Zoeken

Roofs 2021-09-38 BDA-cursussen zonne-energie snijden door de branches heen

Special Solar

Om zonnepanelen correct en veilig op het dak te installeren, is veel kennis nodig. BDA Opleidingen biedt verschillende cursussen aan. Docent Jaco de Leeuw: “Het bijzondere van werken in de solarbranche is dat het multidisciplinair is: op het dak én in de meterkast.”

Nolanda Klunder

Bij BDA Opleidingen worden zeven cursussen aangeboden op het gebied van zonne-energie. Gecombineerd vormen ze een leerlijn die leiden tot certificering volgens de erkenningsregeling van InstallQ. Het is ook mogelijk om een enkele cursus te volgen als losse module. Docent Jaco de Leeuw: “Niet iedereen wil alles doen. Er zijn mensen die besluiten dat ze alleen het deel óp het dak willen doen, maar het werk met snoertjes en draadjes ónder het dak graag aan anderen overlaten.”

Nagebouwde daken en meterkasten

De cursussen duren één of drie dagen en worden regelmatig – veelal elke maand of elke twee maanden – aangeboden. De Leeuw verzorgt de praktijktraining ‘Installeren van zonnestroomsystemen tot in de meterkast’ en één van de drie dagen van de cursus ‘Ontwerp zonnestroomsystemen’, namelijk het deel over het installeren onder het dak. De Leeuw: “’Installeren van zonnestroomsystemen tot in de meterkast’ gaat over het plaatsen van de panelen op het dak, het aanbrengen van de kabels naar de meterkast en het aanpassen van de meterkast voor de zonne-energie. Het is een vrij nieuwe cursus. Voorheen zei men: de installa­teur plaatst de panelen op het dak maar voor het laatste stuk moet er een elektrotechnicus bij komen. Men wil echter steeds meer alle expertise in huis hebben. Voor het aansluiten in de meterkast moet je veel kennis hebben om het correct (volgens NEN 1010) en veilig (volgens NEN 3140) te doen. Je moet de meterkast beoordelen, aanpassen en soms gedeeltelijk vervangen.”

“Een ontzettend leuke kant aan mijn werk bij BDA is dat er zulke grote verschillen zijn in cursisten. De doelgroep is echt heel breed”, vertelt De Leeuw. “De cursisten lopen in leeftijd uiteen van 18 tot 63 jaar. Er zijn mensen uit de dakenbranche en mensen die juist vanuit de elektrotechnische hoek komen. Er zijn werknemers en kleine ondernemers en zzp’ers. Er zijn starters op de arbeidsmarkt maar ook mensen die vanuit de horeca of de evenementenbranche komen en een carrièreswitch willen maken. Het is een leuke mix.”

Op de cursuslocatie zijn acht stukken dak nagebouwd en aan de muur hangen acht meterkasten, zodat de cursisten alle aspecten kunnen zien en oefenen. De Leeuw: “Er is één aspect dat we niet kunnen laten zien en dat is hoe de kabels van het dak door het huis heen naar de meterkast gaan. Toch is dat ook een belangrijk onderdeel, dus we ­besteden daar wel aandacht aan. Daarover moet je immers in gesprek met de klant: hoe laat je de kabels lopen zodat het geheel veilig én netjes is?”

Door de branches heen

Jaco de Leeuw geeft deze cursussen sinds ongeveer een half jaar. “Ik heb zelf een elektrotechnische opleiding gedaan en heb een tijd gewerkt in de automatisering, totdat ik docent op een ROC werd. Uit interesse voor duurzaamheid ben ik me gaan verdiepen in zonne-energie en begon ik mijn eigen bedrijf Liontech Solar. Toen ik op het ROC een cursus over zonne-energie wilde opzetten, zocht ik contact met BDA. Paul Verkaik nodigde me uit om bij BDA te komen lesgeven. Nu ben ik docent op het ROC, installateur van zonnepanelen en docent bij BDA. Tijdens de zomervakantie heb ik veel op het dak gewerkt. Nu de herfst aanbreekt, ga ik weer meer lesgeven. Een prima combinatie dus.”

Een van de mooie kanten aan zonne-energie is dat de ­branche een mengeling is van diverse disciplines, zegt De Leeuw. “Toen we op het ROC onderwijs over zonne-energie opzetten, was dat ook meteen een vraag: maar bij welke opleiding hoort die cursus dan? Zonnepanelen liggen meestal op het dak, dus, zeiden we, doen we het bij opleidingen op het gebied van bouw. Maar al die snoertjes en draadjes dan, dat past niet bij dat vakgebied. Bij de opleiding elektrotechniek dus? Ja, maar daar hebben ze niets met daken. Zonne-energie snijdt door de branches heen, dat is er zo mooi aan. BDA is er uniek in dat ze als opleider voor de dak- en gevelbranche besloten hebben het vak toch aan te bieden.”

Het werk verandert mee

De ontwikkelingen in de solarbranche gaan razendsnel. Hoe blijven de cursussen van BDA actueel? “Dat doen we vooral in gesprek met de leveranciers. We luisteren goed naar wat ze zeggen. Voor hen is het natuurlijk een mooie manier om hun producten te laten zien en te promoten. Ik verwerk ook mijn eigen ervaringen met mijn bedrijf in het ­onderwijs. Een van de dingen die je in de praktijk merkt, is dat de ­opbrengsten van zonnepanelen steeds hoger worden. Vergeleken met tien jaar geleden brengt een paneel onge­veer 30% meer rendement op. Voorheen paste de hoeveel-heid energie die de zonnepanelen op een woonhuis oplever­-den in één meterkast. Nu is de opbrengst soms zo groot dat de meterkast ingrijpend aangepast moet worden. Door het hogere rendement, maar ook doordat mensen meer zonnepanelen op hun dak laten leggen. Zeiden mensen vroeger: leg er maar op wat ik gebruik, nu zeggen ze vaker: leg er maar meer op, want in de toekomst ga ik misschien meer nodig hebben. Steeds meer dingen kunnen elektrisch: je huis verwarmen, autorijden. De vraag vanuit de klant verandert en daarmee verandert je werk als installateur van zonnepanelen mee. Daarover praten we ook in de cursus.”

Er is veel vraag naar de cursussen. “En terecht, want er is veel werk in deze branche”, zegt De Leeuw. “Ik voorzie een gouden toekomst voor de solarbranche. En het bijzondere van deze branche is dat we multidisciplinaire mensen zoeken, die op het dak willen staan én in de meterkast hun weg weten te vinden.”