Zoeken

Roofs 2021-07-88 Een hwa-systeem met voordelen, ook voor dakdekkers

Bedrijf en product

Soms komt het water met bakken tegelijk uit de hemel vallen. Het enige dat gebouweigenaren en -gebruikers dan interesseert is: hoe kan dat water zo snel mogelijk dat dak af. Aliaxis heeft hiervoor complete oplossingen in huis. Erg praktisch op de bouw daarbij is dat de dakdekker en de installateur niet op elkaar hoeven te wachten.

Vooral bij de grote(re) industriële en logistieke gebouwen is de afvoer van grote hoeveelheden regenwater een uitdaging. De buien worden de laatste jaren zwaarder en duren soms langer, waardoor waterafvoersystemen het niet meer aankunnen. Het zijn met name de drukbezette gebouwen die 24 uur per dag operationeel zijn (denk aan logistieke centra van supermarkten, pakketdiensten, webwinkels) die zich geen wateroverlast kunnen veroorloven.

Problemen oplossen

Daarom zitten de adviseurs van Aliaxis steeds vaker aan tafel met de architect, de aannemer en de dakdekker om dit probleem – van tevoren – op te lossen. “Wij hebben al meer dan vijftig jaar ervaring in het maken en leveren van uiterst betrouwbare systemen voor hemel- en vuilwaterafvoer”, vertelt Hilbert Pool, sales director van Aliaxis Nederland. “De systemen die wij maken kunnen niet alleen grote hoeveelheden water zeer snel afvoeren, ze zijn ook praktisch in de uitvoering en maken de gebouwen op termijn eenvoudiger aan te passen voor een nieuwe functie of gebruiker.”

Volvulling

Om te beginnen de snelle waterafvoer. Pool: “Akasison is ons HDPE hemelwaterafvoersysteem dat werkt op basis van volvulling. Het vallende water creëert bij voldoende regenval in een gesloten leiding onderdruk die als motor fungeert voor de snelle afvoer. Valt er minder water, dan werkt het als een traditioneel systeem. Waar een traditionele buis maar voor twintig procent wordt gebruikt, is dat bij Akasison honderd procent. Je hebt dus minder afvoerpunten nodig, buizen en doorvoeren die bovendien kleiner in diameter zijn en ook geen afschot. Ook worden verzamelleidingen horizontaal vlak onder het dak geplaatst wat bespaart in ruimte, bouwkosten en grondwerk en volledige ontwerp­vrijheid biedt. En minder water op het dak betekent ook dat een constructie lichter kan zijn of meer andere functies als PV kan dragen.”

Niet op elkaar wachten

En voor de dakdekker zijn er ook praktische voordelen, aldus Pool. “Er is vaak gedoe op daken. De dakdekker wil zo snel mogelijk de buis door het dak hebben om aan de afdichting te kunnen beginnen. De installateur wil liever zo lang mogelijk wachten en eerst het leidingwerk onder het dak klaar hebben. Zo moeten dakdekker en installateur nogal eens op elkaar wachten. Bij het Akasison systeem kan de installateur de aansluitmof van de daktrechter alvast op het dak zetten en kan de dakdekker op het moment dat het hem het beste uitkomt het dak afwerken. Overigens zijn de trechters leverbaar in een in hoogte verstelbare variant, waardoor deze goed te combineren zijn met groendaken of PV-panelen.”

Demontabel systeem

Tenslotte de demonteerbaarheid van het systeem: “Een steeds belangrijker onderwerp in de bouw”, benadrukt Pool. “Zelfs bij logistieke centra weet je niet wat de functie over twintig jaar zal zijn. De machines en systemen die binnen staan zijn vaak meer waard dan het gebouw. Dan is het goed als dat bouwwerk zoveel mogelijk demontabel is. Bij de meeste bedrijfs­gebouwen is dat niet het geval. De recent opgeleverde nieuwbouw van DAVO Uitgeverij in Deventer is een mooi voorbeeld: dat is 98% circulair. Onze daktrechters zijn daar volledig demonteerbaar in verwerkt. Je zit daar met alle partijen aan tafel en leer je samen in een proces naar die bijna volledige circulariteit toe te werken.”