Zoeken

Roofs 2021-04-66 Groendak XS: Tiny House in Zeeland

Special groendaken en waterberging

Tiny houses zijn de laatste jaren (weer) in populariteit gestegen. De ene zet ze als bed & breakfast in de achtertuin, de ander gaat er full time in wonen. De volgende trend is om er ook een groendak op aan te leggen. Tiny houses zijn tegenwoordig compleet met een sedum op de bovenkant te bestellen. Daarmee levert deze compacte woonvorm ook een bijdrage aan de vergroening van de gebouwde omgeving.

Erg ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Neem het tiny house van 40 m2 dat pas is neergezet in Nieuwvliet, zo’n anderhalve kilometer landinwaarts van de kust van Zeeuws-Vlaanderen. Living Roofs (“dakdekker én hovenier”) uit Veldhoven heeft hier voor een particulier de dakbedekking en het groendak voor een L-vormige miniwoning gemaakt. De constructie moest zelfs demontabel zijn om het huisje te kunnen transporteren.

Sebastiaan Bakker, eigenaar van Living Roofs: “Het huis zelf heeft een lichte houtconstructie en heeft als dak een geïsoleerde sandwichconstructie met dampremmende laag. Hierop hebben wij een 1,2 mm FR EPDM membraam (Zincover) aangebracht, deels mechanisch bevestigd in verband met schuifbelasting en verder volledig verkleefd. De randen zijn afgewerkt met plastisol afdekkappen van Zinkunie. Op deze waterdichte laag zijn kant-en-klare, modulaire Readyroof groendakcassettes van Greenmakers geplaatst. Dit systeem paste goed in het bouwconcept van een verplaatsbaar Tiny house, omdat de 39 bij 59 centimeter grote cassettes voor transport eenvoudig te verwijderen en later weer terug te plaatsen zijn. Het lage systeemgewicht van circa 60 kg/m2 maakte het ook geschikt voor dergelijke lichte dakconstructies.”

De met zwaluwstaartverbinding te koppelen Readyroof cassettes bevatten minimaal tien soorten sedum, zorgen voor een onkruidvrije bedekkingsgraad van 95% en kunnen per m2 ongeveer dertig liter water bufferen. Zo houdt ook een tiny house het hoofd koel.