Zoeken

Roofs 2021-04-36 "Elk gebouw verdient een groendak

Special groendaken en waterberging
Aan tafel met… Corné van Garderen

In deze rubriek laat Roofs markante personen van binnen en buiten de dakenbranche aan het woord. De insteek is om de visie en de persoon achter die visie voor het voetlicht te brengen.

Nolanda Klunder

Sempergreen is een internationaal opererende kweker en leverancier van groene totaaloplossingen voor daken en gevels. Dit jaar bestaat het bedrijf 25 jaar. Aanleiding voor een gesprek met oprichter en CEO Corné van Garderen.

Gevoel voor groen

Van Garderen: “Ik ben opgegroeid op de kwekerij van mijn ouders. Mijn vader kreeg op een dag de vraag of hij vege­tatie kon leveren voor op daken. We zijn gewoon dingen gaan uitproberen. Toen het lukte, zei hij: ‘Dat zou iets voor jou kunnen zijn!’ Ik was achttien en ben geld gaan lenen en grond gaan regelen. Zo ben ik begonnen, in 1996.” In de beginjaren was er nog weinig vraag naar groendaken in Nederland. “Daarom besloten we al snel de grens over te gaan. In Duitsland was de markt al verder. En als je eenmaal in Duitsland zit, dan is het een kleine stap naar Frankrijk en de rest van Europa. Binnen een paar jaar had ik een internationaal bedrijf.” Daarna werd Sempergreen ook actief buiten Europa: “In 2007 begonnen we in Noord-Amerika. Vanaf daar maakten we de stap naar Azië en in 2015 volgden het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Vorig jaar zijn we begonnen in Australië en binnenkort volgt Israël. Zo gaan we de hele planeet over.”

“De planten worden altijd lokaal gekweekt. Dat is natuurlijk praktisch en het is altijd ‘groener’ om lokaal te werken. Bovendien is het noodzakelijk: je mag planten niet zomaar invoeren. Inheemse planten hebben uiteraard het voordeel dat ze het ter plekke goed doen. We kijken per gebied wat er goed werkt. Dat gaat aan de hand van proberen en experimenteren. Dat doen we op basis van heel veel ervaring en ons gevoel. Door mijn jeugd op de kwekerij van mijn ouders heb ik veel gevoel voor groen, ik snap waarom een plant groeit of niet. Een plant vertelt altijd de waarheid en laat zelf wel zien of hij het naar zijn zin heeft. We experimenteren met verschillende planten en hebben daardoor na gemiddeld een jaar een goede vegetatiemat voor de markt.”

Innovaties

Sempergreen begon in 1996 als kwekerij van vegetatie­matten voor daken, maar daar kwam na verloop van tijd de vraag naar verticaal groen bij. Van Garderen: “Dat zijn we gaan uitzoeken. We ontdekten dat dat niet met Sedum werkt, dus we moesten een ander systeem ontwikkelen. Nu zijn we kweker van vegetatiematten voor op daken én voorbegroeide panelen voor op gevels. De groene muren worden door onszelf geïnstalleerd of door onderaannemers. Dat werk is namelijk zeer gespecialiseerd. Groene daken doen we niet zelf: daarvoor leveren wij de materialen (vegetatiematten, substraten en drainagebanen) maar wordt het installeren gedaan door dakdekkers en hoveniers. Wij zijn ook actief aan de voorkant: we praten met de overheid en architecten om op die manier vraag te creëren. Als een grote partij ons vraagt om een groendak te maken, spelen we die vraag door aan dakdekkers of hoveniers. Wij leveren vervolgens ons groendaksysteem aan de dakdekker of hovenier die het project gegund heeft gekregen.”

Sempergreen is betrokken bij onderzoek naar innovatiemoge­lijkheden. Van Garderen vertelt: “Innovaties gaan bijvoorbeeld over de combinatie van zonnepanelen en groendaken. Onder zwarte zonnepanelen groeit niet veel, maar wel onder de zonnepanelen die licht doorlaten. Een andere grote innovatie is de ontwikkeling van het Detentiedak. Detentiedaken voeren het hemelwater vertraagd af, waardoor de grond de tijd heeft om het water op te nemen. Dat is goed voor het grondwaterpeil. Wat een Detentiedak meer doet dan een retentiedak is ervoor zorgen dat het regenwater binnen 24 uur afgevoerd is, zodat het weer een nieuwe regenbui kan opvangen. Verder hebben we DuoRoof opgericht, los van Sempergreen. DuoRoof richt zich op de woningbouw, de rijtjeshuizen, met pannendaken. Ons doel is om die hellende daken te voorzien van groen én zonnepanelen. Lange tijd werd er geen groen aangebracht op hellende daken, omdat dat te complex zou zijn: groendaken zijn iets zwaarder, dus het kan alleen op een wat steviger dakconstructie. Bovendien heb je te maken met onderhoud, wat op hellende daken nog meer eisen stelt aan de veiligheid. Twee jaar geleden zeiden wij: dat gaan we aanpakken. Want stel je toch eens voor wat er allemaal mogelijk is als rijtjeshuizen massaal groene daken zouden krijgen! Bij nieuwbouw kan je dat gaan introduceren. Daar zie ik veel toekomst in.”

Missie

Wat is er nodig om de Nederlandse daken sneller te vergroenen? “De overheid zou groendaken meer kunnen stimuleren. In Duitsland zie je hoe dat kan werken. Wij werden gevraagd om een toren in het centrum van Frankfurt van een groene gevel te voorzien. Die toren zou 90 meter hoog worden. Bij de afgifte van de vergunning zei het stadsbestuur: ‘Je krijgt een vergunning voor drie verdiepingen extra, als je de gevel groen maakt.’ Met die drie extra verdiepingen werden de kosten voor de vergroening terugverdiend. Een heel mooie manier om vergroening te stimuleren. “

Van Garderen is niet alleen opgegroeid in het groen, hij is ook een geboren ondernemer. “Als kind had ik een klein kwekerijtje van planten en bomen die mijn vader had afgekeurd. Ik kweekte ze weer op en verkocht ze. Ik heb het kasboekje nog uit die tijd. Toen ik achttien was en Sempergreen begon, was het mijn voornaamste drijfveer dat ik graag een eigen zaak wilde. Maar langzamerhand werd het vergroenen van gebouwen en stedelijk gebied echt een missie van me. Ik wil met mijn bedrijf de wereld groener maken. Elk gebouw verdient een groen dak. Dat verdient de planeet. Daar kunnen we niet meer omheen. We kunnen veel doen met circulariteit en zonne-energie, maar we redden het niet zonder planten. Sempergreen is een schakel daarin. Met Sempergreen zijn we met een mooi, enthousiast en goed team een markt ingegaan die er toen nog nauwelijks was. Het is geweldig dat het slaagt. Mijn baan bestaat nu voor een groot deel uit besturen, maar ik ga zo vaak mogelijk naar de planten toe. Ik geniet ervan om op de kwekerij te zijn. Voor een goede vegetatie­mat moet je kunnen denken vanuit de plant en begrijpen waar hij zich wel of niet goed bij voelt. Je houdt een plant niet voor de gek.”