Zoeken

Roofs 2021-04-74 Nieuwslijn Special Groendaken en waterberging

Subsidieregeling groene daken Utrecht een succes

Het aantal inwoners van de stad Utrecht dat in 2020 subsidie aanvroeg voor de subsidieregeling groendaken is ten opzichte van 2019 verviervoudigd. Vorig jaar hebben de Utrechters met de subsidie ongeveer drie voetbalvelden aan groendak aan laten leggen. Door het grote aantal aanvragen in de eerste maanden is het jaarlijkse subsidieplafond verhoogd tot € 500.000, - maar het succes overtreft alle verwachtingen. Wethouder Kees Diepenveen: “Het laat zien dat inwoners en bedrijven bij willen dragen aan een groen, gezond en toekomstbestendig Utrecht.” De stijging van de aanvragen komt mede door een aanpassing van de regeling, die het voor inwoners mogelijk maakt subsidie aan te vragen voor een groen dak van minimaal 10 m². Dat was voorheen 20 m². Ook dit jaar heeft de gemeente weer € 500.000 vrijgemaakt voor de subsidie van groene daken.

ATKB neemt De Groene Ruimte over

ATKB heeft adviesbureau De Groene Ruimte in Wageningen overgenomen. Met de overname van De Groene Ruimte breidt ATKB haar ecologische afdeling verder uit met kennis en ervaring. Tevens verstevigt ATKB met deze overname haar landelijke spreiding. Margreet ter Steege, Hoofd Terrestrische Ecologie ATKB: “Met de overname van De Groene Ruimte zijn we nog beter in staat om de markt te bedienen. De Groene Ruimte is een hoogstaand specialistisch ecologisch adviesbureau met jarenlange vaste relaties en een diverse kring van opdrachtgevers. Het bureau vormt een mooie aanvulling op de bestaande klantenkring en specia­lisaties van ATKB.”

VHG sluit zich aan bij Groene Koers

De Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) heeft zich aangesloten bij De Groene Koers. VHG-directeur Egbert Roozen (rechts) en projectleider Anne Fokke de Vries ondertekenden onlangs de samenwerkingsovereenkomst. In de Groene Koers werken de bouw, infra en de groensector aan een uitstootvrije sector. Doel is dat mobiele werktuigen in 2030 minder schadelijke stoffen uitstoten en in 2050 emissievrij zijn. Marktpartijen, overheden, kennisinstellingen en andere initiatief­nemers werken binnen De Groene Koers samen aan innovaties, doen praktijkervaringen op en delen kennis over verduurzamen van materieel. Ook nieuwe manieren van samenwerken en aanbesteden krijgen aandacht, want om duurzaam materieel in de sectoren te implementeren, is ook de medewerking van opdrachtgevers nodig. Zie voor meer informatie www.degroedekoers.nl.

Personalia

Idverde

Gerwin Poelman is per 1 maart 2021 gestart bij idverde Realisatie, vestiging Emmen. “Gerwin gaat als vestigingsmanager nog meer kleur geven aan zijn functie door zijn collega’s in hun kracht te zetten. Met zijn commercieel gedrevenheid en enthousiasme gaat Gerwin samen met zijn team en klanten de openbare ruimtes en gebouwen mooier, groener en duurzamer maken.”

Greenfluencer 2020

Wim van Ginkel, directeur-eigenaar van de Koninklijke Ginkel Groep, is in zijn eigen ‘KGG huis’ online verrast met de titel Greenfluencer 2020. Uitgeverij NWST selecteerde elf ‘dappere en innovatieve’ personen die de groensector dit jaar extra kleur gaven en daaruit kwam Van Ginkel als winnaar uit de bus. Van Ginkel werd voorgedragen door Anja Kanters, Greenfluencer van 2019. Kanters zag in Van Ginkel een waardige opvolger. ‘Hij doet heel veel voor de ontwikkeling van het vakmanschap, het groene onderwijs en de jeugd, die de toekomst heeft.’

