Zoeken

Roofs 2021-04-54 Groen en blauw gaan uitstekend samen

Special groendaken en waterberging

Zonnedaken zijn belangrijk voor een duurzame energievoorziening. Leg je onder de panelen dakbegroeiing aan dan ontstaat een combinatie met nog meer voordelen. Optigrün speelt hierop in met het nieuw ontwikkelde Optigrün Solargroendak-systeem.

Een groendak en zonnepanelen helpen elkaar. Een groene ondergrond werkt op warme dagen verkoelend, dat verhoogt het rendement van de zonnepanelen en beperkt het ­ver­mogensverlies op de lange termijn. Verder beschermt het groen de onderliggende dakbedekking en verhindert het ­mogelijke vlamverspreiding. En groen is uiteraard nuttig door de waterretentie en het verbeteren van de biodiversiteit. Bij nieuwbouw en herontwikkeling worden energie- en natuurinclusieve maatregelen steeds vaker verplicht.

Door op het dak zonnepanelen en groen te combineren, kan men aan deze eisen voldoen. Optigrün Solargroendak is een speciaal ontwikkeld systeem waarbij het groendak de ballast vormt van de zonnepanelen en er onder doorloopt, zodat een zo groot mogelijk oppervlak begroeid kan worden. Bevestiging aan de onderconstructie is niet nodig. Niet-onbelangrijk detail: het geheel is probleemloos te combineren met de gangbare valbeveiligingssystemen.

Eenvoudige montage

Het Solargroendak is er in een uitvoering voor extensieve groendaken (Solar FKD) en voor extensieve groendaken met waterretentie (Solar WRB). Beide systemen kenmerken zich door de eenvoudige montage die 25 % sneller gaat dan de voorgaande systemen en tevens zijn er minder beugels nodig dan voorheen. Dit alles zorgt voor een besparing in installatie en montagekosten van 30% waardoor het nog meer loont om zonnepanelen te combineren met een groendak.

Componenten

Het systeem bestaat uit een RMS beschermlaag, een FKD drainagelaag dan wel WRB 80F retentielaag, een filterlaag, een substraatlaag en Sedum of Sedum/grassen/kruiden­vegetatie. Het groendak is de ballast tegen wegwaaien, ­aanvullende ballast zoals tegels zijn dus niet nodig. De Solar FKD wordt met name toegepast bij ‘normale’ groendaken vanaf 250 m². Een Solar WRB is de combinatie van een Solargroendak met een Retentiedak. Deze variant kan ook uitgevoerd worden met enkel grind en retentie.

PV- Grijs/blauw Dak

Vaak is wel de wateropgave verplicht, maar wil men het dak zo vol mogelijk leggen met zonnepanelen. Voor groen is dan nauwelijk of geen ruimte meer. De oplossing hiervoor is om een andere WRB retentielaag te kiezen, namelijk de WRB 85i, 85 mm. De opbouw bestaat dan uit een beschermlaag (RMS), de retentielaag (WRB 85), de filterlaag en minimaal 70 mm dakgrind fractie 16/32. De zonnepanelen komen dan – op een willekeurig montagesysteem van derden – op de filterlaag te staan. Onder en om de zonne­panelen komt vervolgens dan het grind als UV-bescherming en afdekking van de retentielaag.