Zoeken

Roofs 2021-10-03 Beurzen (2)

voorwoord

Het is een lang woord en het heeft ook lang geduurd: de anderhalvemetersamenleving. Per 25 september is deze maatregel dan eindelijk van tafel. Dat is mogelijk, doordat voldoende mensen zijn gevaccineerd. Voldoende is niet allemaal en daarom moeten we bij de poort van de horeca en bij evenementen een coronatoegangsbewijs laten zien. Dat komt mooi uit, want in week 39 staat mijn eerste beurs­bezoek in eeuwen op de agenda. Dat is Solar Solutions International, een beurs waar de dakenbranche zodanig veel mee te maken heeft, dat een bezoek gerechtvaardigd is. We zullen daar in de volgende editie verslag van doen.

Als de Bouwbeurs het had aangedurfd, waren we elkaar tweede helft oktober waarschijnlijk tegengekomen in de Jaarbeurs. De organisatie heeft echter besloten editie 2021 over te slaan en in 2023 (nog) groter uit te pakken. De dakenbranche hoeft niet zolang te wachten, want op 11 november gaat de eerste editie van DAKEN & ZAKEN plaatsvinden in de Evenementenhal Gorinchem. De organisatie heeft maanden terug de stoute schoenen aangehouden en besloten door te gaan met deze vakbeurs. Zij is uiteraard dan ook erg blij met het einde van de maat­regel met de lange duur en de lange naam.

Dat DAKEN & ZAKEN alleen toegankelijk is met een corona­toegangsbewijs, moeten we helaas voorlopig voor lief nemen. Douwe Bob en anderen blazen hiervoor hun tournee af. Maar een kennisevent mag onder enkele beperkende voorwaarden doorgaan. Er is geen limiet op het aantal bezoekers voor DAKEN & ZAKEN, alleen moeten op de horecapleinen en tijdens de uitreiking van de prijzen voor Dak van het Jaar de bezoekers een vaste zitplaats hebben. De deuren staan dus straks wijd open voor de bezoekers. Na anderhalf jaar geheelonthou­ding is er immers veel te genieten. Bedrijven hebben niet stilgezeten. Integendeel, op veel tekentafels en bureaus, tijdens vergader­sessies en in laboratoria, in teststraten en bij proefprojecten is veel nieuws bedacht en is veel ontwikkeld aan producten, processen en opleidingen. Maar wat graag willen die organisaties dat laten zien. Dat gaan ze op 11 november met veel energie doen. De eerste aankondigingen en teasers kunt u lezen in deze editie van Roofs.

Daarin ook een gesprek aan tafel met Palmyra Lindeman, de initiator en motor achter DAKEN & ZAKEN (én de Dag van de Dakdekker!). Als klein meisje bezocht zij al beurzen met haar vader Dirk, die de uitgeverij startte in 1983. Er zijn klanten die zij zodoende al 35 jaar kent. Wellicht is dat één van de achterliggende redenen om deze vakbeurs op te zetten: contacten onderhouden met mensen uit de branche.

Dat geldt voor veel meer mensen uit de dakenwereld. Het is een vrij overzichtelijke gemeenschap van individuen, bedrijven en organisaties die dag in dag uit bezig zijn met daken. Die hebben ook af en toe behoefte aan een omgeving waarin alle spelers samenkomen, netwerken, mooie en nieuwe producten kunnen tonen en elkaar de hand schudden/een boks geven. Dat kan dus straks allemaal in Gorinchem. Wie naar Douwe Bob wil, moet alleen nog even geduld hebben.

Tjerk van Duinen