Zoeken

Roofs 2021-10-20 In 3D het gehele dak opbouwen in webapplicatie

Digitalisering in de bouw

IKO lanceert deze maand een web­applicatie waarmee men stap voor stap de gewenste dakopbouw kan bepalen en in 3D tot in alle details bekijken. Klaas Oosterhof en Christoph Desmet van IKO lichten de werking van deze nieuwe tool toe: “Het IKO Design Center is een bron van informatie die de gebruiker maatgericht en eenvoudig kan raad­plegen voor de gehele bouwschil.”

Nolanda Klunder

“We zagen dat we, vanwege al onze kennis en informatie, functio­neerden als bibliotheek voor onze klanten, en kwamen tot de conclusie dat dat efficiënter kon. Klanten moeten sneller en beter informatie kunnen vinden. Vergelijk het met internet: als er zo veel data beschikbaar is, is het belangrijk om een goed filter te hebben om te kunnen selecteren”, zegt Klaas Oosterhof, Sales Director Northern Europa bij IKO Insulations. “Hoofddoel van onze nieuwe portal is dus dat onze klanten snel zelf kunnen zien welke producten nodig zijn voor hun gewenste dakopbouw. Daarbij kozen we ervoor om techniek visueel en interactief te maken, zodat klanten de informatie makkelijker kunnen interpreteren.”

Kers op de taart

Christoph Desmet, European product manager bij IKO Insulations, voegt toe: “IKO heeft een omvangrijke service om de klant te ondersteunen om het juiste product te kiezen. Deze nieuwe web­applicatie, het IKO Design Center, is daarbij de kers op de taart. Hiermee wordt alle informatie toegankelijk gemaakt voor de gebruikers: architecten, aannemers, dakdekkers en handelaren. Het IKO Design Center leidt de gebruiker stap voor stap door alle keuzes heen en geeft vervolgens een compleet advies voor de dakopbouw, die in 3D getoond wordt. 3D heeft natuurlijk talloze voor­delen: het maakt het geheel veel meer inzichtelijk, je kunt het dak van alle kanten bekijken, je kunt inzoomen op onderdelen en lagen wegklikken, zodat je alles even goed kunt bekijken. In de tool wordt gevisualiseerd hoe de aanbevolen producten geplaatst moeten worden. Zo helpen we de gebruikers dus om de juiste vragen te stellen, adviseren we het juiste daksysteem vanuit de behoefte van de klant én tonen we hoe deze producten geplaatst moeten worden.”

Tool leidt je door de vragen heen

Desmet start de webapplicatie: “Als je de tool opent, maak je eerst een keuze uit de onderdelen van de gebouwschil. Voor nu is alleen het platte dak operabel, later zullen de andere delen toegevoegd worden. Vervolgens leidt de tool je door verschillende keuzes heen. De eerste vraag is waar het dak voor gebruikt gaat worden: is het een standaarddak, een groendak, energiedak of leefdak? Welke klimaatklasse heeft het pand? Is de dakvloer hout, beton of staal? Welke waterdichting wordt gekozen: tweelaags bitumineus of vloeibaar (PMMA)? Vervolgens kan je de bijpassende bevestigingsmethodes kiezen: voor de toplaag, onderlaag (zelfklevend of mechanisch), isolatielaag (PU-lijm of mechanisch) en de dampremmende laag. Zijn al deze keuzes gemaakt, dan toont de tool een 3D tekening van de dakopbouw inclusief alle dakdetails als dakopstanden, hoekaansluitingen en zettingsvoegen. De 3D tekening kan draaien, je kan inzoomen en op alle onderdelen klikken om die afzonderlijk te bekijken. Bij de 3D tekening staat ook een weergave van de thermische prestaties van dit dak: de isolatiedikte, U-waarde en Rc-waarde. Tot slot biedt de portal de mogelijkheid om diverse documenten naar keuze te downloaden, zoals de thermische calculatie, de datasheets van onderdelen, het bestek en de BIM-file. Alle benodigde data voor het gekozen daksysteem is met één druk op de knop beschikbaar.”

Vanaf nu

Kunnen we er al mee aan de slag? Oosterhof: “Vanaf oktober is het IKO Design Center in een eerste versie beschikbaar op de website. Uiteraard zullen we dat niet in stilte doen: een promotiecampagne zal daar de aandacht op vestigen. In deze eerste versie gaat het dus alleen over het platte dak. In tweede instantie komen de andere onderdelen van de gebouwschil erbij: hellend dak, buitenmuur, spouwmuur, binnenmuur, vloer, zoldervloer, kelder en zolderdak. We hebben grootse verwachtingen van deze portal. Zoiets is nog niet eerder vertoond. We gaan ervan uit dat er veel gebruik van gemaakt zal worden, omdat de tool zo makkelijk en laagdrempelig werkt en zo’n mooi beeld geeft van de dakopbouw. Wij zien het zo: onze klanten verwachten van ons snelle service, transparante en volle­dige informatie op een hoog technisch niveau. Het antwoord daarop is het IKO Design Center. Het IKO Design Center is een bron van informatie die de gebruiker maatgericht en eenvoudig kan raadplegen voor de gehele bouwschil. Kennisdeling met onze partners wordt hiermee gestimuleerd.”