Ook Flevoland komt met subsidie

De provincie Flevoland komt met een subsidieregeling voor het vergroenen van daken en gevels voor het totale bedrag van zo’n 450.000 euro. De subsidieregeling wacht nog op goedkeuring, maar de verwachting is dat eigenaren en huurders van een woning, bedrijven en instellingen de eerste aanvragen vanaf maart kunnen indienen. Ook buurthuizen en scholen kunnen meedoen.

idverde Realisatie, Den Haag verhuist

Na 22 jaar gevestigd te zijn aan de Waterpas in Den Haag verhuist idverde Realisatie, Den Haag (voorheen Verboon Groen & GWW) naar een nieuw pand aan de Katwijkerlaan 113 in Pijnacker. “Op deze nieuwe locatie kunnen wij onze expertises in groen, GWW, bodemsanering, verhuur en gladheidsbestrijding nog verder uitbouwen”’, aldus Arjan Dans, vestigingsmanager idverde Realisatie, Den Haag. In de afgelopen jaren is het bedrijf flink gegroeid. Dans: “Inmiddels bestaat ons team uit 49 vaste medewerkers, werkzaam in de binnen- en buitendienst.”

1300 m2 sedum (NL) voor dak parkeergarage (D)

Parkeergarage Hornschuchpromenade in Fürth is voorzien van extensieve dakbegroeiing met behulp van MobiRoof dakcassettes. Deze open parkeergarage is zo ontworpen dat het eenvoudig van uitvoering is, kosteneffectief, een aantrekkelijke uitstraling heeft en tegelijkertijd gemakkelijk te onderhouden is. De Max Bögl Group en Isobautec als uitvoerende partijen hebben daarom gekozen voor het MobiRoof systeem van Mobilane. De vergroening van het hele dak (1.300 m2) duurde slechts drie dagen. Het aanbrengen van een drainagelaag was niet nodig. Het lichtgewicht cassettesysteem wordt gebruiksklaar opgeleverd: beplant met een Sedummix en voorzien van een speciaal substraat voor drainage en waterberging.

Betonhersteller

Scheuren in beton, lekkende kunststof slangen, lekken in dakgoten, gespleten hout: dit soort beschadigingen komen regelmatig voor tijdens bouwwerkzaamheden. En meestal gebeurt dit onverwacht, waardoor kostbare werktijd verloren gaat, vooral als niet gelijk het juiste materiaal voorhanden is om de schade te repareren. Berner ondersteunt de vakman met een uitgebreid productassortiment dat is afgestemd op dergelijke onverwachte problemen en biedt de juiste oplossingen voor het repareren en vernieuwen van verschillende gangbare oppervlaktematerialen. Voor scheuren in betonvloeren en stenen muren is er 2K Betonvuller. Deze kan direct met een kitpistool in de scheur worden geïnjecteerd. Na slechts acht minuten uitharden is het ingespoten product gebonden aan het te repareren beton- of steenoppervlak en kan worden geëgaliseerd. De schade is onzichtbaar hersteld en bovendien zijn nieuwe scheuren en vervolgschade voorkomen. (www.shop.berner.eu)

Ideeën gevraagd voor de grootste daktuin van Nederland

Het moet de grootste daktuin van het land worden, het park op de Gaasperdammertunnel. Vanaf maart kunnen toekomstige gebruikers meepraten over de invulling. De daktuin ligt op de langste landtunnel (3 km) en vormt een groene verbinding tussen het Nelson Mandelapark en het Gaasperpark. Nu de invulling nog. De wandelpaden, fietspaden, speelplekken en het groen zijn al ingetekend, maar bij elkaar blijft er nog ruim drie hectare vrije ruimte over om in te richten, verdeeld over tien parkvelden. De ideeën daarvoor worden de komende twee maanden verzameld. De resultaten worden verwerkt in de definitieve plannen die na de zomer worden vastgesteld. Eind van het jaar wordt het park officieel door Rijkswaterstaat aan Amsterdam overgedragen. (beeld: Rijkswaterstaat)