Zoeken

Roofs 2021-03-28 Jubilerend Boko staat voor verjonging

60 jarige Boko staat voor verjonging

Op 11 maart 1961 was het Klaas Bootsman die samen met Freek Koster Boko Dakbedekkers oprichtte. Zestig jaar later zitten zoon Rob en kleinzoon Sjaak Bootsman gebroederlijk naast elkaar voor een gesprek met Roofs, netjes volgens de regels via Teams. Het gaat goed met Boko. Uitdagende opdrachten, gemotiveerd personeel en voor Rob wellicht belangrijker: in zoon Sjaak heeft hij een opvolger die het familiebedrijf wil voortzetten. “Ambitie en kennis heeft hij, nu mag hij laten zien dat hij het ook kan.”

Er zijn genoeg familiebedrijven waar de opvolging een ­probleem is. Meestal zijn het andere interesses en ambities die de jonge garde doen afzwaaien. Sjaak wist al vroeg waar hij naar toe wilde. Toen hij vanaf zijn zestiende verjaardag het dak op mocht, werden de meeste vrije uren en week­enden daarop doorgebracht. Ondertussen doorliep hij de MTS en HTS Bouwkunde (in Amsterdam) en deed hij stages bij HSB Bouw en Van Wijnen Weesp. “En daarna het diepe in gegooid. Na mijn HBO-diploma heb ik drie jaar bij Van Wijnen gewerkt en heb ik van één project van 886 appartementen het hele proces van projectontwikkeling tot en met uitvoe-ring doorlopen, waanzinnig veel geleerd met dank aan Van Wijnen. Twee jaar geleden stond ik toen voor de keuze: aannemerij of dakdekkerij en het werd het laatste. Oktober 2019 ben ik fulltime in dienst gekomen bij Boko waar ik me bezighoud met de algemene organisatie, de integratie van Topdak dat we twee jaar geleden hebben overgenomen, werkvoorbereiding en het up-to-date krijgen van de digitalisering.”

En Rob, hoe doet hij het?

“Sjaak, ga jij even koffie halen?”, grapt hij. “Nee serieus, het gaat hartstikke leuk. Het is belangrijk dat zowel Sjaak als ik er plezier in hebben. Ik zeg altijd dat er drie pijlers zijn in zijn verhaal: plezier in het werk, ambitie hebben en hij moet laten zien dat hij het kan. Ambitie en inzet heeft hij al getoond. Of hij het kan gaan we de komende tijd zien. Zijn grootvader heeft dit bedrijf vanuit niets opgebouwd, ik heb geprobeerd met mijn MTS en heel veel praktijkervaring er een mooi bedrijf van te maken, maar tegenwoordig is het geweldig als je een goede opleiding hebt, een goede leerschool én ambitie.”

Ik begrijp dat je ook hier meteen in het diepe bent gegooid?

Sjaak: “Net toen ik begon kwam het grootste project in ons bestaan op ons pad: de A-Pier van Schiphol. Dit is een nieuwbouwproject van bijna 20.000 m2. We starten met een gegoten dampremmende laag, daarna twee lagen foamglas op afschot en TPO. De schaal is omvangrijk, maar het is enorm wat betreft de hoeveelheid administratie die er bij komt kijken met kwaliteitsborging, veiligheid, procedures en protocollen. En alles in het Engels. We hebben daar gemiddeld zo’n dertig man lopen en ik was daar het afgelopen jaar en ook komende tijd druk mee bezig.”

Dit valt in de kwaliteitscategorie ziekenhuizen en datacenters?

Rob: “En dan nog drie stapjes verder. Alleen de petroche­mische industrie stelt heel strenge eisen, dan komt een hele tijd niets en dan Schiphol. Ballast Nedam, die de A-Pier samen met TAV Construction bouwt, heeft veiligheidsfunctio­narissen lopen. Als dakdekker heb je ook met al die processen en procedures te maken. Elke dag dat een dakdekker op de bouwplaats komt, checkt een functionaris alles: de schoenen, of je veters vastzitten, het vestje, de broek, de bril, de helm enzovoorts. Bovendien worden tijdens de bouw voortdurend wijzigingen doorgevoerd en de eisen bijgesteld, waardoor je steeds aanvullende offertes en kwaliteitsrapportages moet maken die weer geaccordeerd moeten worden. In elk geval een goed project voor Sjaak om in te stappen in het bedrijf en de kwaliteitsborging voor andere opdrachtgevers te kunnen en de kwaliteitsborging voor andere opdrachtgevers te kunnen faciliteren.”

