Zoeken

Roofs 2021-05-50 De veelzijdigheid van daglichtkokers

Special daglicht

Daglicht speelt een belangrijke rol in het welbevinden van de mens.Het heeft invloed op de gezondheid, op de prestaties en op het concen­tratievermogen. Zo stijgen de leerprestaties van leerlingen in klaslokalen met veel daglicht met wel vijftien procent. Techcomlight wordt regelmatig ­gevraagd om de lichtkwaliteit in gebouwen te verbeteren en heeft daar een aantal bijzondere daglichtsystemen voor in huis.

“Wij zijn exclusief distributeur van Solatube en Deplosun in de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en Ierland, twee systemen met elk hun eigen kwaliteiten”, vertelt Mark Veldjesgraaf, directeur van Techcomlight. “Solatube is ons bekendste product. Dit zijn daglichtkokers die met relatief kleine diameters veel daglicht naar binnen halen. Bovenop zit een koepeltje met prisma’s die een maximale hoeveelheid licht oppakt. Via de buis die een reflectiegraad van 99,7% heeft, komt diffuus daglicht de ruimte in. De buis is tot 20 meter horizontaal of verticaal te verlengen dus je kunt daglicht zelfs in lagergelegen verdiepingen brengen. Door die kleine diameter – meest toegepast is 35 centimeter - is dit systeem ideaal voor renovaties en zelfs monumenten omdat je vrijwel overal tussen de constructieve delen door kunt werken. Het systeem is iets duurder dan een lichtkoepel maar dat verdien je zo terug doordat je de bestaande constructie nauwelijks hoeft aan te passen en aan te tasten. In hout en staal zaag je een gat, in beton moet je boren. Vervolgens is het een kwestie van de bijgeleverde opstand plaatsen, een manchet maken van bitumen, PVC of EPDM en dan kun je zo de tube erdoor schuiven. Bovendien bespaar je met gratis daglicht flink op de energierekening.”

Scholen

Een mooi voorbeeld is de ABC School in Amersfoort, gebouwd conform Frisse Scholen klasse B en het Passiefhuis concept. Veldjesgraaf: “Op de thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde haalt de school
een gemiddelde GPR-score van 9 en op Energie een 10. Voor deze laatste score moest optimaal gebruik worden gemaakt van daglichttoetreding. Wij hebben hier uitkomst geboden met vijf stuks polycarbonaat Solatubes met diameter 53 cm en drie Solatubes van 53 cm doorsnede met dubbele koepel. Omdat de gymzaal ook fungeert als podium zijn de drie tubes met dubbele koepel uitgevoerd met dimmer. De Solatubes van het kinderdagverblijf komen uit op het dakterras en zijn daarom in het slagvastere polycarbonaat uitgevoerd. De kokers zijn onderhoudsarm, de koepel is zelfreinigend en standaard goed geïsoleerd. Ze zijn zoals gezegd ook dimbaar, wat weer handig is voor bijvoorbeeld een presentatie. Daartoe kan de leerkracht met een afstandsbediening een vlinderklep in de Solatube aansturen.”

Hallenbouw

Solatubes hebben ook in andere toepassingen hun weg gevonden. Veldjesgraaf: “Recent nog bij een grote hal van Segro bij Hoofddorp waar Solatubes geleverd zijn. Daken met sandwichpanelen zijn populair bij hallenbouwers. Wij kunnen voor elke profielvorm, dus zowel trapezium, golf als damwand en in elke maatvoering en van elk merk een passende doorvoer leveren. De tubes tasten de isolatiewaarde van het dak niet aan, er komt daglicht in de hal en er blijft daarnaast genoeg ruimte over als er nog zonnepanelen bij moeten, omdat ze betrekkelijk weinig ruimte in beslag nemen.

Deplosun

Een recente aanwinst van Techcomlight is de Deplosun-serie. Dit zijn daglichtbuizen die bestaan uit een vlakke glazen koepel gekoppeld aan een sterk reflecterende buis. Aan het einde van de buis bevindt zich een glazen plafondplaat. Veldjesgraaf: “Dit product is een recente toevoeging aan ons assortiment en is qua techniek vergelijkbaar met Solatube, alleen zijn hierbij vlakke oplossingen en zelfs overrijdbare varianten beschikbaar. Ideaal voor terrassen, parkeergarages en daktuinen. Ook deze systemen zijn eenvoudig te monteren.”