Zoeken

Roofs 2021-06-56 Dakrandbeveiliging: slim, licht en modulair

Special Veilig en gezond werken

Werken op platte daken is niet zonder risico. Jaarlijks gebeuren er nog steeds ongevallen, waarbij dakdekkers tijdens het werk van het dak vallen. Valrisico moet dus beperkt worden en het liefst helemaal voorkomen. De regelgeving is er in elk geval duidelijk over. Het platte dak moet veilig kunnen worden betreden en er moet veilig op dat dak verbleven kunnen worden. Er zijn tal van voorzieningen die daarbij helpen. Roval Aluminium heeft ook veiligheidsvoorzieningen in het assortiment die het risico op val­gevaar beperken: de Roval-RoofGuard® en aluminium balustersystemen.

Roval-RoofGuard®

De Roval-RoofGuard® is een aluminium dakrandbeveiliging die geschikt is voor platte en licht hellende daken tot een helling van 10 graden. Volgens Edwin van Kemenade, Sales- en Marketingmanager van Roval Aluminium, is het systeem in eigen huis ontwikkeld: “Het is een ‘slim’ ­lichtgewicht systeem dat modulair is opgebouwd. De RoofGuard® is geschikt voor situaties, waarin het dak af en toe en veilig betreden moet worden.”

Doordat de RoofGuard® modulair is opgebouwd, kan het op alle groottes van het dak aangepast worden. Ook dankzij de speciale hoekverbindingen. Dat maakt de toepassing van de RoofGuard® volgens Van Kemenade meerledig: “De RoofGuard® is primair bedoeld als dakrandbeveiliging. Daarnaast wordt het ook toegepast om risicovolle zones op het dak af te schermen. Je moet hierbij denken aan nuts- en airco-installaties en lichtkoepels en -straten. Het monteren van de RoofGuard® gebeurt razendsnel, mede dankzij het lichtgewicht, makkelijk hanteerbare aluminium.”

De Roval RoofGuard® bestaat uit aluminium staanders, waaraan de twee aluminium leuningen worden bevestigd. Deze staanders worden bevestigd in de door Roval zelf ontwikkelde, onverwoestbare aluminium koppelvoet. Vanuit deze koppelvoet lopen aluminium liggers, dwars - vlak boven het dakoppervlak - rechtstreeks in de van gerecycled kunststof gemaakte contragewichten.

Aluminium balustersysteem

Dakterrassen, loggia’s en balkons zijn vaak voorzien van stenen borstweringen. Om te voldoen aan de geldende veiligheidseisen rondom valgevaar zijn deze borstweringen vaak verhoogd met balustersystemen. “Je kunt natuurlijk de borstweringen zelf voldoende hoog maken, maar door de toepassing van onze aluminium balustersystemen houd je altijd vrij uitzicht. Dat is wel zo prettig als je op je dakterras of balkon zit”, zegt Edwin van Kemenade.

Roval Aluminium is marktleider in balustersystemen. Van Kemenade: “We hebben ons gerealiseerd dat de balustersystemen niet alleen functioneel, maar ook gewoon mooi mogen zijn. Daarom bieden we keuze in types handrail – rond, ovaal, vierkant en rechthoekig – en voor de onderkant van de handrail bieden we een ronde en rechte variant. Net als alle andere aluminium bouwproducten leveren we ons balustersysteem in Ral-kleur naar keuze.”

Een andere esthetische kwaliteit is dat de aluminium ­balustersystemen van Roval prima te combineren zijn met de aluminium muurafdekkappen van het Helmondse bedrijf. “Ook hierin lopen we voorop,” licht Van Kemenade toe. “De staanders van het balustersysteem worden blind in de muurkap bevestigd. Op de klang, die op de borstwering wordt gemonteerd, is een platstaf bevestigd. De muurafdekkap wordt dankzij een speciale klikveer eenvoudig op de klang vastgeklikt. Vervolgens wordt het balustersysteem over de platstaf geschoven en blind in de muurkap bevestigd. De hele constructie behoudt hierdoor niet alleen zijn sterkte. De schroefloze montage draagt ook bij aan de kwalitatief hoogwaardige uitstraling.”