Zoeken

Roofs 2021-09-48 Nieuwslijn special Solar

Sunbeam Nova eerste klimaatneutrale montagesysteem

Sunbeam BV is als eerste Nederlandse bedrijf in de branche gecertificeerd volgens het Climate Neutral Certification programma van Climate Neutral Group (CNG). Sunbeam ontving na een zeer strenge audit het certificaat ‘Climate Neutral Certified – Product’ voor zijn montagesysteem Nova. Dat betekent dat de Nova-systemen vanaf nu volledig klimaat­neutraal zijn. Om dat te bereiken bracht Sunbeam de CO2-voetafdruk van alle schakels in de productieketen in kaart: van grondstofwinning tot demontage en hergebruik. Vervolgens heeft Sunbeam de eerste grote stappen in reductie gezet en daarnaast ambitieuze doelen vastgelegd voor vermindering van de uitstoot in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. De uitstoot die overblijft, wordt op passende wijze gecompenseerd.

CNG toetst Sunbeam jaarlijks op de voortgang in het beha­len van de reductiedoelen. Compensatie mag intussen alleen plaatsvinden via gecertificeerde projecten voor de vrijwillige markt voor compensatie. Sunbeam wil uiterlijk 2040 – dus ver voor de klimaatdoelen van Parijs uit – zonder compensatie volledig klimaatneutraal zijn (‘net zero’). www.sunbeam.solar, www.climateneutralgroup.com

Renolit dak verkleint ecologische voetafdruk Bally-schoenen

Op het hoofdkantoor van de Zwitserse schoenenfabrikant Bally in Caslano is op een Renolit dakafdichting het Renolit Alkorplan Solar systeem geïnstalleerd. Het renovatieproject werd uitgevoerd door Enerbuild Zwitserland en betreft een oppervlakte van 3.225 m². Dit dakoppervlak werd eerst waterdicht gemaakt met 1,8 mm dik Renolit Alkorplan F, een uv-bestendig PVC-P dakmembraan met een polyester versterking. De firma Romande Energie zorgde vervolgens voor de installatie van de PV-installatie. Daarvoor werden 746 Solar profielen (444 kW) op de dakbaan gelast, zo dicht mogelijk bij de lasnaden, die de dragende structuur vormden voor de zonne­panelen. De solarprofielen hebben een ultralicht gewicht, zijn duurzaam, bij de installatie is geen enkel risico op het doorboren van de dakbedekking en er is ook geen ballast nodig om de zonnepanelen vast te zetten. Een ideale oplossing voor elk kunst-stof dak waarop een zonnepanelensysteem wordt aangebracht. Renolit Alkorplan Solar beschikt over een technische goedkeuring (DIBt) en is getest bij windsnelheden tot 200 km/u. Zonnepanelen voorzien nu in 85% van de totale elektriciteits- en verwarmingsbehoefte van de site van Bally.

Het nieuwe PVT-paneel Model 3

Triple Solar brengt per 1 oktober het nieuwe PVT-paneel M3 op de markt. Het paneel is 10% groter met maar liefst 15% meer opbrengst. Net als bij PV-panelen verandert wereldwijd de maatvoering van de cellen naar de grotere, zogenoemde half cut PV-cellen met meer vermogen. Dit betekent dat het paneel groter wordt en ook de opbrengst. Een XL paneel meet 2.131 x 1.055 x 65 mm en heeft een vermogen van 450 wattpiek, het L paneel is 1.791 x 1.055 x 65 mm en levert 375 wattpiek.

Triple Solar heeft voor dit M3-paneel ook een nieuwe montagerail ontwikkeld die tijd bespaart bij het monteren. De montageklemmen zijn voorgemonteerd op de montagerail, zo kunnen de klemmen ook niet meer kwijtraken. Tevens is het middenklemprofiel vervallen en vervangen door een voorgemonteerde haak op de rail. Te zien 28 t/m 30 september op de beurs Solar Solutions International.

Made in Holland: het duurzaamste PV-paneel van Nederland

Solarge is een Nederlandse start-up die binnen afzienbare tijd (voorjaar 2022) de productie hoopt op te starten van ‘het duurzaamste zonnepaneel ter wereld’. Het paneel wordt gemaakt van drie innovatieve sterke en lichte kunststoffen en is de helft lichter dan bestaande panelen van glas en aluminium. Daarmee wil het bedrijf een enorm areaal aan daken dat de bestaande paneelgewichten niet kan dragen ‘ontginbaar’ maken. De Solarge PV modules zijn 100% recyclebaar, kunnen voor 40% van gerecycled materiaal gemaakt worden, bij de productie komt (dus) minder CO2 vrij waardoor deze minder belastend zijn voor het milieu en de installatietijd is door het lage gewicht en een eenvoudig click-in systeem veel korter. Solarge heeft aluminium en glas volledig vervangen door vezelversterke thermoplas­tische polymeren. Daarnaast bevat de module vertind koper dat de zonnecellen elektrisch met elkaar verbindt; de cellen zelf zijn gemaakt van silicium. Een groot voordeel voor de gebouweigenaren: de dakconstructies hoeven minder sterk uitgevoerd en dat bespaart weer aan materiaal en milieubelasting. Voor schuine daken komt er de Solarge Solo, voor platte daken de Solarge Duo (beide 350 Wattpiek). Het streven is op termijn duurzaam vervaardigde zonnecellen uit Noorwegen te gebruiken. www.solarge.com

Praktijkboek Energiecijfers- en tabellen

Het Praktijkboek ‘Energiecijfers en –tabellen’ (versie 2021) is nu als boek te verkrijgen. Het Praktijkboek bevat kengetallen over energiegebruik en de energiebesparing van diverse maatregelen. De online versie, ect.isso.nl, was al beschikbaar.

Het praktijkboek Energiecijfers en –tabellen is interessant voor adviseurs op het gebied van energie, milieu, techniek en innovaties, voor installateurs en energiebedrijven en bij beleidsmakers bij milieudiensten en gemeenten. De gegevens helpen ook bij de keuze voor maatregelen die tot een duurzamere gebouwde omgeving leiden. De onderwerpen in deze vernieuwde Energiecijfers en –
tabellen zijn hetzelfde als in de vorige editie (2007). In dit nieuwste werk komen alle kengetallen aan bod: van ‘elektriciteitsprijzen’ tot ‘milieubelastingen’, van ‘warmte’ tot ‘hernieuwbare energie’ en alles ertussenin. Wel zijn er wat feiten weggelaten en andere zijn juist toegevoegd. Zo is het thema duurzame energieopwekking uitgebreid. Om die reden is de naam gewijzigd in Energiecijfers en -tabellen.

Alle kengetallen uit Energiecijfers en –tabellen zijn ook online te raadplegen. In deze online versie is het eenvoudig om de data te doorzoeken en te gebruiken in rapporten. De online versie van Energiecijfers en -tabellen is gratis beschikbaar via de website ect.isso.nl.