgebruik, gescheiden afvalverzameling en het milieu zijn speerpunten binnen de bouwketen geworden.

Ook de fabrikanten en leveranciers doen ar alles aan om hun materiaal cyclisch inzetbaar te maken. Recyclebaar is het toverwoord waar verkopers hun producten al jaren mee in de markt zetten. Maar ook dat is al lang niet meer genoeg. Aantoonbaar recyclebaar moeten producten nu zijn. Het liefst ook producten die jaren eerder al geleverd zijn, want dan staat jouw systeem niet in de kinderschoenen, maar is effectief in business. Weinigen malen om de logistieke problemen die aan sommige systemen verbonden zijn. Geld lijkt geen rol te spelen. Het kan dus het moet.

Een bedrijf dat aantoonbaar goed omgaat met het milieu heeft bij aanbestedingen en uitbesteden regelmatig een streepje voor. Maar om dat aantoonbaar te maken, komen maar weinig opdrachtgevers fysiek bij jou kijken of het ook echt zo gaat. Daar hebben we dus certificaten voor nodig. Certificaten van de leveranciers om te beginnen. Daarmee kun je simpelweg laten zien dat de producten die jouw bedrijf verwerkt ooit een tweede leven kunnen gaan leven. Certificaten van je eigen bedrijf waaruit blijkt dat milieuverantwoord werken en recycling ook werkelijk door de organisatie wordt uitgedragen.

Daar stopt het natuurlijk niet want ook tijdens het werk in uitvoering wordt de afvalstroom niet fysiek gecontroleerd door de opdrachtgever. Aan “kom dan gaan we even kijken waar het naar toe gaat en hoe we dat doen” zullen zeer weinig opdrachtgevers genoegen mee nemen. U zult het moeten bewijzen. Dus tijdens de uitvoering zullen werk- en transportbonnen plus certificaten van de afvalverwerker gemaakt moeten worden. Deze zal een serieuze opdracht­gever willen zien opdat het afval van zijn bouwplaats werkelijk volgens afspraak wordt afgevoerd en of gerecycled. Op blauwe ogen geloven is niet meer van deze tijd. Het is een keihard nee, want dat treft hard je in de portemonnee. En laten we ook privé met z’n allen een beetje meer op het (zwerf)afval letten.

Theo Wiekeraad