Roofs 2021-10-18 Aanleg groen, biodivers dak met waterberging officieel van start
Projectnieuws
De verantwoordelijk wethouder van de gemeente Rotterdam, de directeur van de Doelen, de hoogheemraad van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en vertegenwoordigers van 7 Square Endeavour plaatsten op 20 september de eerste vijf retentie-kratten op het dak van concert- en congresgebouw De Doelen. Daarmee is het officiële begin gemaakt met de aanleg van 2.581m² aan groen, waterberging met een capaciteit van tweeduizend badkuipen (300m³) en 480 m2 aan vlonders. In de Roofs editie juli van dit jaar is al uitgebreid bericht over de plannen met het dak van De Doelen. De aanleg van het dak is naar verwachting eind februari 2022 gereed.
Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. “Het is fantastisch dat we het grote dak van de Doelen beter gaan benutten. Het wordt een groene oase in het centrum. Het dak vangt regenwater op bij hevige buien en draagt bij aan verkoeling als het heet is. Daar heeft iedereen profijt van’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). Het duurzame dak op de Doelen is één van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Eerder is een natuurdak op woongebouw de Peperklip op Rotterdam-Zuid aangelegd en zijn drie groenblauwe daken op de Robert Fruinstraat in Rotterdam West tot stand gekomen.
Laagste stuk Rotterdam
Het dak op de Doelen draagt bij aan de ambities van het college op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie, het realiseren van 20 hectare extra groen en herstel van biodiversiteit in de stad. Daarin wordt samengewerkt met onder andere het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard.In Rotterdam Centrum ligt een grote opgave om gezamenlijk wateroverlast aan te pakken. Als het heel hard regent, staan in dit deel van het centrum wel eens kelders onder water en in de zomer is het vaker heet en droog. De 15 centimeter hoge retentiekratten onder de groenvoorziening op het dak van De Doelen moeten meehelpen de stadse waterhuishouding te verbeteren. Concreet kan het dak straks 300 kuub water bergen en slim afvoeren op het riool. Bij droogte wordt de voorraad gebruikt om de beplanting op het dak van water te voorzien.
Biodiversiteit
Op de kratten zal hoveniersbedrijf Van der Tol 35 soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters plaatsen volgens een ontwerp van Deltavormgroep. Vijf insectenhotels en de begroeiing zullen bijen, vlinders en vogels aantrekken en voor meer biodiversiteit in de stad zorgen. Aan de Schouwburgpleinzijde komt op het dak een houten vlonder van 480 m², die bestemd is voor educatieve, sociale en culturele activiteiten. Als het dak klaar is, is het nog niet algemeen toegankelijk voor publiek, maar worden er wel rondleidingen gegeven. Mogelijkheden om het dak in de toekomst wel voor het publiek toegankelijk te maken worden verder verkend.
Lijnbaan
Volgens Yoeri Schenau, Director Sustainability voor Arcadis (kennispartner binnen 7 Square Endeavour) wordt gekeken om in de nabijheid meer daken te benutten. “Het zou mooi zijn als we de Lijnbaan konden aanpakken. Daar zou een fantastisch dakpark kunnen komen met ver-bindingsbruggetjes die ook naar het dak van De Doelen lopen. Lastig daarbij zijn de vele verschillende eigenaren en de vrij zwakke dakconstructies van die panden.” Roofs zal de ontwikkelingen in Rotterdam nauwgezet blijven volgen. ?
De aanleg van het dak wordt gerealiseerd in samenwerking met concert- en congresgebouw de Doelen, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, 7 Square Endeavour, het Rotterdams WeerWoord en Rotterdam gaat voor groen. Het dakontwerp is van Kraaijvanger Architecten. Metropolder levert het waterretentiesysteem, Cruydt-Hoeck de beplanting. Het dakpakket is vorig jaar gerenoveerd door Voormolen Dakbedekkingen.