Zoeken

Roofs 2021-02-57 Metaal leeft en overleeft

Special recycling en circulariteit

Brouwers Zink werkt al 35 jaar met metaal. Het wordt beschouwd als een edel, duurzaam en personaliseerbaar materiaal, vandaar dat metalen ook veel gebruikt worden voor daken en gevels. Zink, koper en lood vormen bij Brouwers Zink de basis en voor talloos veel projecten zijn metalen producten geleverd die al meer dan tien, twintig of dertig jaar in het straatbeeld zichtbaar zijn. Er zijn nog veel oudere gebouwen waar metalen meer dan vijftig tot honderd jaar aanwezig zijn en die de tijd en het weer goed doorstaan. Die weersomstandigheden beïnvloeden de corrosieprocessen van de metalen waardoor deze tot leven komen. Kortom metaal leeft en metaal overleeft, vaak vele generaties.

Metalen hebben vaak nog een andere belangrijke eigenschap: ze zijn her te gebruiken. Verwerking en recycling van metalen gaan al vele generaties lang harmonieus samen. Dat gaat terug naar de oorsprong van de materialen: ze komen uit de natuur en worden niet kunstmatig in de fabriek gemaakt. In een fabriek veranderen ze van natuurproduct tot bruikbaar product voor de bouwsector en daar komen nauwelijks kunstmatige behandelingen bij kijken. Dat betekent ook dat in die fabrieken vrij eenvoudig gebruikte materialen kunnen worden omgesmolten voor hergebruik. Het grote voordeel daarvan is dat recycling ertoe leidt dat steeds minder nieuwe natuurproducten gewonnen hoeven te worden. Lood, dat vaak onder een duurzaamheidsvergrootglas ligt, wordt momenteel uitsluitend nog uit recycling gemaakt en bijna niet meer uit de natuur gewonnen. Voor zink en koper is er eveneens sprake van een zeer sterke recyclingstroom.

Inkoop

Hoe komt nu het cradle-to-cradle proces in de praktijk tot stand? Daar heeft Brouwers Zink al 35 jaar ervaring mee, want het bedrijf vervult een spilfunctie in het logistieke proces. Er worden niet alleen zink-, koper- en loodproducten van ­Brouwers Zink naar klanten verkocht, het neemt oud zink, koper en lood ook terug. Daartoe kan de metaalverwerker eigen containers plaatsen, wat vaker voorkomt als het om grotere metaalvolumes gaat. Dat gebeurt volgens het aloude economische handelsprincipe: er wordt voor betaald. De oude metalen zijn immers geld waard, ook voor de fabrieken die recycling als een inkoopproces beschouwen.

Schone werkplek

Voor Brouwers Zink heeft deze recycling nog een ander voordeel. Snijverliezen uit de productie van (maatwerk) artikelen kosten altijd geld. Dit snijafval loopt echter mee in de recyclingprocessen en in alle verwerkingslocaties wordt goed opgelet dat het metaalafval op de juiste plek terecht komt. Een schone werkplek levert dankzij de recycling gewoon geld op. En daar profiteren uiteindelijk weer de klanten van Brouwers Zink van door de zeer concurrerende verkoopprijzen voor zink, koper en lood.

Kortom bij Brouwers Zink wordt al 35 jaar gewerkt met metaal en met recycling. Metaal leeft en metaal overleeft en dat geldt net zo zeer voor Brouwers Zink!