Zoeken

Roofs 2021-04-48 7.500 m2 drainagevloer voor Terraced Tower in Rotterdam

special Groendaken en waterberging

Binnenkort trekken de eerste bewoners in hun appartementen in de Terraced Tower. Deze ruim honderd meter hoge toren van glas en bronskleurig aluminium verrees aan de Boompjes in Rotterdam en omvat 258 huur- en 86 koop­appartementen van 55 tot 136 m2, commerciële ruimtes op de begane grond en ondergronds 212 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor 688 fietsen. De bewoners beschikken over buiten­ruimten in de vorm van balkons, terrassen, loggia’s en galerijen. Mastum heeft deze oppervlaktes – 7.500 m2 in totaal – voorzien van een slijtvaste, waterdoorlatende vloeren. Een groot project en vooral logistiek gezien een bewerkelijke klus.

In samenspraak met aannemer Besix is besloten de buitenopper­vlakken af te werken met WaDo Drain®. ­Alexander Rooijens, account­manager van Mastum, legt uit: “Onze opdrachtgever was op zoek naar een stabiele, slijtvaste en waterdoorlatende vloeroplossing met niet teveel eigen gewicht. Wij hebben daarom de Wado Drain® geadvi­seerd en die wordt momenteel op alle verdiepingen door ons aangelegd. Dat betekent straks droge voeten voor iedereen die er gebruik van maakt, ook als het regent.”

Wit

De drainage laag is drie centimeter dik en bestaat uit een mengsel van gebroken grind (2-6 mm), portlandcement en milieutechnisch verantwoorde stoffen. Rooijens: “Meestal zie je dit materiaal in een grijze kleur, hier wilde de architect witte vloervlakken, enerzijds voor een luxere vormgeving, anderzijds om meer indirect licht in de appartementen te krijgen. Daarom is wit portlandcement gebruikt. De waterdoorlatendheid is ongeveer veertig liter per vierkante meter per minuut, ruim voldoende om de meestal overdekte vlakken droog te houden.”

Dakpakket

De drainagelaag is een afwerkproduct dat wordt gestort op een typisch dakpakket: dakbedekking, PIR-isolatie (onder veel buitenruimte bevindt zich binnenruimte of binnen-buitenruimte) en een damp­remmende laag. “Daar waar de galerij smaller is dan een meter ­gebruiken we Resitrix, bredere vlakken doen we met bitumen”, specificeert Rooijens. “Met BDA Dakadvies en de aannemer hebben we vanaf de tekentafel wel moeten stoeien om de opstaande randen slim en effi­ciënt waterdicht te kunnen maken. De oplossing was om in de ruwbouwfase al het opstaande werk met stroken Resitrix waterdicht te maken. Voor het maken van de afwerkvloeren hebben we een plan gemaakt zodat we met dilataties netjes uitkwamen bij de gebouw­stramienen en er niet te grote vlakken tegelijk zouden ontstaan. Dat betekent dat we ongeveer drie vierkante meter per keer leggen.”

Kruiwagens

Logistiek is de Terraced Tower een interessante uitdaging voor een dakdekker. Rooijens: “WaDo Drain® is met een betonpomp op de stortlocatie te krijgen en dat hebben we voor de onderste negen lagen ook kunnen doen. Daarboven komt de pomp niet en is overgeschakeld op het oude handwerk. Ofwel beneden betonmolens en met kruiwagens via de liften de vloermix de hogere verdiepingen brengen.

Normaal verwerkt een vloerenlegger 25 à 30 vierkante meter op een dag en dat kan één collega die de mix aanmaakt goed bijhouden. Bij een project als Terraced Tower maken twee man beneden de mix aan en die bedienen drie of vier vloeren­leggers. Het resultaat is in elk geval een mooi, droog en veilig beloopbaar eindproduct.”