Zoeken

Roofs 2021-05-42 VELUX lanceert nieuwe generatie daklichten voor het platte dak

Special daglicht

Deze zomer lanceert VELUX een nieuwe generatie glazen daklichten voor platte daken. Het nieuwe daklicht kenmerkt zich door een minimalistisch ontwerp, dat maximale lichtinval biedt en een comfortabel binnenklimaat in de ruimtes eronder, en heeft de prestigieuze Red Dot Design Award 2021 gewonnen in de categorie ‘Product Design’. Een gesprek met Jolanda de Gooijer en Iwan Engelen van VELUX Nederland.

Nolanda Klunder

Warme ruimtes effectief te koelen.

“Het uitgangspunt bij het nieuwe ontwerp was: aansluiten bij wat de klant wil. Het ontwerp­proces startte daarom met een onderzoek onder de drie klantgroepen: de consumenten, de architecten en de installateurs, dakdekkers en aannemers”, zegt Jolanda de Gooijer, senior product manager.

Drie eisen aan het ontwerp

“Op basis van dat onderzoek trokken we de conclusie dat daklichten aan drie eisen moeten voldoen om aan de belangrijkste wensen van de klant tegemoet te komen”, vertelt De Gooijer. “De eerste eis bleek te zijn dat een daklicht ontzettend veel daglicht binnen moet laten.” Iwan Engelen, business developer prefab, legt uit: “Een daklicht wordt vaak aangebracht bij een uitbouw, als het licht vanaf de pui niet voldoende is. Een daklicht laat meer licht binnen dan een zijraam, gewoon omdat zonlicht van boven komt. Een bijkomend voordeel van een daklicht is dat je een trekfunctie kunt creëren door het dakraam en het zijraam tegelijk te openen. Warme lucht stijgt, dus de warme lucht gaat via het dakraam weg, terwijl er koelere lucht vanaf de zijkant naar binnen wordt getrokken. Zo kan je warme ruimtes heel effectief koelen.”

De Gooijer: “Naast de eis aan maximale daglichttoetreding was de tweede eis dat het daklicht een innovatief, minimalis­tisch design zou hebben. De derde eis was dat er een prettig binnenklimaat zou zijn onder het daklicht. Het daklicht moet dus niet te veel geluid van buiten binnenlaten, een goede thermische isolatie bieden zodat kou buiten blijft en gecom­bineerd kunnen worden met goede warmtewerende pro­ducten om de temperatuur niet te veel op te laten lopen. Met die drie eisen zijn we aan de slag gegaan.”

Meer daglichttoetreding

Het nieuwe daklicht laat meer licht binnen dan andere daklichten. Bij het kleinste formaat kan het verschil zelfs oplopen tot 52 % meer daglichttoetreding. Hoe kan dat? Engelen: “Dat heeft met twee dingen te maken. Ten eerste met het minimalistische design: de kozijnen zijn smaller en het glas in de opstand loopt tot over het aftimmerprofiel. Ten tweede met hoe het product in elkaar zit. Normaliter loopt het gat voor een daklicht taps toe. Bij deze daklichten echter wordt er een gat uitgezaagd met rechte wanden. Het raamopper­vlak is dus vrijwel gelijk aan het gat in het dak. Vrijwel het hele gat is daglicht.”

De Gooijer voegt toe: “Daar komt nog bij dat er goed is nagedacht over de bijbehorende zonweringsproducten. Die worden heel discreet geplaatst. Waar de aanwezigheid van zonwering voorheen een deel wegnam van het daglichtoppervlak, is dat nu nog maar 4% bij een daklicht van 100 x 100 cm. Je ziet de zonweringsproducten dus bijna niet als je ze niet gebruikt.”

Winnaar Red Dot Design Award 2021

De Gooijer: “We hebben zojuist gehoord dat ons nieuwe daklicht de Red Dot Design Award gewonnen heeft in de categorie ‘Product Design’.” Engelen vult aan: “Een mooie erkenning voor het schitterende ontwerp. Het daklicht bestaat uit een opstand, dat is de basis die op het dak wordt ­geschroefd. Deze opstand wordt standaard geleverd met een HR++ gelaagde veiligheidsruit of zelfs triple glas. Daaroverheen komt de buitenschaal, die vlak of gebogen kan zijn. Deze innovatieve schalen met glas van rand tot rand zien er van buiten erg mooi uit. Maar ook van binnen is het daklicht mooi: je ziet alleen maar glas als je omhoog kijkt.”

Geïntegreerde producten

Bij de daklichten zijn drie bijbehorende producten: een buitenzonwering, een verduisterend rolgordijn en een insectenhor. Engelen: “Alle drie kunnen heel discreet aan­gebracht worden. Het mooie is nu dat de buitenzonwering en verduisterend rolgordijn tussen de glasplaat en de buiten­schaal aangebracht worden. Op die manier zijn ze mooi weggewerkt en blijven ze schoon. Dat is echt state of the art design: de producten zijn totaal geïntegreerd. In dat opzicht is VELUX net als dat ándere bekende Deense merk, Lego: de producten passen naadloos op elkaar.”

Het ventilerende daklicht en de zonwerende producten zijn op afstand bedienbaar. Die bediening gaat – afhankelijk van wat de klant kiest – handmatig met een afstandsbediening of een app of automatisch met sensoren. De Gooijer: “De sensoren van VELUX ACTIVE meten de temperatuur, luchtvochtigheid en het CO2-niveau en bepalen of het daklicht open of dicht moet. Op basis van weersvoorspellingen kan het systeem beslissen of de zonwering gesloten moet worden. Dat kan je dus helemaal automatisch laten gebeuren, of je kiest ervoor om dat met de app zelf te regelen.”

Eenvoudige montage

“Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerpen was dat de aannemers en dakdekkers het daklicht gemakkelijk kunnen verwerken in het dak”, vertelt De Gooijer. “Dat betekent concreet onder meer dat er is nagedacht over voorgeboorde gaten en dat er hijs-ogen aangebracht zijn voor het geval er een kraan gebruikt wordt. Voor het product wordt maar één formaat schroeven gebruikt, zodat er bij installatie niet van bitje gewisseld hoeft te worden. Met behulp van lijnen kun je zien of het raam precies boven de sparing zit. Al dat soort details zorgen ervoor dat het daklicht makkelijk te installeren is.”

Engelen licht toe dat de daklichten geschikt zijn voor alle platte daken tot een helling van 15 graden. “De buitenschaal is vlak of gebogen en edge-to-edge glas. Er is dus geen rand meer waar water achter blijft staan. De vlakke daklichten hebben een helling van minimaal 2 graden nodig om regen-water eraf te laten lopen. Als die helling er niet is, kan je hem zelf maken. De gebogen glas variant kan op 0 graden gemonteerd worden”.