Zoeken

Roofs 2021-09-80 Nieuwslijn

Agenda

14 september 2021, DAG VAN DE DAKDEKKER
Op de tweede dinsdag van september wordt de dakdekker in het zonnetje gezet. www.dagvandedakdekker.nl

22 en 23 september 2021, Vakbeurs Openbare Ruimte
Alles over ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van openbare ruimte. Jaarbeurs Utrecht, beide dagen van 9:00 tot 17:00 uur. www.openbareruimte.nl

28 september webinar ‘Waar is een dak eigenlijk goed voor?”
TotaalDakConcept organiseert met Eisma Bouwmedia op dinsdag 28 september een gratis webinar voor architecten, opdrachtgevers, projectontwikkelaars en aannemers. Centraal staan vragen als: Hoe ontwerp je de beste dakopbouw voor multifunctionele daken? Benutten wij wel alle mogelijkheden van het dak? Om 12.30 uur live te volgen via www.eisma-media-groep.webinargeek.com/waar-is-een-dak-eigenlijk-goed-voor

28, 29 en 30 september 2021, Solar Solutions International
De grootste vakbeurs voor zonne-energie in Noord-West-Europa. Expo Haarlemmermeer, www.solarsolutions.nl.

12, 13 en 14 oktober 2021, Vakbeurs Energie
Al meer dan 15 jaar hét zakelijke platform op het vlak van duurzaamheid en energie. In 3 dagen delen vrijwel alle koplopers in besparing, opwekking en opslag hun kennis met duizenden beslissers.Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch. www.vakbeursenergie.nl.

11 november 2021, DAKEN & ZAKEN
Dé dakenvakbeurs van Nederland brengt opdrachtgevers, leveranciers en verwerkers bij elkaar. Voor catering en (gratis) parkeer­gelegenheid wordt gezorgd. Evenementenhal in Gorinchem, van 10.00 - 20.00 uur. www.dakenenzaken.nl.

18 maart 2022, FEESTAVOND EN DAK VAN HET JAAR 2021
Alvast reserveren in de agenda. Feestavond met verkiezing van Dak van het Jaar 2021 Roofs en steilDAK en bekendmaking Dakenman- of vrouw van het Jaar 2021. Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. www.dakvanhetjaar.nl.

Tanks voor recyclen polystyreenafval PolyStyreneLoop

Gpi heeft onlangs twaalf rvs tanks geleverd aan PolyStyreneLoop (PSL), de non-profit organisatie die polystyreen isolatieschuimafval recyclet en bijdraagt aan de terugwinning van broom uit het afvalproduct HBCD. In de fabriek wordt de vlamvertrager HBCD gescheiden van het polystyreen door middel van de CreaSolv®-technologie, een op oplosmiddelen gebaseerd zuiverings-proces. Dit proces vindt plaats in de door Gpi geleverde rvs buffer- en opslagtanks. De PSL-fabriek met een jaarlijkse capaciteit van 3.300 ton is gevestigd in Terneuzen. Om de stijgende capaciteit HBCD bevattend PS-sloop­afval te kunnen recyclen, zullen de komende jaren in heel Europa meer fabrieken zoals de PSL-fabriek in Terneuzen gebouwd worden.

Cirkelstad en GSES lanceren Nationale Product Catalogus

De Nationale Product Catalogus (NPC) heeft al doel om alle bouwproducten in één database te registreren. Producten worden hier op basis van duurzaamheid, circulariteit en gezondheid gemeten en beoordeeld door de Global Sustainable Enterprise Systeem (GSES). Op deze manier maakt de NPC duurzaam inkopen in de bouw mogelijk voor overheden, bedrijven en consumenten. Volgens Cirkelstad is het registreren, meten en vinden van geverifieerde circulaire productalternatieven nog nooit zo makkelijk geweest. Met de NPC beogen de initiatiefnemers opdrachtgevers beter te informeren over daadwerkelijke circulaire product alternatieven van producenten. De NPC is gratis en publiekelijk toegankelijk om duurzaam inkopen voor iedereen makkelijk en mogelijk te maken. npc.gses-system.com

Wonen in een bos op 70 meter hoogte

Onlangs is er een nieuw bos opgeleverd. Verticaal. De Trudo Toren in Eindhoven is 70 meter hoog, telt 125 sociale huurwoningen maar ook 135 bomen en ruim 9.000 planten. Abseilende hoveniers gaan deze groenvoorzieningen onderhouden. Het is de Eindhovense versie van de Bosco Verticale die architect Stefano Boeri in 2014 in Milaan realiseerde. Verticaal groen is in opmars! Een vruchtbare samenwerking tussen onder meer Trudo woningcorporatie, hoofdaannemer Stam + De Koning Bouw, Stefano Boeri, Studio Laura Gatti, Du Pré Groenprojecten (groenadvies) en Van den Berk Boomkwekerijen (beplanting).

Bedienbaar Daklicht

In deze nieuwste versie van het Bedienbaar Daklicht heeft Vlakkelichtkoepel een aantal productverbeteringen doorgevoerd. Door de motoren van de opstand naar de buitenzijde van de vleugel te verplaatsen, kan (regen)water of vocht niet meer via de kettingen in het motorhuis komen en zijn de motoren beter bereikbaar voor bijvoorbeeld onderhoud. De overige voordelen blijven: maximale lichtinval, uitstekende isolatiewaarden en voldoend aan de hoogste klassen lucht-, water- en winddichtheid. Standaard uitgevoerd met regensensor. www.vlakkelichtkoepel.nl.

Verplichte groene daken helpen Bazel aan koppositie

Groene ruimte en groene daken zijn gezond voor een stad. Ze dragen onder meer bij aan de biodiversiteit, zorgen voor verkoeling, verschonen de lucht, beperken wateroverlast en verhogen het welzijn van de mens. Sommige beweren zelfs dat het het gemiddelde IQ verhoogt. Voor het Zwitserse Bazel was dat eind vorige eeuw reden een programma op te zetten om daken te vergroenen; eerst enkel op grond van energiebesparing, later ook vanwege bovengenoemde voordelen. De aanleg van groene daken werd eerst gesubsidieerd en vanaf 2002 zelfs wettelijk verplicht bij nieuwbouw en renovatie. In 2010 volgde een nog strenger verordening die groendaken verplicht stelt voor alle platte daken als onderdeel van een gebouw en voor alle nieuwe gebouwen met platte daken. Het resultaat is dat Bazel met 5,71 m²/inwoner (2019) de stad is met het grootste areaal aan groene daken per hoofd van de bevolking ter wereld. Een mooi voorbeeld om over na te denken. (Foto: Shutterstock)

Dakdekker ernstig gewond na val van dak

Het gebeurt niet vaak, maar elk geval is er één teveel: op 13 augustus is in Arnhem een dakdekker bij een val van een dak ernstig gewond geraakt. Een trauma-arts werd voor deze calamiteit met helikopter ingevlogen. Het slachtoffer is in kritieke toestand per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. In de krant De Gelderlander is Op een foto te zien dat de man bezig was met werkzaamheden op het dak; niet duidelijk of er veiligheidsvoorzieningen gebruikt waren.