Is dit een typisch project voor Boko?

Rob: “Wij proberen bij het aanleggen van daken elke dag Champions League te spelen. Als er een dak moeilijk, groot is en veel risico’s heeft dan nemen wij dat werk graag aan. De A-Pier is dan een mooi sleutelproject dat laat zien dat je op het hoogste niveau meekan. Ons motto is ‘denken en doen onder een dak’. Wij dragen verantwoording voor alles wat we bedenken en maken. En om dat ook goed uit te voeren kunnen we alleen maar werken met mensen die elke dag hun handtekening op hun werk zetten. Onze mensen zijn ons kapitaal dat realiseren wij ons heel goed en dragen ze op handen. Bij Boko werken ca. 200 mensen, 130 in vaste dienst en ongeveer 70 in de flexibele schil. Het zit in ons DNA dat we onze mensen goed behandelen en goed belonen. We laten dat elke dag merken met waardering, respect, vertrouwen en vooral oprechte aandacht. De flexibele schil behandelen we net zo, die betrekken we ook bij alles. We hebben een zeer klein verloop in de mensen die voor ons werken.”

Dat heb je ook nodig als je de focus legt op moeilijke, risicovolle projecten.

Rob: “Dat is juist. Onze organisatie is hierop afgestemd en zijn daardoor relatief duurder dan dakdekkers die zich alleen bezig houden met grote staaldaken van bijvoorbeeld een distributiecentra. Het is daarom onze taak dat onze mensen elke dag begrijpen dat zij brood op de plank hebben als wij die mooie bijzondere werken kunnen maken en ze daar elke dag hun handtekening op zetten. De veeleisende opdrachtgever snapt namelijk dat hij veel meer krijgt als hij meer betaalt.”

En wie zijn die veeleisende opdrachtgevers?

Rob: “Schiphol noemde ik al, daar werken we al 25 jaar voor, met de NS hebben we vorig jaar weer een meerjarig contract afgesloten, provincies, TU Delft; maar het meeste doen we voor corporaties als Staedion, Eigen Haard en Stadgenoot, veelal onder raamcontracten en deels in samenwerking met andere dakdekkers. De komende jaren gaan we nog meer aan de slag met ‘Resultaatgerichte samenwerking’, een programma waarmee Boko structureel op een hoog niveau aan de verwachtingen van de klant, vooral corporaties, wil voldoen. Ook op het gebied van renovatie, toch zo’n zestig procent van onze omzet, leggen wij de lat heel hoog. Op deze manier houden wij de trein rijdend, met een stabiel bestand aan opdrachtgevers, goede werknemers en vaste leveranciers voor ­dakbedekking en isolatiematerialen en vaste partners voor zaken als ­zonne­panelen en groendaken.”

Het mooiste project uit jullie referentielijst?

Sjaak: “Dat gaan we nog maken! Dat is Wonderwoods in Utrecht, een ontwerp van Stefano Boeri en Roberto Meyer. Dat worden twee torens van 105 en 73 meter hoog, waarvan de hoogste een verticaal bos moet worden met beplanting op balkons en gevels. In Milaan staat al een kopie van die toren. Voor ons is het enkele weken terug opdracht geworden, dat betekent onder meer 381 ­terrassen waterdicht maken. Het feit dat we al twee jaar in het bouwteam zitten zegt voldoende over de complexiteit en het vertrouwen.” Het mooist voltooide werk is volgens Rob de Openbaar Vervoer Terminal in Arnhem van UN Studio. ”Bijzondere vormen, veel noviteiten en een ongelofelijk mooi eindresultaat met als bekroning de Dak Award.”

Wat staat Boko op de zestigste verjaardag in de toekomst te wachten?

Rob: “De overname en integratie van Topdak verloopt heel goed en is bijna afgerond. We zijn nu naast Sjaak staps­gewijs een jong team aan het inwerken op financiën, Resultaat Gericht Samenwerken en het team uitvoerders zodat ik ook stap voor stap mijn werkzaamheden kan afbouwen.” “Maar nu nog niet”, besluit Sjaak. “Stapsgewijze verjonging en een goede doorstroming en overdracht van ervaring kost tijd. Hij mag en moet nog even blijven wat mij betreft.”