Zoeken

Roofs 2021-08-53 Dakdekkers, wereldverbeteraars(?)

theo talks

In deze rubriek geeft Theo Wiekeraad zijn mening over de dakenbranche en aanverwante onderwerpen.

Misschien staan wij als dakdekkers niet direct bekend als wereldverbeteraars, maar vooral als (noodzakelijke) schakel in de bouw. Toch zijn we dagelijks bezig de wereld een klein beetje te verbeteren. In Nederland bieden wij met onze waterdichte daken miljoenen mensen een droge plek om te wonen en te werken. Onder een dak van een Nederlands dakdekkersbedrijf kun je rustig slapen, want deze zijn gegarandeerd waterdicht en stormvast. Natuurlijk kan het bij die miljoenen vierkante meters dakvlak wel een keer misgaan, maar dan zullen onze dakdekkers bijna altijd acte de présence geven en het probleem oplossen.

Het gaat echter om meer dan alleen waterdicht en stormvast maken. Er wordt ook gezorgd voor isolatie waarbij de platen schuim en minerale wol op de juiste wijze en volgorde op het dak komen. En passant lossen de dakdekkers de koudebruggen en dampspanningsproblemen op. Uiteraard kan iedere Jan, Piet en Klaas een isolatieplaat neerleggen, maar een dak isoleren is een vak apart. Zeker als deze, ook tijdens de uitvoering, door weer en wind op zijn plaats moet blijven. Met het isoleren van daken zorgen wij goed voor onze klanten en voor de natuur, want met de kubieke meters gas die zo dankzij de dakdekkers worden bespaard, kunnen we ieder jaar een flinke stad verwarmen.

Dan is er de waterhuishouding. Een dak mag alleen een dak heten als het onder extreme situaties blijft liggen. Niet alleen als neerslag erop valt, ook als die onverhoopt blijft liggen moet het dak dit kunnen verwerken. Het dak moet sterk zijn en het overtollig water kwijt kunnen. Dat laatste heeft heel wat knappe koppen hoofdbrekens bezorgd. Van vuistregels en handmatige berekeningen zijn we inmiddels doorgegroeid naar specialistische computerprogramma’s. Niets is een Nederlands dakdekkersbedrijf teveel om de gebruikers een instortveilig dak te kunnen garanderen.

Maar stel we willen dat het water niet meer direct of te snel van het dak loopt, bijvoorbeeld omdat het riool dit niet aankan. Hebben jullie dakdekkers daar ook een oplossing voor? Zeker. We kunnen zorgen dat de uitstroom naar het riool wordt vertraagd middels een retentiesysteem, al moet de dakvloer daar wel geschikt voor zijn.

Ook op het gebied van veiligheid helpen we een handje. Als onze klanten of hun onderhoudsaannemer hun daken veilig willen onderhouden, zorgen wij daarvoor. U weet waar dat toe heeft ge-leid. Permanente dakveiligheids­systemen zijn er nu te kust en te keur. Voor ieder dak, in welke vorm dan ook, is er wel een oplossing aan te dragen om bij juist gebruik ongevallen en het verlies aan mensenlevens te voorkomen.

En de lijst met mogelijkheden voor een dak is nog niet op. Zo kunnen we zorgen dat het dak een basis wordt voor allerlei soorten energie-opwekking, zoals zonnepanelen en zonne­boilers. Ook maken wij tegenwoordig daken geschikt als recreatieplek, als tuin of als speelplaats. U ziet: de dakdekker van tegenwoordig denkt mee om het leven te veraangenamen. Wereldverbeteraar is wellicht een groot woord, maar de Nederlandse dakdekkers helpen zeker mee aan het verbeteren van de leefwereld van zoveel mogelijk mensen.

Theo Wiekeraad