Zoeken

Roofs 2021-04-91 Soprasafe: maximale veiligheid tegen minimale kosten

Productnieuws

Veilig werken op het dak is een must. De overheid hamert met het Bouwbesluit van 2012 op goede veiligheidsmaatregelen. “Veiligheid staat bij ons al jaren met stip op één”, zegt Thijs Assink van Soprema-partner Vlutters Tools & Safety. “En het is onze tweede natuur om te onderzoeken of dakveiligheid efficiënter en voordeliger kan.” De specialist voor veilig en efficiënt werken naar, op en van het dak introduceert twee nieuwe Soprasafe producten: het single ankerpunt en een kantelbaar hekwerk.

Hoe brengen we de kosten omlaag met behoud van de maximale veiligheid? Het is een terugkerend thema bij Vlutters Tools & Safety. Volgens Assink gaat het om het vinden van de juiste balans. “Dat bracht ons op het idee van de nieuwe Soprasafe single ankerpunt. Het is een combinatie van het ankerpunt van het lijnsysteem en een penduleanker. Een lijnankerpunt heeft vier boorgaten en wordt geleverd zonder bevestigingsmateriaal, het single ankerpunt daarentegen heeft maar één boorgat en is tevens de bevestiging. Met meerdere single ankerpunten is – als de Risico Inventari­satie & Evaluatie (RI&E) dit heeft aangetoond – werken op het dak net zo veilig, maar is een (duurder) lijnveilig­heidssysteem niet meer nodig. Het scheelt montagetijd en bevestigingsmateriaal. Per ankerpunt praat je al gauw over tientallen euro’s. Een gemiddelde offerte wordt zo een stuk interessanter.”

Assink is ook enthousiast over het nieuwe kantelbaar lichtgewicht hekwerk van Soprasafe. “Het heeft drie kantelstanden en kan zelfs helemaal worden neergeklapt. Vooral dat laatste spreekt opdrachtgevers en architecten aan”, vertelt hij. Het hekwerk wordt verzwaard met compacte en strak ­vormgegeven ballastblokken. “Zonnepanelen zijn hot, en tegenwoordig liggen veel daken er vol mee. De panelen liggen soms zo dicht op de dakrand dat er geen ruimte is voor lijnbeveiliging. Een hekwerk is dan de oplossing. Iets dat sommige opdrachtgevers en de meeste architecten liever niet zien. ‘Dat vind ik geen gezicht’, horen we geregeld. Met een kantelbaar hekwerk los je dat probleem op.” Extra ballastblokken zorgen voor de stabiliteit. “En het is ook nog eens goedkoper dan een standaard statisch hekwerk.” Mocht er helemaal geen ruimte zijn, dan kan het Soprasafe hekwerk met apart verkrijgbare aanpassingen ook tegen de gevel of op de opstanden worden gemonteerd of zelfs worden verhoogd.

Sinds het Bouwbesluit uit 2012 moeten er voorzieningen worden getroffen voor de veiligheid van mensen die op het dak aan het werk zijn. Tegenwoordig zie je dat de sector het zelf ook wil. “Wij hebben de roep om veiligheid op het dak vertaald naar een specialisme in veiligheid. Veiligheid die hand in hand gaat met kostenreductie. Vorig jaar zijn we gestart met het inzetten van een soort Earth Live. We hoeven niet meer ladders en trappen op en langdurig meten en fotograferen. Geef een adres en vanachter de computer verzamelen we informatie over de maatvoering, bekijken we actuele situaties en maken we foto’s die bruikbaar zijn voor een goed onderbouwd en gedegen eerste veiligheidsadvies.” (www.spoprema.nl en www.vlutters.nl)