Zoeken

Roofs 2021-07-58 Multifunctioneel dak dankzij geïsoleerd beloopbaar glas

Special Multifunctionele Daken, Parkeerdaken

Tijdens de coronacrisis, waarin mensen noodgedwongen meer tijd thuis doorbrachten, merkten we meer dan eens hoe belangrijk -naast ruimte- daglicht voor een mens is. Daglicht maakt ons uitgeruster, gelukkiger, positiever én productiever. Niet voor niets dat architecten in hun ontwerpen naar manieren zoeken om daglichttoetreding te optimaliseren. En naast de voor de hand liggende oplossingen in de gevel, zijn er genoeg mogelijkheden om dit toe te passen in het dak.

Tekst: Susan Peek, beeld: Van Boven

Daglichtproducten

De firma Van Boven produceert en levert al zo’n zeventig jaar allerlei transparante producten voor de bouw. “Daglichtpro­ducten, in de breedste zin van het woord”, zegt Jurgen van Os, commercieel directeur bij Van Boven. Het bedrijf staat oorspronkelijk bekend als pionier op het gebied van kunststof bouwproducten en biedt voor vrijwel iedere toepassing een lichtdoorlatende kunststof oplossing. Van een enkelwandige polyester golfplaat tot complete lichtwanden. Maar inmiddels heeft Van Boven ook lichtkoepels en andere glasproducten in haar assortiment. “En sinds kort hebben wij geïsoleerd Beloopbaar Glas aan ons uitgebreide gamma toegevoegd”, vult Van Os aan.

Beloopbaar Glas met dubbele gebruiksfunctie

“De naam zegt het al: over Beloopbaar Glas kun je heen lopen. Dat maakt het dus mogelijk om een deel van een dak te vervangen door glas, maar de functionaliteit van een dakterras te behouden of te creëren. Van Os: “Met dit fraai vormgegeven daglichtproduct, met ingenieuze constructie, sla je twee vliegen in één klap: je zorgt voor meer daglichttoetreding binnen, terwijl je buiten extra ruimte creëert! Het multifunctionele dak is een feit.” Zeker in grote steden, waar lang niet iedereen een tuin tot zijn beschikking heeft, zijn multifunctionele daken ongekend populair.

Veilig, betrouwbaar en eenvoudig

“Glas is van zichzelf al een sterk en vormvast materiaal dat sterker wordt naarmate er lagen worden toegevoegd”, legt Van Os uit. “In essentie bestaat beloopbaar glas uit meerdere lagen HR++ isolatieglas die aan elkaar zijn gelaagd met folies. Hierdoor is het sterk genoeg om op te staan en veilig beloopbaar.” Bij Van Boven betreft het geïsoleerd beloopbaar glas, onderscheidend ten opzichte van de concurrentie, wat het uitermate geschikt maakt voor een binnen-buiten situatie. Het glaspakket wordt in een gepaten­teerd aluminium profiel geplaatst en voorzien van een siliconenvoeg, dat de waterdichtheid garandeert. “Het resultaat? Een systeem met een uitstekende isolatie én een vlakke integratie in het dakterras. Niet alleen gunstig voor de te benutten oppervlakte, maar ook om struikelgevaar te voorkomen natuurlijk.” Het systeem wordt geplaatst op een opstand, wat weer bijdraagt aan de draagkracht van het integrale product. “Want het moet wél betrouwbaar zijn uiteraard.”

Alleen maar voordelen

Van Os noemt meerdere voordelen van Beloopbaar Glas. “Wanneer het toegepast wordt op bijvoorbeeld een aanbouw waarop je een dakterras hebt of wilt realiseren, verlies je hiermee zoals gezegd geen oppervlakte meer, zoals dat vroeger wel het geval was met een standaard glasraam of lichtkoepel. Dit komt doordat het in de vloer geïntegreerd wordt en het de gewenste draagkracht heeft. Daarnaast zorgt het natuurlijk voor de zo gewenste daglichttoetreding in je woning. Op een bijzonder fraaie manier, omdat je geen zichtbaar binnenkozijn hebt. Bovendien heeft het een hoog thermisch rendement.” Volgens Van Os is het voor professio­nele bouwers een makkelijk te installeren systeem. “Daarnaast is het gemakkelijk te reinigen, al vergt het product zelf weinig onderhoud.”

Diverse toepassingen

Beloopbaar Glas kan uiteraard op veel meer plekken worden toegepast. “Het wordt niet alleen gebruikt voor lichtinval bij daken die beloopbaar moeten zijn, maar kan ook binnen toegepast worden. Bijvoorbeeld bij een binnenvloer waar een souterrain of kelder onder zit, maar ook als traptreden of bij een vide. Beloopbaar Glas is echt een verrijking voor je huis.” Van Boven levert op dit moment één uitvoering in diverse maten: 1x1 meter, 1x1,5 meter en 1x2 meter. “Deze zijn uit voorraad leverbaar”, zegt Van Os en vervolgt: “Het is - buiten onze voorraad om - mogelijk naar grotere maten te gaan.” Het moge duidelijk zijn: met een breed productengamma van dak tot gevel, waarbij daglichttoetreding centraal staat, is Van Boven een grote speler in de branche.

Tijdens de eerste editie DAKEN & ZAKEN, dé dakenvakbeurs van Nederland die plaatsvindt in Gorinchem op 11 november van dit jaar, is het Beloopbaar Glas te zien bij de stand van Van Boven.